Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Ο Μαδούρο διεξάγει εκλογές φάρσα – Οι Βενεζουελάνοι εγκαταλείπουν την Βενεζουέλα



Στις κάλπες οδεύει σήμερα η Βενεζουέλα σε μια εκλογική αναμέτρηση που μποϊκοτάρει η αντιπολίτευση ενώ ο αντιδημοφιλής Μαδούρο αναμένεται να παραμείνει στο πόστο του αντιμέτωπος με την οικονομική κρίση, τη φτώχεια και η εξαθλίωσης έχουν «γονατίσει την χώρα τα τελευταία χρόνια.

Ο σημαντικότερος συνασπισμός της αντιπολίτευσης MUD μποϋκοτάρει τις εκλογές. «Αυτές δεν είναι εκλογές», σχολίασε η Λίλιαν Τιντόρι. Ο σύζυγός της Λεοπόλντο Λόπες, ένας από τους ισχυρότερους αντιπάλους της κυβέρνησης, βρίσκεται αυτό το διάστημα σε κατ' οίκον περιορισμό.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην πολιτική σκηνή της Βενεζουέλας ο βασικός αντίπαλος του Νικόλα Μαδούρο δεν χάνει τις ελπίδες του. «Η λύση της κρίσης βρίσκεται στις εκλογές. Δεν πρόκειται για οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση, αλλά για τη μοίρα του έθνους. Αυτή ενδέχεται να είναι η τελευταία δημοκρατική ψηφοφορία», δήλωσε ο αντιπολιτευόμενος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές.

Απέναντι στον Μαδούρο είναι υποψήφιοι, εκτός του Φαλκόν, ο ευαγγελικός πάστορας Χαβιέρ Μπερτούτσι και ο σοσιαλιστής Ρεινάλντο Κιχάδα χωρίς ωστόσο να έχει κάποιος από αυτόυς σοβαρές πιθανότητες να απειλήσει την εξουσία του προέδρου της Βενεζουέλας.

Η επανεκλογή του Νίκολα Μαδούρο θεωρείται σίγουρη καθώς ο αυταρχικός ηγέτης της Βενεζούελας ελέγχει το σύνολο των κρατικών θεσμικών οργάνων και έχει καταργήσει τις εξουσίες του κοινοβουλίου, όπου η αντιπολίτευση διέθετε την πλειοψηφία. Πολυάριθμοι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης έχουν φυλακιστεί, τους έχει απαγορευθεί να συμμετάσχουν στις εκλογές ή έχουν διαφύγει στο εξωτερικό. Παρατηρητές εκτιμούν ότι οι εκλογές δεν θα διεξαχθούν με ελεύθερο και διαφανή τρόπο.

Η οικονομική κρίση

Η Βενεζουέλα οδεύει στην κάλπη ευρισκόμενη σε τροχιά καταστροφής. Τα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι άδεια, στα νοσοκομεία πεθαίνουν παιδιά λόγω έλλειψης φαρμάκων. Η βία και η εγκληματικότητα βρίσκονται εκτός ελέγχου. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός το τρέχον έτος πρόκειται να εκτοξευθεί στο ασύλληπτο 13.800%, με το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 15%.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά ο Μαδούρο είναι απολύτως αποφασισμένος να συνεχίσει στον δρόμο του Σοσιαλισμού του 21ου αιώνα, που χάραξε ο προκάτοχός του Ούγκο Τσάβες. Πίσω από την καταστροφική οικονομική κατάσταση της χώρας του ο πρόεδρος της Βενεζουέλας βλέπει συνομωσίες των ελίτ και του εξωτερικού. «Στη Βενεζουέλα είμαστε ελεύθεροι, κυρίαρχοι και ανεξάρτητοι. Την πατρίδα δεν την ξεπουλάμε, την υπερασπιζόμαστε», τόνισε ο Νίκολας Μαδούρο, ο οποίος με το πέρασμα του χρόνου εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο σε παρία της διεθνούς κοινότητας.

Οι Βενεζουελάνοι συνεχίζουν να εγκαταλείπουν την χώρα

Όπως αναφέρει το ειδησιογραφικό πρακτορείο Reuters οι Βενεζουελάνοι έχουν χάσει την ελπίδα τους για ένα καλύτερο αύριο καθώς το αποτέλεσμα των εκλογών είναι ήδη προκαθορισμένο.

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες χιλιάδες Βενεζουελάνοι περίμεναν στον δρόμο να περάσουν τα σύνορα της Κολομβίας όπου ελπίζουν να ξεκινήσουν μια νέα ζωή.

Βενεζουελάνοι οι οποίοι μίλησαν στο Reuters δήλωσαν πως η κατάσταση στην χώρα έχει γίνει αφόρητη και εξήγησαν πως οι περισσότεροι πολίτες δεν πάνε να ψηφίσουν γιατί ξέρουν πως τα αποτελέσματα είναι στημένα και πάντα θα νικητής θα είναι ο Μαδούρο. «Αν είχαμε την παραμικρή ελπίδα πως τα πράγματα θα αλλάξουν δεν θα μεταναστεύαμε στην Κολομβίας», δήλωσε ένας άνδρας ο οποίος περίμενε να έρθει η σειρά του να περάσει στην Κολομβία.

Η Κολομβία αποφάσισε να κλείσει τα σύνορα το σαββατοκύριακο μέχρι να διεξαχθούν οι εκλογές, ωστόσο, οι Βενεζουελάνοι είναι αποφασισμένοι να περιμένουν στο δρόμο μέχρι την Δευτέρα όταν τα σύνορα ανοίξουν και πάλι.


Πηγή : liberal.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου