Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

O Ουζμπέκος τρομοκράτης είχε εμπνευστεί από βίντεο με αποκεφαλισμούς από το ISIS



Οι αρχές κατάσχεσαν 90 βίντεο με φρικιαστικές εκτελέσεις - Είχε νοικιάσει φορτηγό εννέα ημέρες πριν το μακελειό για να κάνει πρόβες - Ετοίμαζε την επίθεση εδώ και ένα χρόνο - Δεύτερο άτομο αναζητά το FBI

«Έμπνευση» από τα δεκάδες βίντεο με αποκεφαλισμούς από τζιχαντιστές είχε πάρει ο 29χρονος Ουζμπέκος Σαϊφουλό Σαΐποφ, ο τρομοκράτης που σκότωσε 8 ανθρώπους το απόγευμα της Τρίτης στην πιο φονική επίθεση στη Νέα Υόρκη μετά από αυτή στους Δίδυμους Πύργους το 2001.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο σε βάρος του ο Σαΐποφ ετοίμαζε την επίθεση εδώ και ένα χρόνο και μάλιστα είχε νοικιάσει ένα φορτηγό στις 22 Οκτωβρίου προκειμένου να κάνει «εξάσκηση» στο πώς να το στρίβει.

Οι αστυνομικοί βρήκαν στο φορτηγάκι που χρησιμοποίησε ο 29χρονος Ουζμπέκος δύο κινητά τηλέφωνα με περίπου 90 βίντεο του Ισλαμικού Κράτους. Σε αυτά εκτός από αποκεφαλισμούς περιλαμβάνονταν και σκηνές με εκτελέσεις με όπλα αλλά και οδηγίες για το πώς να κατασκευάζει κανείς βόμβα. 

Στο κατηγορητήριο τονίζεται επίσης ότι ο Σαΐποφ επέλεξε την 31η Οκτωβρίου ως ημερομηνία για να πραγματοποιήσει το τρομοκρατικό χτύπημά του επειδή γνώριζε ότι στο δρόμο θα ήταν πολλοί άνθρωποι λόγω του Halloween καθώς στόχος του, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, ήταν να προκαλέσει όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα. Όπως αναφέρεται ο 29χρονος σχεδίαζε να συνεχίσει την επίθεσή του για πολλά χιλιόμετρα ακόμα μέχρι να φτάσει ως  τη γέφυρα του Μπρούκλιν.

Ο Σαΐποφ άκουσε τις κατηγορίες ατάραχος στη δικαστική αίθουσα του Μανχάταν στην οποία οδηγήθηκε σιδηροδέσμιος και σε αναπηρική καρέκλα καθώς αναρρώνει από τον πυροβολισμό που δέχθηκε από τον 28χρονο αστυνομικό που τον εξουδετέρωσε λίγα λεπτά μετά την επίθεσή του στον ποδηλατόδρομο κοντά στου Διεθνές Εμπορικό Κέντρο.



Κατά πληροφορίες, δε, ο Σαΐποφ ζήτησε στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται να κυματίζει απ' έξω η σημαία του Ισλαμικού Κράτους.

Αναζητούν και δεύτερο άτομο

Την ίδια ώρα το FBI αναζητά και δεύτερο άτομο που σχετίζεται με την τρομοκρατική επίθεση στο Μανχάταν καθώς η θεωρία του “μοναχικού λύκου” δεν πείθει τις αρχές. Οι ομοσπονδιακές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών,αναζητούν ένα ακόμα άνδρα με καταγωγή από το Ουζμπεκιστάν καθώς ο συγκεκριμένος φέρεται να συνδέεται με τον 29χρονο τρομοκράτη Σαϊφουλό Σαϊποφ.

To FBI έδωσε στη δημοσιότητα  φωτογραφία ενός ακόμα Ουζμπέκου, ο οποίος είναι πολύ πιθανό να συνεργάστηκε με τον δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης ή να ήταν μέλος της ίδιας τρομοκρατικής ομάδας. Ωστόσο το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, απέσυρε τις κατηγορίες, καθώς δεν υπάρχουν προς το παρόν αρκετά στοιχεία ώστε να δικαστεί από μεικτό ορκωτό Δικαστήριο. 


Την ίδια στιγμή, οι κατηγορίες που έχουν απαγγείλει οι ομοσπονδιακές αρχές στον συλληφθέντα τρομοκράτη Σαϊφουλό Σαϊποφ, φέρνουν σε δύσκολη θέση τον Πρόεδρο  Ντόναλτν Τραμπ ο οποίος ζήτησε την μεταφορά του στις φυλακές του Γκουαντάναμο στην Κούβα, καθώς το FBI θεωρεί ότι ο τρομοκράτης δεν πρέπει να δικαστεί από στρατοδικείο, αλλά από τον φυσικό του Δικαστή, σε Δικαστήριο εντός των Ηνωμένων Πολιτειών της  Αμερικής. 

Διαφορετικές πληροφορίες από την αστυνομία της Νέας Υόρκης και το FBI 

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα “New York Times”, ο Σαϊφουλό Σαϊποφ βρισκόταν εδώ και καιρό υπό την παρακολούθηση των Ομοσπονδιακών Αρχών καθώς διατηρούσε σχέσεις με υπόπτους τρομοκρατικών υποθέσεων, κάτι που αρνείται η αστυνομία της Νέας Υόρκης. 

Σύμφωνα με τον Τζον Μίλερ, υποδιευθυντή της αστυνομίας της πολιτείας της Νέας Υόρκης, ο Σαϊφουλό Σαϊποφ δεν θεωρείτο ύποπτος, απλώς βρισκόταν υπό “διακριτική” παρακολούθηση καθώς διατηρούσε σχέσεις με άτομα που ανήκαν στον κατάλογο των “πιθανών τρομοκρατών”.  Οι δηλώσεις του υποδιευθυντή της αστυνομίας της πολιτείας της Νέας Υόρκης αντικρούουν το FBI, καθώς το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών χαρακτήρισε από την πρώτη στιγμή τον 29χρονο Ουζμέπκο, ως “βασικό ύποπτο”, τον οποίον και  παρακολουθούσε.  

Η μετάλλαξη ενός νεαρού, σε φονταμενταλιστή του Ισλάμ

Το προφίλ του τρομοκράτη Σαϊφουλό Σαϊποφ, προσπαθούν να σκιαγραφήσουν τα αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης, με την εφημερίδα “New York Times” να φιλοξενεί δηλώσεις πρώην γειτόνων και ανθρώπων που τον γνώρισαν. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες που επικαλείται η έγκριτη αμερικανική εφημερίδα, ο Σαϊφουλό Σαϊποφ, ήταν ένας ήσυχος Μουσουλμάνος, ο οποίος ησχολείτο μόνο με την προσευχή της Παρασκευής. Μέσα σε τρία μόλις χρόνια άρχισε να προκαλεί τους γείτονες και γνωστούς του, αναπτύσσοντας μια ακραία αντισημιτική ρητορική, ασκώντας δριμεία κριτική στην πολιτική των ΗΠΑ αναφορικά με το Ισραήλ, ενώ σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα, ο τρομοκράτης Σαϊφουλό Σαϊποφ  σκεφτόταν να επιστρέψει στο Ουζμπεκιστάν. 

Έκτακτα μέτρα από τον Δήμαρχο της Νέας Υόρκης 

Παρ όλες τις διαφορές ανάμεσα στην πολιτειακή και στην ομοσπονδιακή αστυνομία, η τρομοκρατική ενέργεια που στοίχισε την ζωή σε πέντε Αργεντινούς πολίτες, έναν Ευρωπαίο πολίτη (με καταγωγή από το Βέλγιο)  και δύο Αμερικανούς, ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπίλ ντε Μπλάλιο, ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα, εν όψει του Μαραθωνίου της Νέας Υόρκης που θα λάβει χώρα την 5η Νοεμβρίου.  Όταν  50.000 δρομείς και περίπου 2 εκατομμύρια θεατές θα βρεθούν στους δρόμους της αμερικανικής μεγαλούπολης.

Ελεύθεροι σκοπευτές. Αστυνομικοί με εκπαιδευμένα σκυλιά, ελικόπτερα της πολιτειακής αστυνομίας και εκατοντάδες αστυνομικοί με πολιτικά, θα προσπαθήσουν να εγγυηθούν την ασφάλεια  του Μαραθωνίου. 


Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου