Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019

Πανελλαδικές : Τέλος στις «πράσινες» και «κόκκινες» σχολές – Οι αλλαγές για την επόμενη χρονιά



Το τέλος της κατηγοριοποίησης των τμημάτων σε «πράσινα» και «κόκκινα» ενόψει των πανελλαδικών που θα διεξαχθούν την ερχόμενη χρονιά προανήγγειλε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε σε μία σειρά αλλαγών που θα ισχύσουν από την ερχόμενη χρονιά με τη σημαντικότερη από αυτές να αφορά στην κατάργηση της ρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ η οποία κατηγοροποιούσε τα τμήματα σε «πράσινα» και «κόκκινα» ανάλογα με τη ζήτηση που θα είχαν στο μηχανογραφικό δελτίο από τους υποψηφίους. Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, ήταν να μπορούν να εισάγονται σε  ΑΕΙ χαμηλής ζήτησης υποψήφιοι μέσω μίας προεπιλογής τμημάτων υποψήφιοι χωρίς να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις.

«Προχωράμε μέχρι τη Δευτέρα στην κατάργηση της κατηγοροποίησης  «πράσινων» και «κόκκινων» σχολών. Διαφωνήσαμε σε αυτό το θεσμό, λέμε ότι το να χωρίζεις τις σχολές σε δύο κατηγορίες δεν είναι σωστό. Δε γίνεται να καλούνται τα παιδιά να μαντέψουν ποιες θα σχολές θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση.  Δεν θα ισχύσει του χρόνου. Τα παιδιά θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές και θα εισαχθούν σε όλα τα τμήματα βάσει της βαθμολογίας τους» είπε μεταξύ άλλων στο Open Tv.

Τι αλλάζει στις πανελλαδικές

Η κ. Κεραμέως υποστήριξε ακόμη ότι το σύστημα που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ για τις πανελλαδικές εξετάσεις θα ισχύσει την επόμενη χρόνια –  δηλαδή για όλους τους μαθητές που θα φοιτήσουν από το Σεπτέμβρη στη Γ΄ λυκείου  –   με ορισμένες όμως αλλαγές.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι θα υπάρξει εξορθολογισμός της ύλης καθώς όπως είπε, ήταν «αχανής και ήταν αδύνατη η κάλυψή της», αλλαγές στη συνεξέταση Νέων και Λογοτεχνίας καθώς και η κατάργηση της κατηγοριοποίησης των σχολών σε «πράσινες» και «κόκκινες».

Αναφορικά με το ρόλο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στη διαδικασία της επιλογής των υποψηφίων φοιτητών, η κ. Κεραμέως υποστήριξε ότι στόχος του υπουργείου είναι να μπορούν να ορίζουν τα ίδια τα ΑΕΙ τη βάση εισαγωγής με την οποία θα μπορούν να εισάγονται πρωτοετείς φοιτητές ανάλογα βέβαια με το τμήμα.

«Η Πολιτεία θα μπορεί να ορίσει για παράδειγμα ως βάση εισαγωγής το 10 και μία σχολή να επιλέξει πως η ελάχιστη βάση εισαγωγής να είναι το 15», διευκρίνισε.

Για το πανεπιστημιακό άσυλο

Αναφερόμενη στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και τις «καταγγελίες» ότι θα αστυνομοκρατούνται τα ιδρύματα, σημείωσε ότι «καταργούμε το καθεστώς βίας κι ανομίας» προσθέτοντας ότι ενισχύουμε την ελεύθερη διακίνηση ιδεών. «Η κατεύθυνσή μας είναι να θωρακίσουμε το άσυλο. Αν υπάρχει σήμερα ένας χώρος, που ενίοτε δεν μπορεί να μιλήσει κάποιος ελεύθερα, είναι το Πανεπιστήμιο.

Φοβάται ότι 10-20-30 άτομα θα του επιτεθούν παρακάτω γι΄ αυτά που είπε. Να μπορούν να ασκούν όλες τις αρμοδιότητες οι εισαγγελείς όπως σε όλους τους δημόσιους χώρους. Στο Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να κάνεις κάποιος ό,τι θέλει. Θέλουμε να προστατεύσουμε τους φοιτητές, τους καθηγητές και το προσωπικό στα Ιδρύματα» είπε μεταξύ άλλων.


Πηγή : in.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου