Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Κλείνουν επ αόριστο τα χειρουργεία στο Ρίο και ο Πολάκης κάνει αναρτήσεις για Σακελαρίου


Πλήρης κατάρρευση του προγράμματος χειρουργείων στο πανεπιστημιακό Πάτρας

Διαβάζουμε το ρεπορτάζ του iatropedia.gr από την Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Η ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος) εξέδωσε ανακοίνωση - κόλαφο, ο αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας της ΝΔ και βουλευτής Αχαϊας, Ιάσων Φωτήλας έχει καταθέσει Ερώτηση, ο Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας έχει βγάλει εδώ και μέρες ανακοίνωση, η ΠΟΕΔΗΝ "ξεσπαθώνει" αλλά ούτε η Αριστοτέλους, ούτε η 6η ΥΠΕ, ούτε ο διοικητής του νοσοκομείου φαίνεται να δρουν με τρόπο αποφασιστικό!

Όπως σχολιάζουν από την ΟΕΝΓΕ, "η συνεχιζόμενη αναστολή των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών (Ρίο) αναδεικνύει με τον πιο δραματικό τρόπο το τεράστιο πρόβλημα των ελλείψεων σε κλίνες ΜΕΘ. Έχουμε φτάσει στο σημείο λόγω αυτών των ελλείψεων να χρησιμοποιείται ως ΜΕΘ η μετεγχειρητική αναισθησιολογική ανάνηψη ενός από τα μεγαλύτερα Νοσοκομεία της χώρας θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών.

Και σχολιάζουν από την ΟΕΝΓΕ ότι "είναι πρόκληση την ώρα που πανελλαδικά παραμένουν κλειστές 150 κλίνες ΜΕΘ από τις 750 που υπάρχουν (ενώ οι ανάγκες απαιτούν πολύ περισσότερες) λόγω των δραματικών ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό, η κυβέρνηση να κομπάζει για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Είναι προκλητική η εκκωφαντική σιωπή τόσο του Υπουργείου Υγείας όσο και της Διοίκησης της 6ης ΥΠΕ, οι οποίες παρά τις δραματικές εκκλήσεις και τις επανειλημμένες παρεμβάσεις των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων δεν έχουν κάνει καμία ενέργεια έως τώρα για να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα".

Παρέμβαση του Ιάσονα Φωτήλα για το θέμα:

Στην οριακή κατάσταση που βρίσκονται τα χειρουργεία του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών (Π.Γ.Ν.Π) στο Ρίο αναφέρονται με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονας Φωτήλας και ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Οικονόμου. Οι πρόσφατες μαζικές ακυρώσεις προγραμματισμένων χειρουργείων προκύπτουν ως αποτέλεσμα της έλλειψης επαρκούς αριθμού κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ) στο Νοσοκομείο για το οποίο έχουμε επανακαταθέσει ερώτηση.

Το πρόβλημα είναι οξύ και προκύπτει από την μη λειτουργία όλων των κλινών ΜΕΘ αλλά και της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (Μ.Α.Φ) του νοσοκομείου λόγω έλλειψης επαρκούς ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που έχει ως συνέπεια να μεταφέρονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στην αίθουσα ανάνηψης του χειρουργείου, στο χώρο της αναζωογόνησης του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π) ή στα νοσηλευτικά τμήματα μέχρι να ανευρεθεί κλίνη. Η υπερσυγκέντρωση ασθενών εκεί προκαλεί έλλειψη σε θέσεις ανάνηψης που είναι απαραίτητες για την πραγματοποίηση χειρουργείων.

Για τους λόγους αυτούς κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή.

Παρέμβαση και της ΠΟΕΔΗΝ

Και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) κάνουν λόγο για κατάρρευση του προγράμματος των χειρουργείων στην Πάτρα.

Όπως επισημαίνουν. "από Δευτέρα 21 Μαΐου 2018 παύουν να γίνονται χειρουργικές επεμβάσεις με ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Χειρουργικού Τομέα του Νοσοκομείου που υπογράφει ο Διευθυντής Καθηγητής κος Μέγας.

Αιτία είναι η έλλειψη κλινών ΜΕΘ με αποτέλεσμα η αίθουσα ανάνηψης των χειρουργείων του Νοσοκομείου να μετατραπεί σε ΜΕΘ. Το ζήτημα αυτό επανειλημμένως κατήγγειλε η ΠΟΕΔΗΝ. Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου διαθέτει ΜΕΘ 10 κλινών και ΜΑΦ 3 κλινών οι οποίες δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες. Κάθε ημέρα μεγάλος αριθμός διασωληνωμένων ασθενών βρίσκεται σε θαλάμους νοσηλείας αναζητώντας ΜΕΘ. Έτσι μετέτρεψαν την αίθουσα ανάνηψης σε ΜΕΘ, με αποτέλεσμα να αναστέλλονται σε τακτικά διαστήματα τα χειρουργεία και τώρα από 21/5/2018".

Και συνεχίζουν αναφερόμενοι στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη και το ζήτημα της παραίτησης του διοικητή:
Άλαλος παρακολουθεί ο κος Πολάκης τα συμβάντα σε ένα από τα μεγαλύτερα Νοσοκομεία της χώρας, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Παραιτήθηκε ο Διοικητής καταγγέλλοντας σημεία και τέρατα για κομματικές παρεμβάσεις ΣΥΡΙΖΑ. Για φατρίες ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν να διοικήσουν το Νοσοκομείο!!!

Επιστολή του διευθυντή του χειρουργικού τομές του Πανεπιστημιακού Πατρών:

Προς
Την Διοίκηση του ΠΓΝΠ
Την 6η ΥΠΕ

Κοιν.: Ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο Αχαΐας
Δήμο Πατρέων
Ιατρικό Σύλλογο Πατρών
ΕΙΝΑ
Επιμελητήριο Αχαΐας
Εργατικό Κέντρο Πατρών

Επειδή η κατάσταση με τις συχνές αναβολές των χειρουργείων λόγω μη επίλυσης, παρά τις υποσχέσεις, του προβλήματος της έλλειψης κρεβατιών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), την κάλυψη του χώρου της ανάνηψης των χειρουργικών ασθενών από διασωληνωμένους που κανονικά έπρεπε να νοσηλεύονται στη ΜΕΘ, της έλλειψης αναισθησιολογικού εξοπλισμού και της αριθμητικής ανεπάρκειας του νοσηλευτικού προσωπικού, ο Πανεπιστημιακός Χειρουργικός Τομέας στην 10η Συνεδρίασή του στις 16-5-2018 αποφάσισε ομόφωνα να αναστείλει επ’ αόριστον από την Δευτέρα 21 Μαΐου 2018 όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις πλην των επειγουσών περιπτώσεων.

Επιπλέον

Καλεί την διοίκηση του ΠΓΝΠ και την ΥΠΕ σε συνεννόηση με το ΕΚΑΒ και το ΕΚΕΠΥ να διακομίζουν τους ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία της περιφέρειας μέχρι το νοσοκομείο να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας.

Δηλώνει ότι οι ασθενείς και οι τραυματίες με επείγον πρόβλημα θα αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο που γίνεται μέχρι τώρα.
Καλεί τις υπηρεσίες του νοσοκομείου να ενημερώσουν τους προγραμματισμένους ασθενείς για τις επερχόμενες αναβολές χειρουργείων.

Σε συνεννόηση με τον Νοσοκομειακό Χειρουργικό Τομέα θα δώσει συνέντευξη τύπου την προσεχή Πέμπτη 17 Μαΐου 2018, στις 11.00 στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, ενημερώνοντας την κοινή γνώμη, και τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς της περιοχής για την δυσλειτουργία του νοσοκομείου και τις συνέπειες της.

Μήνες τώρα οι χειρουργοί και οι αναισθησιολόγοι του ΠΓΝΠ καταβάλλουν υπεύθυνες προσπάθειες καθημερινά να προσαρμοστούν στην ελλειμματική λειτουργία των χειρουργείων και της ΜΕΘ.

Δεν μπορούν σε καμία όμως περίπτωση να διαχειριστούν πλέον τις συνεχείς αναβολές των χειρουργείων ούτε πρόκειται να συνδράμουν στην ταλαιπωρία των ασθενών, οι οποίοι συχνά ενημερώνονται την τελευταία στιγμή ότι δεν θα χειρουργηθούν, αφού εντωμεταξύ έχει προηγηθεί μακροχρόνια αναμονή στη λίστα χειρουργείου και έχει γίνει ο αναγκαίος προεγχειρητικός έλεγχος.
Και όλα αυτά συμβαίνουν στο μεγαλύτερο τριτοβάθμιο νοσοκομείο της Περιφέρειας, το οποίο με μακροχρόνιες προσπάθειες κατάφερε να αναβαθμίσει με διεθνή και εθνική αναγνώριση την κλινική και ακαδημαϊκή προσφορά του.

Οι χειρουργοί όλων των ειδικοτήτων και οι αναισθησιολόγοι του ΠΓΝΠ δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένοι να διαφυλάξουν την αξιοπρέπεια των ασθενών τους, το επίπεδο του επιστημονικού τους έργου και την παροχή ιατρικών υπηρεσιών στον ανώτατο βαθμό.

O Διευθυντής
Του Χειρουργικού Τομέα
Καθηγητής Παναγιώτης Μέγας


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου