Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Ποιες αλλαγές ετοιμάζονται στις ταυτότητες



Αλλάζουν ριζικά οι αστυνομικές ταυτότητες στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως ανακοινώθηκε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να καταργηθούν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια όλες οι χάρτινες ταυτότητες και μέσα στα επόμενα χρόνια η εισαγωγή νέων ταυτοτήτων στις οποίες θα αποθηκεύονται (σε μικροτσίπ) η βιομετρική φωτογραφία προσώπου και δύο δακτυλικά αποτυπώματα.

Στην Ελλάδα σχεδιάζονταν ήδη οι αλλαγές στις ταυτότητες και πλέον τα δεδομένα ανατρέπονται. Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη περιμένουν τις τελικές προδιαγραφές από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις νέες ταυτότητες για να προκηρύξουν τον διαγωνισμό για τις εταιρείες που ενδιαφέρονται να υποβάλουν υποψηφιότητα για την κατασκευή τους.

Σημειώνεται ότι από την διεύθυνση Διαβατηρίων που χειρίζεται το θέμα και αφού είχαν προηγηθεί μελέτες και προτάσεις, ουσιαστικά ήταν όλα έτοιμα για να προχωρήσουν οι διαδικασίες και επρόκειτο να προκηρυχτεί ο διαγωνισμός μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αλλά τα δεδομένα από τις οδηγίες της ΕΕ φαίνεται πως αλλάζουν την τελευταία στιγμή.

Οι νέες ταυτότητες των 28 χωρών θα πρέπει να περιλαμβάνουν τσιπάκι και βιομετρικά στοιχεία, μεταξύ των οποίων και ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα, κάτι που δεν ήταν μέσα στις προδιαγραφές που έχει βάλει η Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Προβλεπόταν μόνο φωτογραφία με συγκεκριμένες προδιαγραφές, όπως στα διαβατήρια.

Αν όμως οι οδηγίες της ΕΕ καθιστούν υποχρεωτικό κάτι τέτοιο, τότε και η Ελλάδα θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί στα νέα δεδομένα, γι’ αυτό και η προκήρυξη του διαγωνισμού μετατίθεται για μετά την επίσημη ενημέρωση από τις Βρυξέλλες.

Για την κατασκευή των νέων ταυτοτήτων θα γίνει πρόσκληση για την δήλωση ενδιαφέροντος, η οποία θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες απαιτήσεις και θα καθορίζει τα κριτήρια συμμετοχής στον διαγωνισμό, μεταξύ των οποίων είναι, η κάθε ενδιαφερόμενη εταιρεία να έχει εκδόσει μέχρι σήμερα διαβατήρια ασφαλείας σε τουλάχιστον δύο ευρωπαϊκές χώρες.

Οι νέες ταυτότητες θα έχουν μέγεθος πιστωτικής κάρτας, ενώ την φωτογραφία, όπως προβλέπεται από το σχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θα την βγάζουν ιδιώτες φωτογράφοι, με τις ίδιες προδιαγραφές που ισχύουν για τα διαβατήρια.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός δεν θα αφορά μόνο τις ταυτότητες, αλλά επειδή λήγει η σύμβαση με την εταιρεία που κατασκευάζει τα διαβατήρια, θα περιλαμβάνει ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης συνολικά 11 δημόσιων εγγράφων, με αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας. Τα πιο βασικά είναι τα διαβατήρια, οι ταυτότητες, τα διπλώματα οδήγησης, οι άδειες παραμονής ομογενών από την Τουρκία και την Αλβανία, οι άδειες διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών, (αρμοδιότητα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής), τα ταξιδιωτικά έγγραφα δικαιούχων πολιτικού ασύλου, οι ταυτότητες των αστυνομικών και οι κάρτες πολιτικού προσωπικού του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Τα έξοδα των πολιτών για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων, θα είναι κάτω απο 10 ευρώ, συν την αξία της φωτογραφίας.

Σε πρώτη φάση θα εκδίδονται οι ταυτότητες των νέων που βγάζουν για πρώτη φορά, ενώ οι μεγαλύτεροι θα μπορούν να αντικαταστήσουν τις παλιές τους ταυτότητες μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού, υπολογίζεται ότι, εφόσον δεν υπάρξουν ενστάσεις, οι όλες διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί εντός 6-8 μηνών, οπότε η έκδοση των νέων ταυτοτήτων δεν αποκλείεται να αρχίσει προς το τέλος του 2018 - αρχές 2019.


Πηγή : newsbeast.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου