Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Εμβόλιο Οξφόρδης: Ισχυρή ανοσοαπόκριση σε μεγάλες ηλικίες

 



Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης επιβεβαίωσε ότι το εμβόλιο για την Covid-19, που αναπτύσσει από κοινού με την AstraZeneca, έχει παράξει ισχυρή ανοσοαπόκριση σε μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες στο δεύτερο στάδιο της κλινικής μελέτης. Τα καθοριστικά δεδομένα από την τελική φάση της δοκιμής αναμένονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες. 

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό Lancet, έρχονται να ρίξουν περισσότερο φως στον πώς ανταποκρίνεται στο εμβόλιο η ηλικιακή ομάδα, η οποία και διατρέχει τον υψηλότερο κίνδυνο, εάν προσβληθεί από νέο κορωνοϊό. Οι ερευνητές περιμένουν βεβαίως και τα αποτελέσματα του τελικού σταδίου για να δουν εάν το εμβόλιο Astra/ Οξφόρδης μπορεί να περάσει τον υψηλό πήχυ, που έθεσαν οι Pfizer/BionTech και η Moderna. 

Υπενθυμίζεται ότι η Pfizer ανακοίνωσε πως το τελικό στάδιο της δοκιμής έδειξε αποτελεσματικότητα 95% στο εμβόλιο, ενώ και εκείνο της Moderna είναι 94,5% αποτελεσματικό. 

Τα αποτελέσματα από το δεύτερο στάδιο της μελέτης της Οξφόρδης αποκαλύπτουν ότι το εμβόλιο είναι καλύτερα ανεκτό στον οργανισμό μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπων, ενώ παράγει εξίσου ισχυρή ανοσοαπόκριση σε ηλικιωμένους και νέους ενήλικες. Η μελέτη περιλαμβάνει 560 ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων 240 ηλικίας άνω των 70 ετών. Τα νέα αυτά έρχονται στον απόηχο αποτελεσμάτων σε πιο ηλικιωμένους εθελοντές που ανακοινώθηκαν τον προηγούμενο μήνα καθώς και των στοιχείων που έδειξαν ότι το εμβόλιο προκαλεί ισχυρή ανοσοαπόκριση σε ενήλικες ηλικίας μεταξύ 18 με 55. 

«Το να προκληθεί ισχυρή ανοσολογική απόκριση σε πιο ηλικιωμένους ενήλικες είναι μια διαχρονική πρόκληση» σχολίασε η Άντζελα Μινέσιαν, ερευνήτρια στο Oxford σε ανακοίνωση που εκδόθηκε. «Από τη στιμή που η τεχνολογία αυτού του εμβολίου είναι ικανή να προκαλεί αυτές την απόκριση -στην ηλικιακή ομάδα που κινδυνεύει περισσότερο να νοσήσει σοβαρά- έχουμε ελπίδες ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου θα είναι παρόμοια σε πιο νέους και ηλικιωμένους ενήλικες”, πρόσθεσε. 

Τι γνωρίζουμε για την ασφάλειά του 

Το δεύτερο στάδιο της μελέτης έδειξε επίσης ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές. Προκαλεί ελάχιστες παρενέργειες και πυροδοτεί μια αντίδραση των T-cells που στοχεύουν τον ιό εντός 14 ημερών της πρώτης δόσης και μια προστατευτική αντισωµατική απόκριση εντός 28 ημερών από την ενισχυτική δόση.

Πριν τα Χριστούγεννα

Τα αποτελέσματα των δοκιμών τελικού σταδίου του υποψήφιου εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά της COVID-19 θα έχουν «οπωσδήποτε» γίνει γνωστά πριν από τα Χριστούγεννα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των ερευνητών για τις δοκιμές του εμβολίου, προσθέτοντας ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε την αποτελεσματικότητά του. 


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου