Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

Οι χειροκροτητές δεν έσωσαν το φιάσκο με το διάγγελμα Τσίπρα στην Ιθάκη



Σε μπούμερανγκ εξελίσσεται το διάγγελμα του πρωθυπουργού από την Ιθάκη, καθώς όχι μόνο δεν πέτυχε τον επικοινωνιακό και τον πολιτικό του στόχο, αλλά έχει ήδη μετατραπεί σε νέο πεδίο κριτικής για το Μαξίμου.

Η αποκάλυψη ότι τα φωτογραφικά ενσταντανέ ήταν επί τούτου κοντινά, αφού δίπλα στον κ. Τσίπρα δεν βρέθηκαν πάνω από 20-30 άνθρωποι και γι’ αυτό δεν μπορούσαν να «παίξουν» μακρινά πλάνα, ήταν μόνο η αρχή.

Η δήλωση του δημάρχου Ιθάκης κ. Διονύση Σανίτσα στο «Πρώτο Θέμα 104,6» ότι «δεν ήταν όλοι ντόπιοι στην υποδοχή του πρωθυπουργού», αφού και ο ίδιος ακόμα ενημερώθηκε επισήμως για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο νησί την τελευταία στιγμή και -όπως προσέθεσε- ήταν λογικό κάποιοι από τους συγκεντρωμένους να μην είναι κάτοικοι του νησιού, ήταν η συνέχεια.

Οι επιβεβαιωμένες πληροφορίες ότι ανάμεσα στους συγκεντρωμένους που αποθέωναν μπροστά στις κάμερες τον πρωθυπουργό ήταν ανάμεσά τους και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (είτε πολιτευτές είτε βουλευτές) και φίλοι του κόμματος που δεν είναι γνωστά στην κοινή γνώμη και είχαν φτάσει αυθημερόν στην Ιθάκη για να χειροκροτήσουν τον πρωθυπουργό κυριάρχησαν στις ιστοσελίδες και τα social media.

Το ότι αναζητήθηκε ερημικό μέρος, εκδιώχθηκαν δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ -είναι αποκαλυπτική επώνυμη ανάρτηση στα social media γνωστού φωτορεπόρτερ που τα βάζει με τα στελέχη του Μαξίμου επειδή του απαγόρευσαν να κάνει τη δουλειά του-, έκλεισε δρόμους η Αστυνομία και τελικά το διάγγελμα μαγνητοσκοπήθηκε, ενώ στην κρατική τηλεόραση, την ώρα της μετάδοσης, είχε την ένδειξη «live», ολοκλήρωσαν την εικόνα.

Στο πολιτικό πεδίο, οι απειλές, οι προαναγγελίες διώξεων πολιτικών αντιπάλων και κυρίως η στοχοποίηση του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τη φράση «τραπεζίτες έγιναν πρωθυπουργοί» προκάλεσαν αλγεινή εντύπωση στην κοινή γνώμη που περίμενε ένα ενωτικό μήνυμα από τον πρωθυπουργό στη δεδομένη χρονική στιγμή. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις αντιλήφθηκαν την επικοινωνιακή ζημιά, στελέχη της κυβέρνησης προσπάθησαν να διορθώσουν τα πράγματα, κάνοντάς τα, ωστόσο, χειρότερα.

«Ο πρωθυπουργός δεν εννοούσε τον κ. Παπαδήμο με τη φράση “τραπεζίτες που έγιναν πρωθυπουργοί”. Αυτό είναι μία ερμηνεία», είπε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης στη συνέντευξή της στο ρ/σ 247, υποστηρίζοντας ότι με την αναφορά αυτή ο πρωθυπουργός εννοούσε ότι ο κόσμος θέλει να τον κυβερνούν εκλεγμένοι πολιτικοί κ.λπ., όταν ήδη γνωστά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρηματολογούσαν στα social media υπέρ της επίθεσης Τσίπρα στον κ. Παπαδήμο.

Η εικόνα ενός πρωθυπουργού, ο οποίος κυνηγημένος από τις πυρκαγιές στο Μάτι αναγκάστηκε σε μια κακοστημένη παράσταση με εικονικούς θεατές, κυριάρχησε, ενώ δεν υπήρχε κανένας ουσιαστικός αντίκτυπος στην τιμή των ελληνικών ομολόγων που συνεχίζουν να ανεβαίνουν στο χρηματιστήριο κ.λπ.

Σε αυτό το κλίμα, υπουργοί και στελέχη έχουν βγει από χθες και μοιράζουν φοροελαφρύνσεις, κοινωνικά επιδόματα και φυσικά προαναγγέλλουν εν χορδαίς και οργάνοις τη μη εφαρμογή της μείωσης των συντάξεων, αναμένοντας τον ανασχηματισμό, ενώ το ύφος και το περιεχόμενο του διαγγέλματος του κ. Τσίπρα αναζωπύρωσε τα σενάρια περί εκλογών και μάλιστα σε ένα άκρως πολωτικό κλίμα.

Με προβλήματα ο ανασχηματισμός

Κυβερνητικές πηγές ενημέρωναν ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας επειδή -δήθεν- η κυβέρνηση δεν ήθελε να χαλάσει τα μπάνια του λαού. Τα πράγματα ωστόσο δεν είναι απολύτως έτσι και όπως φαίνονται, ούτε η διενέργεια του ανασχηματισμού είναι μία εύκολη υπόθεση για τον κ. Τσίπρα.

«Είμαι ο γραμματέας του κόμματος εκλεγμένος μετά το συνέδριο και υπηρετούμε συλλογικά με όλα τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος τις αποφάσεις του συνεδρίου», αντέδρασε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας στα σενάρια αντικατάστασής του από τον νυν υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη.

Μετά από μία περίοδο σιωπής, ο υπ. Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε χθες παρέμβαση στα εσωτερικά της κυβέρνησης, αντιδρώντας στην επιλογή του πρωθυπουργού για «one man show» στην Ιθάκη. Στέλνοντας σαφές μήνυμα στα στελέχη του Μαξίμου και προσωπικά στον πρωθυπουργού, με γραπτή του δήλωση στην «Εφημερίδα των Συντακτών» έγραψε μεταξύ άλλων: «Ο Οδυσσέας έφτασε στην Ιθάκη αλλά είχε αγώνα να δώσει. Τον παραμόνευαν οι Μνηστήρες. Τους νίκησε με τη βοήθεια των πιστών δικών του ανθρώπων». Προκάλεσε δε αίσθηση το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών με τη μακροσκελή δήλωσή του δείχνει ότι δεν συμμερίζεται το περιεχόμενο του διαγγέλματος Τσίπρα από την Ιθάκη.

Από την άλλη πλευρά, η αποστροφή στη γραπτή δήλωση του κ. Τσακαλώτου ότι «πρωτίστως ξέρουμε ότι δεν θα καταφέρουμε να πετύχουμε τους στόχους μας χωρίς την κοινωνία δίπλα μας, χωρίς το κόμμα πλαισιωμένο από τους καλύτερους από μας» έγινε η αιτία να προκύψουν φήμες περί μετακίνησής του από το υπ. Οικονομικών στην Κουμουνδούρου, αν και θεωρείται απίθανο ο κ. Τσίπρας να παραδώσει το κόμμα σε χρονιά εκλογών στους 53+.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου