Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

Συζήτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με ομογενείς στο Τάρπον Σπρινγκς των ΗΠΑ


Ακολουθούν οι απαντήσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη διάρκεια συζήτησης με μέλη της ελληνικής ομογένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο περιθώριο της επίσκεψής του στην πόλη Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα.

Κ. Μητσοτάκης: …Για να απαντήσω στα ερωτήματα τα οποία θέσατε και στις παρατηρήσεις τις οποίες κάνατε. Να ξεκινήσω με το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων οι οποίοι μένουν στο εξωτερικό. Θέλω να τονίσω ότι το δικαίωμα της ψήφου, της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, δεν το έχετε απωλεσει. Στην ουσία ο νόμος αυτός παρέχει μία διευκόλυνση: Τη δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος αυτών που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, με τους περιορισμούς του νόμου, στο μόνιμο τόπο διαμονής τους.

Δώστε μας τη δυνατότητα στις επόμενες εκλογές να διαμορφώσουμε πλειοψηφία 200 βουλευτών και σας διαβεβαιώνω ότι τα εμπόδια αυτά θα αφαιρεθούν. Διότι δεν ήταν δική μου επιθυμία να περιορίσουμε το εκλογικό σώμα.

Πιστεύω όμως ότι εάν υπάρχει -που θα υπάρχει- μία σημαντική συμμετοχή στις επόμενες εκλογές αυτό θα δημιουργήσει τη δυναμική για να διευρύνουμε τη συμμετοχή των Ελλήνων οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό με χαλάρωση των κριτηρίων που μπήκαν στην πρώτη εφαρμογή του νόμου. Άρα, δώστε μας και εσείς τη δύναμη και την επιχειρηματολογία να μπορούμε σε δεύτερο χρόνο να χαλαρώσουμε κι άλλο τα κριτήρια. Αυτό αποτελούσε εξ αρχής τη δική μου επιθυμία και αυτό θα επιδιώξω να κάνω όποτε μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μία νέα υπέρ-πλειοψηφία των 200 βουλευτών.

Για τα ζητήματα της εκπαίδευσης, τα οποία θίξατε και τα οποία θεωρώ ότι είναι απολύτως καθοριστικά. Χαίρομαι για τα καλά λόγια που είπατε για τη Σοφία Ζαχαράκη, είναι εξαιρετική Υφυπουργός, όπως και η Νίκη Κεραμέως, η οποία θα με συνοδεύσει στην Ουάσινγκτον στην επίσκεψη την οποία κάνουμε.

Γιατί το λέμε αυτό: Γιατί θεωρούμε ότι η εκπαίδευση είναι μία φυσική γέφυρα μεταξύ της ομογένειας και της μητέρας πατρίδας, αλλά και ένα πολύ σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα το οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε για να φέρουμε πολύ κόσμο και στην Ελλάδα. Ξένους οι οποίοι θα έρθουν για πρώτη φορά να φοιτήσουν σε δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς για πρώτη φορά δίνουμε τη δυνατότητα στα πανεπιστήμια μας να προσφέρουν ξενόγλωσσα προγράμματα επί πληρωμή σε ξένους φοιτητές οι οποίοι θέλουν να σπουδάσουν, αλλά εγώ επιμένω πάρα πολύ και στα προγράμματα παρουσίας νέων παιδιών στην Ελλάδα -κυρίως το καλοκαίρι- που πρέπει να είναι προγράμματα εκμάθησης γλώσσας, αλλά και συνολικής επαφής με την ελληνική εμπειρία.

Για τα ζητήματα της εκμάθησης της γλώσσας στην Αμερική, στην Αυστραλία, στον Καναδά, γνωρίζω τις μεγάλες προσπάθειες που κάνει το Υπουργείο και το Προξενειο για να μπορέσουμε να έχουμε δασκάλους στα σχολεία μας. Όμως η τεχνολογία ανοίγει καινούργιους ορίζοντες πια για τη δυνατότητα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας με βιωματικό τρόπο για παιδιά τα οποία δεν έχουν ως πρώτη γλώσσα τα ελληνικά, που δεν μιλούν τα ελληνικά στο σπίτι, αλλά θέλουν να έχουν μία ελάχιστη επαφή με την γλώσσα για να κρατήσουν ζωντανούς τους δεσμούς με τη μητέρα πατρίδα και να έχουν μία πολύ δυνατή αίσθηση των ριζών τους. Εκεί μπορούμε να κάνουμε πολλά σημαντικά πράγματα για να ενισχύσουμε την εκπαίδευση, την τυπική εκπαίδευση στα σχολεία, αλλά και την άτυπη εκπαίδευση που πια μέσω του Διαδικτύου…

Ομογενής: Τα charter schools…

Κ. Μητσοτάκης: Τα charter schools είναι εξαιρετικά. Έχω ενημερωθεί. Δουλεύουν καλά. Θα ήταν ευχής έργο να μπορέσουν να επεκταθούν. Αλλά μιλάω και για ένα πλαίσιο εκπαίδευσης το οποίο πηγαίνει πέρα από τα charter schools, πέρα από τα απογευματινά σχολεία, πέρα από τα σχολεία της εκκλησίας το Σάββατο. Και αξιοποιούμε πολύ περισσότερο τις δυνατότητες του Διαδικτύου με άλλο τρόπο, με πολύ πιο σύγχρονο τρόπο, ώστε τα νέα παιδιά να μπορούν να έχουν επαφή με την ελληνική γλώσσα, τον ελληνικό πολιτισμό, την ελληνική ιστορία.

Έρχομαι τώρα στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Καταρχάς να ξεκινήσω με τα πολύ ενδιαφέροντα ερωτήματα τα οποία θέσατε σχετικά με το ζήτημα των Σκοπίων και της συμφωνίας των Πρεσπών. Γνωρίζετε ότι από την πρώτη στιγμή είχα εκφράσει, για λογαριασμό της Νέας Δημοκρατίας, τον έντονο προβληματισμό μου για τη συμφωνία των Πρεσπών. Είχαμε καταψηφίσει τη συμφωνία στη Βουλή. Είχαμε καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Είχα πει όμως ταυτόχρονα -και θέλω να είμαι απολύτως συνεπής σε αυτά τα οποία λέω- ότι άπαξ και η συμφωνία αυτή κυρωθεί, είναι πάρα πολύ δύσκολο η συμφωνία αυτή να αλλάξει.

Ομογενής: Όχι ακατόρθωτο…

Κ. Μητσοτάκης: Αφήστε να τελειώσω. Είναι πάρα πάρα πολύ δύσκολο η συμφωνία αυτή να αλλάξει. Εμείς παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη προσοχή την εφαρμογή της συμφωνίας. Κάνουμε ένα μεγάλο αγώνα για να μπορέσουμε να κατοχυρώσουμε το brand «Μακεδονία» έτσι ώστε στον εμπορικό πόλεμο ο οποίος εκ των πραγμάτων θα ξεκινήσει με τους βόρειους γείτονές μας να έχουμε το πάνω χέρι. Υποστηρίξαμε τις επιχειρηματικές ενώσεις της Βόρειας Ελλάδας να κατοχυρώσουν το σήμα «Macedonia the Great» στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας, ώστε να υπάρχει ένα σήμα-ομπρέλα το οποίο θα κατοχυρώνει τα ελληνικά μακεδονικά προϊόντα.

Από εκεί και πέρα όμως έχουμε πολλά ανοιχτά μέτωπα. Το μεγάλο μας πρόβλημα σήμερα -και πρέπει να είμαστε απολύτως ειλικρινείς- είναι η Τουρκία. Δεν είναι τα Σκόπια και ο βόρειος γείτονάς μας, όσο και αν συναισθηματικά μας ενοχλεί το γεγονός ότι καταλήξαμε σε μία συμφωνία που δεν είναι αυτή την οποία θέλαμε. Και πρέπει να έχουμε μία αίσθηση του πώς χτίζουμε τις συμμαχίες μας και του πώς κινούμαστε βλέποντας όλον τον ορίζοντα των γεωπολιτικών θεμάτων, όχι μόνο αυτά για τα οποία μπορεί να ενδιαφερόμαστε ειδικά, ανάλογα ο καθένας με τα δικά του βιώματα.

Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι για πρώτη φορά, μετά από τις διπλωματικές ενέργειες που έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση, και έχουμε επιδοθεί σε ένα πραγματικό διπλωματικό μαραθώνιο, η Τουρκία είναι απελπιστικά απομονωμένη. Έχει δημιουργηθεί ένα τόξο στήριξης των ελληνικών θέσεων το οποίο ξεκινά από την Αμερική, πηγαίνει μέχρι το Ισραήλ, την Αίγυπτο. Μέχρι και η Ρωσία βρέθηκε στην ίδια θέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την απαράδεκτη μη συμφωνία -χρησιμοποιώ αυτό τον όρο διότι δεν έχει καμία νομική βάση η συμφωνία την οποία υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη. Κατά συνέπεια, έχουμε χρησιμοποιήσει όλα μας τα διπλωματικά όπλα για να μπορέσουμε να απομονώσουμε την Τουρκία και να εξηγήσουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες ειδικά -και εκεί θα χρειαστούμε και τη δική σας βοήθεια, το είπατε πολύ καλά- γιατί σήμερα σε αυτή την περιοχή του κόσμου η Ελλάδα είναι ο πιο αξιόπιστος και ο πιο προβλέψιμος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών εντός του ΝΑΤΟ.

Το είπατε πολύ σωστά, το έθιξα και εγώ στο Λονδίνο όταν βρέθηκα απέναντι από τον Ερντογάν και του είπα ξεκάθαρα πώς είναι δυνατόν σε μία συμμαχία ο ένας σύμμαχος να προκαλεί με τόσο προσβλητικό τρόπο και παραβιάζοντας κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο τον άλλο σύμμαχο. Έχουμε λοιπόν όλοι μας μία σημαντική δουλειά να κάνουμε. Να ενημερώσουμε την αμερικανική κοινή γνώμη και την αμερικανική πολιτική ηγεσία για το δίκαιο των ελληνικών θέσεων.

Ψηφίστηκε, όπως γνωρίζετε, στο Κογκρέσο και στη Γερουσία το East Med Act, μετά από πολλή συστηματική δουλειά την οποία έκανε και ο Gus Bilirakis, τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω για ακόμα μία φορά δημόσια. Είναι ένα από τα καλύτερα κείμενα, από τα καλύτερα νομοθετήματα που έχουν προκύψει ποτέ από το αμερικανικό Κογκρέσο, υποστηρικτικά για τις ελληνικές θέσεις. Είναι πάρα πολύ σημαντικό πια ότι στο Κογκρέσο υπάρχει μια διακομματική υποστήριξη αυτής της πολιτικής. Θα έχω την ευκαιρία εκτός από τον Πρόεδρο Τραμπ να συναντήσω και την ηγεσία του Κογκρέσου για να επαναλάβω το δίκαιο των ελληνικών θέσεων. Για πρώτη φορά βλέπω να διαμορφώνεται στην Αμερική μία πολιτική η οποία δεν κρατά τις συνηθισμένες ισορροπίες. Διότι πάντα υπήρχε αυτή η αίσθηση ότι πρέπει να κρατούνται ισορροπίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, έχουμε ισχυρούς συμμάχους και έχουμε βέβαια και πολύ σημαντικές αποτρεπτικές δυνατότητες. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στις ένοπλες δυνάμεις μας, έχω πει ξεκάθαρα ότι θα προασπίσουμε την εθνική μας κυριαρχία με οποιοδήποτε μέσο απαιτείται.

Δεν επιδιώκουμε όξυνση, θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό. Επιδιώκουμε την ειρήνη και την επίλυση των διαφορών μας με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Αλλά δεν πρόκειται εμείς να δεχθούμε, εντός εισαγωγικών να συρθούμε σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων, εκβιαζόμενοι από μία Τουρκία η οποία δεν μπορεί να συμφωνήσει στο βασικό πλαίσιο σχέσεων καλής γειτονίας που πρέπει να διέπει δύο χώρες οι οποίες είναι καταδικασμένες από τη γεωγραφία να ζουν και να πορεύονται μαζί.

Θα έχω την ευκαιρία αυτά να τα συζητήσω και με τον Πρόεδρο Τραμπ αύριο στον Λευκό Οίκο και βέβαια να επανεπιβεβαιώσω το γεγονός ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται ίσως στην καλύτερή τους φάση ιστορικά. Αυτό το οφείλουμε και σε εσάς και θέλω να σας ευχαριστήσω για ό,τι έχετε κάνει για την υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων.

Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, καθώς ξέρετε έχουμε υπογράψει την επικαιροποίηση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία ενισχύει την παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών και στη Σούδα και στο Στεφανοβίκειο και στην Αλεξανδρούπολη. Και βέβαια, το είπατε σωστά, η υπογραφή του EastMed, ενός αγωγού ειρήνης μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα το οποίο αποδεικνύει έμπρακτα ότι όλα αυτά τα τριμερή σχήματα δεν είναι λόγια του αέρα.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου