Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Βίτσας: Αύξηση 33% των μεταναστευτικών ροών το πρώτο τρίμηνο του 2018



Ο υπουργός απέδωσε το νέο προσφυγικό «κύμα» στην επιθετική τακτική του Ερντογάν - Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Λέσβο Στην Λέσβο.

Την κατακόρυφη αύξηση των μεταναστευτικών ροών κατά 33% το πρώτο τρίμηνο του 2018 παραδέχθηκε ο κ. Δημήτρης Βίτσας στην Βουλή. Τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής προκαλούν έντονη ανησυχία καθώς η αύξηση των ροών παρατηρείται στους δύσκολους μήνες του χειμώνα και προαναγγέλλουν πως η επόμενη περίοδος θα είναι εντονότερη. 

Η κατάσταση που περιέγραψε ο αρμόδιος υπουργός έρχεται να απαντήσει και στην έκταση συνάντηση που έχει σήμερα το μεσημέρι πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Ο κ. Βίτσας απέδωσε το νέο προσφυγικό – μεταναστευτικό «κύμα» στην επιθετική τακτική του τούρκου προέδρου Ταγιπ Ερντογάν και επισήμανε πως πρέπει να αποτραπεί το σχέδιο της γειτονικής χώρας να χρησιμοποιηθούν οι μετανάστες ως μοχλός πίεσης.

Παράλληλα παραδέχθηκε πως η κατάσταση στα ελληνικά νησιά είναι δύσκολη κατατάσσοντας την Λέσβο ως το νησί με το μεγαλύτερο πρόβλημα.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη και δεν θα το αρνηθώ. Κι αν θέλετε να βάλω μια κατάταξη, η μεγαλύτερη δυσκολία υπάρχει στη Λέσβο, κατά κύριο λόγο στη Μόρια, αμέσως μετά στη Σάμο, στη Χίο, στην Κω, στη Λέρο» είπε χαρακτηριστικά για να επαναλάβει ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο βελτίωσης της κατάστασης.

Μεταξύ άλλων είπε πως η αποσυμφόρηση των νησιών θα γίνει με δύο τρόπους: «Ο ένας τρόπος είναι αυτοί που δικαιούνται να έρθουν στην ηπειρωτική Ελλάδα να έρθουν και αυτοί που πρέπει να επιστραφούν στην Τουρκία με βάση την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας ή στις χώρες καταγωγής, να επιστραφούν» καθώς επίσης και πως θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου.


Χρήστος Μπόκας
Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου