Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

Στον «πάγο» οφειλές σε εφορία, τράπεζες, δικαιοσύνη μετά το τριπλό ρεκόρ της πανδημίας

 


Η κλιμακούμενη εξάπλωση της πανδημίας τα τελευταία 24ωρα αναγκάζει την κυβέρνηση να βάλει στον «πάγο» την υποχρέωση καταβολής πληρωμών για βασικές εκκρεμότητες που συνδέονται με εφορία, τράπεζες, και δικαιοσύνη. Δίμηνη παράταση μέχρι και το Φεβρουάριο παίρνει η προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας, ενώ «παγώνουν» ενδεχομένως για 75 ημέρες οι πληρωμές επιταγών αλλά και οι πλειστηριασμοί, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, πιθανότητα έως το τέλος του χρόνου.

Λίγα 24ωρα πριν ενεργοποιηθεί το δεύτερο lockdown υπήρχε η ελπίδα ότι αυτή τη φορά τα περιοριστικά μέτρα θα εφαρμοστούν πιο «χαλαρά» χωρίς να έχουμε ανάλογες επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα. Άλλωστε, η ζημιά της πρώτης «καραντίνας» είναι ήδη μετρημένες: μόνο τον Απρίλιο, «χάθηκε» το 22% του μηνιαίου ΑΕΠ. Οι ελπίδες δεν επιβεβαιώνονται.

Όπως προκύπτει και από το χθεσινό τριπλό αρνητικό ρεκόρ σε κρούσματα, θανάτους και διασωληνωμένους, ο κορονοϊός δείχνει το πιο σκληρό του πρόσωπο αναγκάζοντας την κυβέρνηση να βάλει «πάγο» σε βασικές εκκρεμότητες που συνδέονται με την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τη δικαιοσύνη και τις τράπεζες.

Το επόμενο χρονικό διάστημα, ο κατάλογος με τις εκκρεμότητες που θα ανασταλούν ή θα αναβληθούν αναμένεται να γίνει ακόμη μεγαλύτερος ειδικά αν υπάρξει μεγάλη παράταση του lockdown. Τι ισχύει μέχρι τώρα;

1. Μόλις χθες ο πρωθυπουργός εξήγγειλε το «πάγωμα» των πλειστηριασμών. Μένει να αποσαφηνιστεί η διάρκεια του παγώματος. Αυτό θα προκύψει από την νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο το «πάγωμα» μέχρι το τέλος του χρόνου ενώ αυτή τη φορά είναι πιθανό οι τράπεζες να δηλώσουν «αποχή» από κάθε αναγκαστικό μέτρο και όχι μόνο εις βάρος των ευπαθών ομάδων όπως είχε ανακοινωθεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

2. Η πληρωμή των επιταγών αναμένεται ότι θα «παγώσει» τελικώς για 60 ή για 75 ημέρες. Η διάταξη θα έρθει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή όπως είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Προς επιβεβαίωση του δημοσιεύματος του liberal.gr ανέφερε ότι το μέτρο θα ισχύσει κατά κύριο λόγο για τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει υποχρεωτικά με κρατική εντολή.

3.  Δεδομένου ότι για τους κατόχους των επιταγών θα «παγώσει» η είσπραξη, αντίστοιχα θα «παγώσει» και η πληρωμή των δικών τους φορολογικών υποχρεώσεων σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί μια ισορροπία στη ρευστότητά τους. Ούτως ή άλλως, είναι έτοιμο το «πάγωμα» των φορολογικών υποχρεώσεων και για τον μήνα Δεκέμβριο για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει υποχρεωτικά με κρατική εντολή.

4. Οι δανειολήπτες –επιχειρήσεις αλλά και φυσικά πρόσωπα- είναι ήδη σε επαφή με τις τράπεζες προκειμένου να εξασφαλίσουν το «πάγωμα» της αποπληρωμής των δανειακών τους υποχρεώσεων. Ήδη, χιλιάδες έχουν συμφωνήσει «πάγωμα» έως το τέλος του χρόνου και πλέον ξεκινά η συζήτηση για επέκταση του μέτρου και για τους πρώτους μήνες του 2021 καθώς πολύ δύσκολα θα υπάρχει ομαλοποίηση των συνθηκών της αγοράς με την αλλαγή του χρόνου.

5. «Πάγος» και στην προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα στείλει τα ειδοποιητήρια αλλά είναι πολύ πιθανό να δοθεί δίμηνη παράταση στην προθεσμία πληρωμής. Δηλαδή, αντί να καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας έως το τέλος του χρόνου, να πληρωθούν μέχρι τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να περιμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις καθώς το οικονομικό επιτελείο θα καταλήξει στις σχετικές αποφάσεις τον Δεκέμβριο.

Μόλις χθες, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ζήτησε από τον υπουργό Περιβάλλοντος να «παγώσει» και η έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ». Είναι πολύ πιθανό ότι το αίτημα θα γίνει δεκτό καθώς με το ισχύον χρονοδιάγραμμα, οι αιτήσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν να υποβάλλονται μέσα στον Νοέμβριο. Η παράταση για το νέο έτος, θα πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά πιθανή. 


Νίκος Ζαργάνης

liberal.gr




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου