Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Σε διπλωματική απομόνωση η Βενεζουέλα



Σε καθεστώς ολοένα και πιο ασφυκτικής διπλωματικής απομόνωσης βρίσκεται πλέον η Βενεζουέλα, μετά την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του καθεστώτος Μαδούρο από τις ΗΠΑ και από κράτη της Λατινικής Αμερικής, στον απόηχο της αμφιλεγόμενης επανεκλογής του προέδρου Νικολάς Μαδούρο την περασμένη Κυριακή.

Την έλλειψη ενιαίας στρατηγικής της αντιπολίτευσης επισημαίνει, ωστόσο, ο ανταποκριτής της γαλλικής εφημερίδας Le Monde στο Καράκας, υπογραμμίζοντας ότι η αδυναμία σχηματισμού αξιόπιστου αντιπολιτευτικού μετώπου ίσως εγγυηθεί την παραμονή του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού κόμματος στην εξουσία.

Τη διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών τον Δεκέμβριο, παράλληλα με τις βουλευτικές, ζητούν ο πρώην σύμμαχος του Τσάβες, Ανρί Φαλκόν, καθώς και το λεγόμενο «μέτωπο της αποχής», το οποίο συγκεντρώνει συντηρητικά πολιτικά στελέχη, η συμμετοχή των οποίων στις εκλογές της Κυριακής απαγορεύθηκε από την κυβέρνηση.

Η αντιπολίτευση εκτιμά ότι θα κατακτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία τον Δεκέμβριο και θα είναι ικανή να ανατρέψει τα δεδομένα στη Συντακτική Συνέλευση που διορίστηκε από το σοσιαλιστικό καθεστώς το 2015. Η δημιουργία του νέου μετώπου της αντιπολίτευσης (FAVL), στο οποίο συμμετέχουν κόμματα από όλο το πολιτικό φάσμα, από την κεντροαριστερή σοσιαλδημοκρατία, τους φιλοτσαβικούς «αντάρτες», μέχρι και τους συντηρητικούς πολέμιους του εκλιπόντος χαρισματικού προέδρου, ενισχύει τις ελπίδες για δημοκρατική ανατροπή του καθεστώτος.

Απογοήτευση

Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, όμως, απογοήτευσε τους οπαδούς της το περασμένο καλοκαίρι, αποδεχόμενη σιωπηλά την εγκαθίδρυση Συντακτικής Συνέλευσης και δίνοντας τέλος σε τέσσερις μήνες μαχητικών διαδηλώσεων. Μέλη της αντιπολιτευόμενης φοιτητικής οργάνωσης La Resistencia συνεχίζουν να εκφράζουν την περιφρόνησή τους για την απόφαση ηγετικών στελεχών της αντιπολίτευσης, τα οποία επέλεξαν να καταθέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές για κυβερνήτες, νομιμοποιώντας ουσιαστικά το καθεστώς Μαδούρο.

Την ίδια στιγμή, η ενεργή παρουσία των κρατικών υπηρεσιών στις φτωχές συνοικίες των πόλεων της χώρας και η πλήρης απουσία της αντιπολίτευσης από αυτές, ενισχύουν την εικόνα της αντιπολίτευσης ως ελιτίστικου και αλαζονικού πολιτικού σχήματος.

Παρά την αποπομπή του Αμερικανού πρέσβη στο Καράκας και την καταδίκη της Βενεζουέλας από τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, το καθεστώς Μαδούρο εξασφάλισε μηνύματα στήριξης και συγχαρητήρια για την επανεκλογή του προέδρου από τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν, τη Βολιβία, το Σαλβαδόρ, τη Λευκορωσία και την Τουρκία.

Σε δηλώσεις του δύο ημέρες πριν από τις εκλογές, ο πρόεδρος Μαδούρο είχε άλλωστε ανακοινώσει την υπογραφή νέας εμπορικής συμφωνίας με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ευχήθηκε στον πρόεδρο της Βενεζουέλας «να θριαμβεύσει» στην προσπάθειά του.



REUTERS
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου