Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019

Το υπουργείο βάζει κάμερες στις στολές των αστυνομικών



Το είχαμε γράψει πριν 20 ημέρες ότι ήταν επιτακτική ανάγκη να μπουν στις στολές των αστυνομικών κάμερες και από τον νέο χρόνο εγένετο (https://newsotherwise.blogspot.com/2019/12/blog-post_108.html).

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έδωσε άμεσες οδηγίες στους επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. στη Λεωφόρο Κατεχάκη να τοποθετηθούν άμεσα κάμερες στα κράνη ή τις στολές των αστυνομικών που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις προκειμένου να είναι «όλα στο φως» και να «μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το τι ακριβώς συμβαίνει στην εκάστοτε επιχείρηση».

Η συγκεκριμένη κίνηση ήταν επιτακτική ανάγκη μετά τις καταγγελίες για αστυνομική βία στο σπίτι της οικογένειας Ινδαρέ στο Κουκάκι, όταν αστυνομικοί της ΕΚΑΜ εκκένωσαν ταυτόχρονα τρεις καταλήψεις αντιεξουσιαστών στην περιοχή.

Οι καταγγελίες, για τις οποίες δεν υπάρχει βιντεοληπτικό υλικό προκειμένου να αποδειχθούν, ανέφεραν πως οι αστυνομικοί μεταχειρίστηκαν βίαια τα μέλη της οικογένειας, τα οποία, όπως υποστηρίζουν, δεν έχουν «καμία σχέση με την κατάληψη της οδού Ματρόζου». Το συγκεκριμένο μέτρο έρχεται σε συνέχεια της διαταγής του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. για αναγραφή των διακριτικών στις στολές των αστυνομικών.

«Οι αστυνομικοί που θα συμμετέχουν στις επιχειρήσεις θα φοράνε στη στολή τους μία κάμερα ούτως ώστε να καταγράφονται τα πάντα», τονίζουν οι ίδιες πηγές, ξεκαθαρίζοντας πως «όταν και αν γίνονται καταγγελίες κατά αστυνομικών δεν θα μπαίνουμε σε διαδικασία δικογραφίας αλλά θα έχουμε την εικόνα η οποία θα μιλάει από μόνη της και θα λειτουργεί ως αδιάψευστος μάρτυρας».

Οι ανώτατοι αξιωματικοί επισημαίνουν πως δεν προκύπτει κάποιο θέμα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας των Προσωπικών δεδομένων, καθώς η καταγραφή της εικόνας από τις κάμερες που θα τοποθετηθούν στους αστυνομικούς θα «εξυπηρετεί το δημόσιο και το γενικό συμφέρον για λόγους δημόσιας ασφάλειας και τάξης».

Όταν ληφθεί το συγκεκριμένο μέτρο θα τους «λύσει τα χέρια», καθώς θα καταγράφονται τα πάντα, χαρακτηρίζοντας την πρόθεση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ως «θετική». 

Κάμερες στις στολές των αστυνομικών εκτός από την Αμερική διαθέτουν και πολλές χωρ΄ς της Ευρώπης όπως η Αγγλία και η Αγγλία.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου