Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Κοτζιάς : Ο Μπαμπινιώτης δεν ξέρει τι λέει! Η Εκκλησία να ασχολείται με τα του οίκου της



Ο κ. Κοτζιάς  ξεκαθάρισε πως οι προτάσεις που έχουν προκριθεί στην τελική φάση των διαβουλεύσεων είναι το «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας», το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και το «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας».

Ειδικά για το τελευταίο διευκρίνισε πως ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν είναι μόνον χρονικός αλλά και γεωγραφικός προσδιορισμός.

Τόνισε δε ότι το ονοματολογικό είναι προτιμότερο να επιλυθεί στην τρέχουσα φάση, κι όχι σε βάθος χρόνου. Κατ΄αυτόν τον τρόπο θα «ξεκλειδώσει» η σχέση με την γειτονική χώρα και θα δρομολογηθεί η ανάπτυξη των δυτικών Βαλκανίων προς όφελος της Ελλάδας, είπε.

Τα έβαλε με τον Μπαμπινιώτη για την γλώσσα, κατηγορώντας τον ότι δεν έχει ιδέα το πώς λειτουργούν τα Ηνωμένα Έθνη.

Όπως είπε, η τότε κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή δεν εξέφρασε ενστάσεις στην συνέλευση του ΟΗΕ για τις γλώσσες με συνέπεια να ενταχθεί στα πινάκια του Οργανισμού η «μακεδονική» γλώσσα, την οποία η ΠΓΔΜ υιοθέτησε ως διάδοχο κράτος της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Κατήγγειλε πως η Αθήνα έθεσε το θέμα για πρώτη φορά το 2010 επί Γιώργου Παπανδρέου, δηλαδή με καθυστέρηση τριών και πλέον δεκαετιών, όμως έλαβε απάντηση από τον ΟΗΕ ότι το εν λόγω ζήτημα έχει ήδη διευθετηθεί.

Ο κ. Μπαμπινιώτης «ας μην μπλέκει σε χωράφια που δεν καταλαβαίνει», είπε.

Ο κ. Κοτζιάς τα έβαλε και με την εκκλησία και την  την στάση που έχει τηρήσει έως τώρα η Εκκλησία της Ελλάδος, χρησιμοποιώντας χαρακτηριστικά το γνωμικό «τα Καίσαρος Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ».

Είπε πως δεν είναι αρμοδιότητα της Εκκλησίας η επιλογή το ονόματος, αλλά της Βουλής, και συμπλήρωσε με νόημα ότι δεν είναι δυνατόν ο κλήρος να παρεμβαίνει σε πολιτικά ζητήματα αλλά να ενοχλείται εάν υπάρξουν κυβερνητικές παρεμβάσεις σε εκκλησιαστικά θέματα.

Κατηγόρησε μάλιστα την Ιερά Σύνοδο ότι χρησιμοποίησε ως πάτημα την αντιπαράθεση για το όνομα της σχισματικής Εκκλησίας της FYROM, ενώ γνώριζε πως επί έναν χρόνο – όπως είπε – εκτυλίσσονται διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους Σκοπιανούς και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, που έχει άλλωστε την εξουσία για την επίλυση αυτού του χάσματος.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου