Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Ελεύθερη μετακίνηση προσφύγων στην Ελλάδα - Τι προβλέπει απόφαση του ΣτΕ και ποιους αφορά



Αλλάζει τα μέχρι τώρα δεδομένα, με απόφαση του το Συμβούλιο της Επικρατείας, σχετικά με τις εισροές μεταναστών και προσφύγων στη χώρα. Σύμφωνα με αυτήν, από εδώ και στο εξής, όσοι πρόσφυγες έρθουν στην Ελλάδα δε θα είναι σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας, αλλά θα κυκλοφορούν ελεύθερα. Από την άλλη, οι πρόσφυγες που είναι ήδη στα νησιά Λέσβος, Σάμος, Χίος, Λέρος, Ρόδος και Κως σε περιοριστικό καθεστώς κυκλοφορίας από την 20η Μαρτίου 2016, θα εξακολουθήσουν να παραμένουν στο καθεστώς αυτό. 

Αυτό γίνεται μετά από πρόταση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, το οποίο προσέφυγε στο ΣτΕ, σε μια προσπάθεια να αποσυμφορηθούν τα έξι τουριστικά νησιά (Λέσβος, Σάμος, Χίος, Λέρος, Ρόδος και Κως) από το μεταναστευτικό κύμα.

Σημειώνεται βέβαια, ότι ακόμη η απόφαση δεν έχει δημοσιοποιηθεί. 

«Είναι μια επιτυχία…» λέει πηγή του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες στο star.gr

«Η απόφαση περιέχει σημεία που πρέπει να διευκρινιστούν. Είναι μια επιτυχία αλλά θα πρέπει να τη δούμε δημοσιευμένη για να τη σχολιάσουμε» λέει πηγή του Ελληνικού Συμβουλίου στον δημοσιογράφο Γιάννη Ευσταθίου.

Η ίδια πηγή προσθέτει στον δημοσιογράφο του STAR ότι «τώρα, η κυβέρνηση έχει μια απόφαση στα χέρια της. Ο κ.Βίτσας θα πρέπει να την αξιοποιήσει στον επικείμενο νόμο για τη μετανάστευση που θα φέρει στη Βουλή».

Αφορά στους αιτούντες πολιτικού ασύλου

Η απόφαση του ΣτΕ δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί, οπότε δεν έχουν αποσαφηνιστεί κάποιες παράμετροι.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του star.gr, οι πρόσφυγες που θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα στην ελληνική επικράτεια είναι όσοι αιτούνται πολιτικό άσυλο (Σύροι, κάποιοι Αφγανοί και Ιρακινοί αναλόγως την περιοχή προέλευσής τους). Για τους άλλους δε διευκρινίζεται ακόμα.

«Τα έξι αυτά νησιά», αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο «καλούνται να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν με τις υπάρχουσες υποδομές και μάλιστα εν μέσω της σοβαρής δημοσιονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα, την είσοδο και παραμονή σε αυτές σημαντικού αριθμού προσώπων που αιτούνται διεθνή προστασία, με συνέπεια να υφίσταται σοβαρός κίνδυνος προκλήσεων κοινωνικών εντάσεων, με επιπτώσεις στη δημόσια τάξη και την οικονομική ζωή των επίμαχων Περιφερειών, οι οποίες αποτελούν και τουριστικούς περιορισμούς».

Τι ίσχυε μέχρι τώρα

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία ελέγχου των χαρτιών των προσφύγων και η τελική έκδοση επίσημου εγγράφου για πολιτικό άσυλο είναι μια διαδικασία χρονοβόρα, που μπορούσε να διαρκέσει πολλούς μήνες. Οι πρόσφυγες που έφταναν στα νησιά Λέσβος, Σάμος, Χίος, Λέρος, Ρόδος και Κως είχαν περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας, δηλαδή ήταν αναγκασμένοι να μείνουν στον τόπο που έφταναν, μέχρι την έκδοση του επίσημου εγγράφου τους για άσυλο. Έτσι προκλήθηκε πληθυσμιακή συμφόρηση στα νησιά αυτά.

Τι αναμένεται να ισχύει με την απόφαση του ΣτΕ

Η απόφαση έρχεται να αποσυμφορήσει τα έξι νησιά, επιτρέποντας σε όσους πρόσφυγες αιτούνται πολιτικό άσυλο (και φαίνεται να πληρούν τις προϋποθέσεις), μετά τον πρώτο έλεγχο των εγγράφων τους (διάρκειας περίπου δύο μηνών)  να κυκλοφορούν ελεύθερα στη χώρα ακόμη κι αν το επίσημο έγγραφο δεν έχει εκδοθεί.

Ο περιορισμός στην κυκλοφορία έχει ως συνέπεια τον επιμερισμό τους σε ορισμένες μόνο Περιφέρειες, κάτι που επιφέρει σημαντική επιβάρυνση σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας.

Η απόφαση δεν ισχύει από εδώ και στο εξής αλλά από την παραμονή της δημοσίευσής της.

Όπως εξήγησε η δικηγόρος ειδική για θέματα ασύλου, Σταυρούλα Τομάρα, στον δημοσιογράφο Γιάννη Ευσταθίου, «η απόφαση δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί. Θα μπορεί να εφαρμοστεί όχι όμως από εδώ και στο εξής - όπως ακούγεται- αλλά από την παραμονή της ημερομηνίας δημοσίευσής της και έπειτα».

Ρεπορτάζ: Σοφία Βάγκα, Γιάννης Ευσταθίου


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου