Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Τουρκία: Πρασινό φως από τη Βουλή για στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία - Ενίσχυση του στρατού στα τουρκοσυριακά σύνορα




Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Τρίτη ψήφισμα για την παράταση ενός έτους της εξουσιοδότησης του στην κυβέρνηση να εκτελεί στρατιωτικές επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία. Η έγκριση του ψηφίσματος έρχεται ενόψει της σχεδιαζόμενης επιχείρησης της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων μαχητών της βόρειας Συρίας, τους οποίους αντιμετωπίζει ως προέκταση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) πέρα από τα σύνορα της.

Τον Οκτώβριο του 2014 η τουρκική Βουλή ενέκρινε την ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας στο εξωτερικό και την παρουσία ξένων στρατευμάτων στην Τουρκία. Η εντολή είχε διάρκεια ισχύος ενός έτους, με την παράταση της να εγκρίνεται έκτοτε ετησίως, αρχής γενομένης από το 2015.

Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού κόμματος (CHP), καθώς και του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) και του Καλού Κόμματος (Iyi) ψήφισαν υπέρ της χρονικής παράτασης της εξουσιοδότησης. Το φιλοκουρδικό κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ήταν το μόνο που καταψήφισε το ψήφισμα.

Πιο συγκεκριμένα, το ψήφισμα που κατατέθηκε από την τουρκική κυβέρνηση, εγκρίνει διασυνοριακές επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού έως τις 30 Οκτωβρίου 2020.

Όπως σημειώνεται, «…η παρουσία του PKK (Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν) και του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ θέτει άμεση απειλή στην περιφερειακή ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια της χώρας μας».

Ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας

Παράλληλα, ο τουρκικός στρατός ενισχύει ήδη τις θέσεις του στα σύνορα με τη βόρεια Συρία, σχεδόν αμέσως μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την περιοχή. Συγκεκριμένα, δεκάδες στρατιωτικά οχήματα στάλθηκαν στα τουρκοσυριακά σύνορα, με τα άρματα μάχης του τουρκικού στρατού να είναι ήδη έτοιμα για τις αναμενόμενες επιχειρήσεις εναντίον των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

Υπουργείο Άμυνας: Όλες οι προετοιμασίες για την επιχείρηση έχουν ολοκληρωθεί

Παράλληλα με την έγκριση του ψηφίσματος από την Βουλή, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως η Τουρκία είναι το μόνο κράτος μέλος του NATO που πολεμά ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Με ανακοίνωση που ανήρτησε στο Twitter, τόνισε ότι η Τουρκία έχει υποφέρει περισσότερο από τις αιματηρές επιθέσεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης και την έχει πολεμήσει εντός και εκτός συνόρων, προσθέτοντας πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν την μάχη τους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και στα ανατολικά του Ευφράτη.

Ακόμη, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι «όλες οι προετοιμασίες για την επιχείρηση έχουν ολοκληρωθεί», τονίζοντας ότι η δημιουργία μίας «ζώνης ασφαλείας» είναι «απαραίτητη» για τους Σύρους και τη γενικότερη ειρήνη στην περιοχή.

Επίσης, απαντώντας στις απειλές του Τραμπ για «καταστροφή της τουρκικής οικονομίας» σε περίπτωση που η Τουρκία «περάσει τα όρια», ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν θα υποκύψει σε καμία απειλή σχετικά με τα πλάνα της στη βόρεια Συρία. «Όπου διακυβεύεται η ασφάλεια της Τουρκίας, καθοριζούμε τη δική μας πορεία και βάζουμε τα δικά μας όρια», δήλωσε χαρακτηριστικά.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου