Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Σκόπια μετά τις διαρροές από Μαξίμου: Δεν πρέπει να υποκύπτουμε σε εικασίες



Υπεύθυνη πολιτική στάση από τους αξιωματούχους και των δύο χωρών συνιστούν κυβερνητικές πηγές των Σκοπίων, μετά τη διαρροή από το Μαξίμου ότι η ΠΓΔΜ δεν είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στα συμφωνηθέντα στις Βρυξέλλες και ως εκ τούτου η συμφωνία απομακρύνεται.

Με ένα δηκτικό σχολιο απάντησε το απόγευμα της Παρασκευής η κυβέρνηση των Σκοπίων στην διαρροή από την ελληνική πλευρά σύμφωνα με την οποία η ΠΓΔΜ δεν είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών και ως εκ τούτου η πιθανότητα συμφωνίας απομακρύνεται. 

«Αυτές τις στιγμές δεν πρέπει να υποκύπτουμε σε εικασίες», ήταν το σχόλιο των κυβερνητικών πηγών των Σκοπίων. Επιστρέφοντας τις αιχμές του Ελληνα κυβερνητικού αξιωματούχου που επέρριπτε την ευθύνη στην πλευρά των Σκοπίων για την απομάκρυνση της συμφωνίας, οι σκοπιανές κυβερνητικές πηγές αναφέρουν επίσης ότι απαιτείται υπεύθυνη πολιτική στάση όλων των πολιτικών παραγόντων στις δύο χώρες.

«Αυτές τις στιγμές δεν πρέπει να υποκύπτουμε σε εικασίες. Η υπεύθυνη πολιτική στάση όλων των πολιτικών παραγόντων στις δύο χώρες είναι πολύ χρήσιμη και προς το συμφέρον της εξεύρεσης λύσης» είπαν οι εν λόγω κύκλοι, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ibna.


Τι προηγήθηκε

Ναρίτερα, κυβερνητικός αξιωματούχος στην Αθήνα είχε επισημάνει: «Η πλευρά της ΠΓΔΜ από ό,τι φαίνεται δεν είναι ακόμη έτοιμη να ανταποκριθεί στα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών». 
«Συνεπώς», όπως τονίζε ο ίδιος, μη κατονομαζόμενος συνεργάτης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, «η πιθανότητα συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών φαίνεται πως απομακρύνεται». 

«Πιθανότατα» υπογραμμίζει η ίδια κυβερνητική πηγή, «να απομακρύνεται και η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών».

Το ό,τι η συμφωνία απομακρύνεται είχε επισημάνει στην ουσία και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, δηλώνοντας νωρίτερα σήμερα ότι «μέχρι να συμφωνηθούν όλα, δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα», ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρχει καμία συμφωνία αν δεν γίνει αποδεκτό το erga omnes. 

Υπάρχουν οι πολιτικοί και κοινωνικοί συσχετισμοί για μια ευρύτατη πλειοψηφία στη Βουλή, όταν θα έρθει προς ψήφιση η συμφωνία για το ονοματολογικό, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει συμφωνία αυτή τη στιγμή και, όταν θα υπάρξει, θα ενημερώσουμε τις πολιτικές δυνάμεις και τον ελληνικό λαό, για να ακολουθήσει μια ευρεία και διεξοδική συζήτηση». 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε, επίσης, ότι ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να έχει τοποθετηθεί με καθαρότητα υπέρ μιας λύσης, με βάση τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η χώρα και όχι «να προσπαθεί να ψαρέψει σε θολά νερά», υποστηρίζοντας ότι επέλεξε να συμμαχήσει με το ακροδεξιό τμήμα της ΝΔ, στο οποίο, όπως είπε, είναι εγκλωβισμένος.

Ερωτηθείς για τη στάση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, είπε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να θέσει θέμα δεδηλωμένης» και τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αρραγής και συμπαγής.


Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου