Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Sentinelese: Αυτή είναι η φυλή που σκότωσε τον Αμερικανό πάστορα



Μέλη μίας φυλής που βρίσκεται υπό εξαφάνιση και ζει στις νήσους Άνταμαν και Νίκομπαρ της Ινδίας, σκότωσαν τον 27χρονο Αμερικάνο πάστορα, Τζον Άλεν Τσάου, ο οποίος προσπάθησε να προσεγγίσει την περιοχή τους.

Οι Sentinelese είναι μια φυλή, η οποία κατοικεί στη Νήσο του Βορείου Σέντινελ, ένα από τα νησιά Ανταμάν στον κόλπο της Βεγγάλης και έχει απορρίψει κατηγορηματικά την επαφή με τον έξω κόσμο.

Η πρώτη φορά που τράβηξαν την διεθνή προσοχή ήταν πίσω στο 2004 με το ασιατικό τσουνάμι, όταν ένα μέλος της φυλής φωτογραφήθηκε να εκτοξεύει βέλη σε ένα ελικόπτερο που είχε έλθει για να ελέγξει την ασφάλεια τους.


Τα 2006 δύο Iνδοί ψαράδες είχαν αγκυροβολήσει την βάρκα τους κοντά στο Βόρειο Σεντινέλ για να κοιμηθούν, αφού έκαναν το γύρω του νησιού ψαρεύοντας λαθραία. Όταν η βάρκα του λύθηκε και ξεβράστηκε στην ακτή, οι δύο ψαράδες δέχτηκαν επίθεση από τη φυλή και σκοτώθηκαν.


Τα περισσότερα στοιχεία που είναι γνωστά για τους Sentinelese έχουν συλλεχθεί από παρατηρήσεις ψαράδων που αγκυροβολούν κοντά στην ακτή του νησιού τους, ενώ μόνο ελάχιστες φορές έχουν επιτρέψει στις αρχές να πλησιάσουν προκειμένου να τους δώσουν καρύδες. Ακόμα και ο τρόπος που αυτοαποκαλούνται παραμένει άγνωστος.

Οι Sentinelese κυνηγούν και μαζεύουν προμήθειες από το δάσος και ψαρεύουν στην ακτή προκειμένου να συντηρηθούν. Σε αντίθεση με την γείτονα φυλή των Τζαράγουα, κατασκευάζουν βάρκες, οι οποίες μοιάζουν με πολύ στενά κανό, ικανές να χρησιμοποιηθούν μόνο σε ρηχά νερά.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι οι Sentinelese είναι χωρισμένοι σε τρεις μικρότερες ομάδες και έχουν δύο διαφορετικά είδη σπιτιών. Αφενός υπάρχουν οι μεγάλες κοινόχρηστες σκηνές με πολλές εστίες για να φιλοξενούν πολλές οικογένειες και αφετέρου υπάρχουν προσωρινά καταλύματα, τα οποία συχνά παρατηρούνται στις ακτές και έχουν χώρο για μία πυρηνική οικογένεια.

Οι γυναίκες φορούν κλωστικές ίνες γύρω από τη μέση, τον λαιμό και το κεφάλι. Οι άντρες φορούν και αυτοί περιδέραια διαδήματα, αλλά πιο χοντρές ζώνες στη μέση. Επίσης κουβαλάνε δόρατα, βέλη και τόξα.
Μολονότι συχνά περιγράφουν ότι η φυλή ζει ακόμη στην λίθινη εποχή, αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Η φυλή δε ζούσε πάντα υπό τις ίδιες συνθήκες, αλλά φέρεται να έχει υπάρξει και στα νησιά Ανταμάν. Ο τρόπος ζωής της θα έχει αλλάξει πολλές φορές όπως σε όλους τους ανθρώπους. Για παράδειγμα πλέον χρησιμοποιεί μέταλλο, το οποίο είτε έχει ξεβράσει η θάλασσα είτε το βρέθηκε από ναυάγια στον ύφαλο του νησιού. Έτσι χρησιμοποιούν το μέταλλο για να ακονίζουν και να διαμορφώνουν τα βέλη τους.

Σε αντίθεση με τις άλλες φυλές που έχουν έρθει σε επαφή με τον πολιτισμό από τους Βρετανούς οι Sentinelese είναι υγιείς και ακμάζουν, ενώ παρατηρούνται πολλές έγγειες γυναίκες και παιδιά.

Η ακραία απομόνωσή τους από τον κόσμο τους έχει καταστήσει ευπρόσβλητους σε πολλές αρρώστιες και επαφή μαζί τους θα προκαλέσει θανατηφόρα αποτελέσματα εις βάρος τους.


Ακολουθώντας το σχέδιο τοπικών οργανισμών, η Ινδική κυβέρνηση έχει εγκατάλειψη κάθε προσπάθεια επαφής μαζί τους και η παρούσα στάση του είναι ότι δεν θα επιχειρηθούν άλλες απόπειρες να τους πλησιάσουν.
Οι περιοδικοί έλεγχοι που γίνονται για να ελέγχουν την κατάσταση της φυλής, φανερώνουν ότι οι Sentinelese βρίσκονται σε καλή κατάσταση και δεν επιδιώκουν καμία επαφή.


Δείτε βίντεο με τη φυλή:




ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου