Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Ο «Ρουβίκωνας» αναβαθμίζεται και ταυτόχρονα «αποθρασύνεται»


Αναβάθμιση των «χτυπημάτων» ως προς τον τρόπο των επιθέσεων αλλά και των «επιχειρησιακών» στόχων του «Ρουβίκωνα» βλέπουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. όσο περνάει το διάστημα και οι αντιεξουσιαστές -οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν συλληφθεί δεκάδες φορές- επεκτείνουν τη δράση τους.

Εκτός από τους στόχους υψηλού κινδύνου που επιλέγουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, πλέον δεν διστάζουν να απειλούν πολιτικά πρόσωπα της χώρας, με τελευταίο τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ κάθε τους χτύπημα συνοδεύεται πάντοτε με μακρόσυρτα πολιτικά σχόλια και αντικυβερνητικές αιχμές.

Την ίδια στιγμή οι κουκουλοφόροι, τους οποίους έχει υπό διακριτική επιτήρηση η ΕΛ.ΑΣ., επιχειρούν να ενισχύσουν στην κοινωνία το προφίλ των «αυτόκλητων τιμωρών» ή διαφορετικά την εικόνα τους ως «πολιτικής ομάδας»-σύγχρονου… Ρομπέν των Δασών.

Οι στόχοι υψηλού κινδύνου και η «προετοιμασία» των χτυπημάτων
Το τελευταίο χτύπημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά και ο αριθμός των ατόμων που συμμετείχαν σε αυτό δείχνουν, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., πως ο «Ρουβίκωνας» είναι αποφασισμένος όχι μόνο να συνεχίσει τη δράση του αλλά συνάμα να την επεκτείνει. Είναι χαρακτηριστικό πως η επιλογή του Ανώτατου Δικαστηρίου δείχνει πως οι αντιεξουσιαστές είναι «ετοιμοπόλεμοι» ανά πάσα ώρα και στιγμή να επιτεθούν με οποιονδήποτε τρόπο σε οποιοδήποτε σημείο της Αττικής, αλλά και εκτός αυτής. Φυσικά, εκμεταλλεύονται, όπως τονίζουν αστυνομικοί, και το χείριστο σχεδιασμό των μέτρων τάξης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, καθώς οι συλλήψεις που έχουν γίνει από τις πεζές περιπολίες ή τις κινητές μονάδες είναι ελάχιστες, παρά τις σαφείς οδηγίες που έχουν δοθεί από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Οι περισσότερες από αυτές γίνονται μόνο μετά από ταυτοποιήσεις των μελών του «Ρουβίκωνα» από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής της ΕΛ.ΑΣ., χωρίς ωστόσο αυτό να είναι εφικτό κάθε φορά.

Δεν έχουν περάσει αρκετές εβδομάδες από τότε που ο «Ρουβίκωνας» επιτέθηκε στη γαλλική πρεσβεία, στην «καρδιά» της Αθήνας, κάτω από τη μύτη των αστυνομικών αρχών που βρίσκονταν στο σημείο. «Είναι σίγουρο πως τα μέλη του “Ρουβίκωνα” παρακολουθούν αρκετές φορές τους στόχους τους. Ελέγχουν αν υπάρχει Αστυνομία και καταστρώνουν ολόκληρο σχέδιο για το πώς θα φτάσουν και το πώς θα φύγουν ανενόχλητοι χωρίς να καταφέρουν να τους εντοπίσουν οι αστυνομικοί», επισημαίνουν στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Οι απειλές και η «νομιμοποίηση» στα μάτια της κοινωνίας…
Ηγετικό μέλος του «Ρουβίκωνα» εκτοξεύει συνεχώς απειλές, μέσω μηνυμάτων του στο Διαδίκτυο. Χαρακτηριστικά για τον Κυρ. Μητσοτάκη έγραψε: «Ο Μητσοτάκης έβγαλε τηλεοπτικό διάγγελμα για μας. Το ακροδεξιό νεοφιλελεύθερο υβρίδιο της Νέας Δημοκρατίας στα καλύτερά του. Εμείς δεν βγάζουμε διαγγέλματα. Ο,τι είναι να πούμε στον Μητσοτάκη θα του το πούμε από κοντά και σύντομα». Ταυτόχρονα απευθύνει καλέσματα -διαδικτυακά και μη- για συμμετοχή νεαρών αντιεξουσιαστών σε συνελεύσεις της αναρχικής ομάδας που γίνονται στο «ορμητήριό» τους, το Κ-ΒΟΞ στην πλατεία Εξαρχείων, αλλά και συμμετοχή στις καταδρομικές επιθέσεις του «Ρουβίκωνα».

«Ενδεχομένως να θέλουν να επεκτείνουν περαιτέρω τη δράση τους αλλά μπορεί απλά να ψάχνουν νέα μέλη, καθώς τα παλιά έχουν αρκετές δικαστικές εκκρεμότητες και έχουν φθαρεί. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως έχουν αποχωρήσει από τον “Ρουβίκωνα” ή πως δεν συμμετέχουν ενεργά στην προετοιμασία ενός χτυπήματος αλλά και στην επιλογή του στόχου», τονίζουν χαρακτηριστικά στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής αστυνομικές πηγές.

Οι… διαδικτυακές απειλές του «ηγέτη» του «Ρουβίκωνα», που θεωρείται από πολλούς «πρότυπο» στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, φαίνεται πως στην πράξη μεταφράζονται σε ωμή βία. Αλλωστε, το τελευταίο διάστημα η ομάδα έχει αφήσει στην άκρη τις «παρεμβάσεις» -όπως οι ίδιοι οι αντιεξουσιαστές τις αποκαλούν όταν απλώς πετούν τρικάκια και βάφουν με σπρέι κάποιο στόχο- και έχουν «περάσει» σε «καθαρά» χτυπήματα με βαριοπούλες, σφυριά, κοντάρια αλλά και λεκτικές απειλές σε όποιον σταθεί στο… διάβα τους. Μόλις πριν από μιάμιση εβδομάδα είχαν επιτεθεί σε συμβολαιογραφείο στη συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Ακαδημίας, όπου έκαναν «γυαλιά-καρφιά» το χώρο, σπάζοντας ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τζαμαρίες και γραφεία. Ο συγκεκριμένος αντιεξουσιαστής είχε απειλήσει ακόμη και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, που τους είχε χαρακτηρίσει ως «γραφικούς».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρίγκιπα Καρόλου στη χώρα μας είχαν επιτεθεί με ιδιαίτερη «οξύτητα» στα γραφεία της βρετανικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Oxfam», την ώρα που η Αθήνα ήταν «αστακός» λόγω των αστυνομικών μέτρων. «Οι αντιεξουσιαστές είναι αρκετά προσεκτικοί στις κινήσεις τους κάθε φορά που κάνουν επίθεση. Δεν ασκούν σωματική βία και ειδικά κατά κάποιου αστυνομικού καθώς αυτό θα είχε μεγαλύτερες νομικές επιβαρύνσεις. Επίσης, οι επιθέσεις τους γίνονται αστραπιαία όπως και η διαφυγή τους. Αρκετές φορές φεύγουν πριν καν κληθεί η Αμεση Δράση, ενώ άλλες χάνονται στην ασφάλεια των Εξαρχείων», επισημαίνουν χαρακτηριστικά αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Επιπροσθέτως, είναι δεδομένο πως πλέον οι αντιεξουσιαστές επιλέγουν στόχους, τους οποίους όταν «εξουδετερώνουν», φροντίζουν να έχουν έρεισμα στην κοινωνία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της τελευταίας επίθεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τη στιγμή που στο δεύτερο όροφο του κτιρίου συνεδρίαζαν για το νόμο Κατρούγκαλου και το ασφαλιστικό. Μάλιστα, στο βίντεο που ανήρτησαν οι ίδιοι σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου χρησιμοποίησαν μία δήλωση ηλικιωμένου συνταξιούχου σε μία προσπάθεια, όπως τονίζουν αστυνομικοί, να ευαισθητοποιήσουν την κοινωνία και να «νομιμοποιήσουν» στα μάτια της τις κακουργηματικές τους πράξεις.


ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ
Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου