Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Μητσοτάκης : Φτωχοποιήσατε τους πολίτες...Οι πολίτες δεν εξαπατώνται πια. Σας γνωρίζουν.... Δεν είχαμε καμία υπεραπόδοση...



Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή στη συζήτηση για το κοινωνικό μέρισμα.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η σημερινή συζήτηση πραγματοποιείται σε μια σκληρή σε μια δραματική συγκυρία. Η τραγωδία της Δυτικής Αττικής σκεπάζει τα πάντα. Θέλω και από το βήμα της Βουλής να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους συγγενείς των συμπολιτών μας που έχασαν άδικα τη ζωή τους, αλλά και τη συμπαράστασή μας στους κατοίκους της Μάνδρας που εξακολουθούν αν δοκιμάζονται θαμμένοι κάτω από τόνους λάσπης. Θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήρια και την ευγνωμοσύνη μου στα σωστικά συνεργεία  - και ειδικά στις γυναίκες και τους άνδρες της ΕΜΑΚ  - που δουλεύουν νύχτα - μέρα, μέχρι να σβήσει και η τελευταία ελπίδα να βρεθεί κάποιος συμπολίτης μας ζωντανός. Και να εκφράσω και τα συγχαρητήριά μου στους εκατοντάδες εθελοντές, που με πλεόνασμα ανθρωπιάς,  έσπευσαν και αυτοί να συνδράμουν στους συμπολίτες μας οι οποίοι δοκιμάζονται.

Θέλω να επαναλάβω και σήμερα αυτό που έχω πει από την πρώτη στιγμή αυτής της τραγωδίας. Στην Δυτική Αττική έχουν γίνει - εδώ και  δεκαετίες -  καταστροφικές επιλογές. Αυθαίρετη δόμηση, μπαζωμένα ρέματα, πλήρης έλλειψη σοβαρών περιβαλλοντικών έργων υποδομής. Με θάρρος πρέπει όλοι  να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, αφού σήμερα οι φτωχότεροι συμπολίτες μας είναι αυτοί που είναι πιο ευάλωτοι σε φυσικές καταστροφές. Είπα από την πρώτη στιγμή ότι εμείς δεν θα κάνουμε αυτά που θα κάνατε εσείς αν ήσασταν αντιπολίτευση. Πόσο μάλλον αυτά που κάνατε, όταν ήσασταν αντιπολίτευση. Αυτό δεν σημαίνει όμως, κυρίες και κύριοι Υπουργοί, ότι δεν υπάρχουν μεγάλες ευθύνες για το τι δεν κάνατε τα τρία σχεδόν χρόνια που κυβερνάτε. Και για το τι δεν έκανε η Περιφέρεια, την οποία να σας θυμίσω, διοικείτε από τον Σεπτέμβριο του 2014. Και φυσικά για το πως διαχειριστήκατε την κρίση μετά την καταστροφική πλημμύρα της περασμένης Τετάρτης.

Όσο όμως ο χρόνος περνάει, τα ερωτήματα γίνονται ολοένα και πιο αμείλικτα και πρέπει επιτέλους να απαντηθούν. Γιατί τα σχέδια διαχείρισης πλημμυρών δεν ολοκληρώθηκαν μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έθετε η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία; Γιατί η Περιφέρεια Αττικής δεν δρομολόγησε αντιπλημμυρικά έργα που είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη διοίκηση, έργα για τα οποία υπήρχαν και εγκεκριμένοι πόροι και ολοκληρωμένες μελέτες;

Λέει αλήθεια η κυρία Δούρου, ότι δεν μπορούσε να προχωρήσει το έργο διευθέτησης του ρέματος της Αγίας Αικατερίνης επειδή δεν είχε τις απαραίτητες εγκρίσεις των υπηρεσιών; Καταθέτω στα πρακτικά, από τις 2 Ιουλίου 2014, έγκριση περιβαντολογικών όρων, μελέτη περιβαντολογικών επιπτώσεων του έργου Μελέτη Εκτροπής  Χειμάρρου Αγίας Αικατερίνης και διευθέτησης χειμάρρου Σκουριές Θριασίου Πεδίου  Περιφέρειας Αττικής, στο οποίο μάλιστα αναφέρεται ότι: «Η παρούσα απόφαση  αποτελεί και έγκριση επέμβασης σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα». Από τις 2 Ιουλίου του 2014 η σχετική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Γιατί,  δεν έγιναν τα απαραίτητα έργα συγκράτησης εδαφών στο όρος Πατέρας, πάνω από τη Μάνδρα, μετά από τις πρόσφατες πυρκαγιές του 2015 και του 2016. Πρόκειται για στοιχειώδεις ενέργειες, όχι μόνο για την αναδάσωση των βουνών, αλλά κυρίως για την αποφυγή τέτοιων πλημμυρικών φαινομένων.

Τι ακριβώς, κύριοι Υπουργοί, έκανε η Πολιτική Προστασία; Γιατί φτάσαμε να θρηνήσουμε 20 νεκρούς για μια κακοκαιρία η οποία είχε προβλεφθεί και ως προς τα τοπικά της χαρακτηριστικά και ως προς την έντασή της; Γιατί δεν ειδοποιήθηκαν έγκαιρα οι κάτοικοι; Γιατί δεν έκλεισαν κάποιοι δρόμοι;  Θυμίζω ότι πολλά από τα θύματα ήταν ανυποψίαστοι διερχόμενοι. Τα ερωτήματα αυτά περιμένουν απάντηση.  Και εμείς θα τα θέτουμε ξανά και ξανά όπως πρέπει, μέχρι να πάρουμε απάντηση. Και όχι να τα ρίχνετε τη μία στον Δασάρχη και την άλλη στα λάθη των τελευταίων σαράντα ετών, που ασφαλώς και υπάρχουν και, που όπως σας είπα από την αρχή, πρέπει με γενναιότητα, να τα αναγνωρίσουμε. Όπως, ναι κύριε Θεοδωράκη, η πραγματικότητα είναι και η κλιματική αλλαγή, της οποίας τις επιπτώσεις θα βιώνουμε ολοένα και με μεγαλύτερη ένταση τα επόμενα χρόνια. Και γι’ αυτό χρειάζεται ένας συστηματικός και προσεκτικός σχεδιασμός σε βάθος χρόνου.
Είκοσι νεκροί, δύο αγνοούμενοι και καμία παραίτηση. Η αρμόδια Περιφερειάρχης προσφεύγει στη Δικαιοσύνη, προφανώς κατά του εαυτού της.  Και μας λέει ότι θα αποδεχθεί τις ευθύνες εφόσον τις καταλογίσει, λέει, η Δικαιοσύνη.  Ας της εξηγήσει κάποιος ότι όταν η Δικαιοσύνη αποδίδει ευθύνες, αυτές κατά κανόνα, είναι ποινικές και θα τις αναλάβει, εάν αποδοθούν, θέλει δεν θέλει. Να θυμίσω εδώ τις δηλώσεις της κυρίας Δούρου που έκανε λίγο πριν εκλεγεί: «Δεν χρειάζεται να σας πω εγώ ότι θα πάω στο σπίτι μου αν δεν κάνω τα αντιπλημμυρικά έργα, διότι απλά για εμάς είναι προτεραιότητα και θα γίνουν». Όπως και τις δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού, του κ. Σπίρτζη. Δεν τον βλέπω. Αλήθεια είναι εδώ; Α, είναι ακόμα στην Αμερική. Μάλιστα. Το 2017 μας έλεγε ο απών κ. Σπίρτζης, ο οποίος δεν μπήκε καν στον κόπο να πάρει ένα αεροπλάνο και να γυρίσει πίσω, βλέπετε είχε πιο σημαντικά πράγματα να κάνει,  ότι: «Η έμφαση του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα δοθεί στα αντιπλημμυρικά έργα και όχι στις πλατείες. Για να σταματήσουμε να στις φτωχές γειτονιές της Αθήνας να χάνονται οι κόποι μιας ζωής». 


Φοβάμαι, λοιπόν, ότι δεν είστε μόνο ανίκανοι, αλλά είστε και ανάλγητοι. Είκοσι νεκρούς και ο πρωθυπουργός έφυγε για την Σουηδία, ο Υπουργός Υποδομών δεν μπήκε στον κόπο να γυρίσει από την Αμερική.  Όλα αυτά αφότου ο κ. Τσίπρας έκρινε σκόπιμο να περάσει για δέκα λεπτά από την περιοχή και απέφυγε να δει ο ίδιος τους πολίτες. Όπως απέστρεψε το βλέμμα συστηματικά και από οποιαδήποτε άλλη φυσική ή άλλη καταστροφή έχει γίνει στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Τι πρωθυπουργός είναι αυτός, ο οποίος είναι απών από κάθε φυσική καταστροφή;

Απών ήταν ο κ. Τσίπρας και στις πυρκαγιές.  Από αέρα μόνο τις επιθεώρησε και αυτές μάλιστα με μεγάλη καθυστέρηση. Όταν είχαν περίπου σβήσει.  Απών  από τους σεισμούς στην Λέσβο και στην Κω.  Απών από την μεγάλη οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό. Δεν επισκέφθηκε καν τις περιοχές, οι οποίες επλήγησαν. Ούτε μια φορά.  Επί της ουσίας απών είναι και τώρα. Ένα γρήγορο πέρασμα από την περιοχή και μετά πάμε στην Σουηδία. Και όλα αυτά σε ένα προστατευμένο περιβάλλον, ερήμην της τοπικής κοινωνίας. Στην Σουηδία βέβαια υπήρχε πάντα χρόνος για φωτογραφίες και για φιλόδοξες διακηρύξεις περί αλλαγής του κοινωνικού μοντέλου της Ευρώπης.

Σε αντίθεση με το τι θα κάνατε εσείς αν ήσασταν αντιπολίτευση, εμείς φερθήκαμε με μεγάλη υπευθυνότητα.  Συστήσαμε μια επιτροπή από ειδικούς. Αμέσως τις επόμενες μέρες θα μπορούμε να δώσουμε στη δημοσιότητα το πόρισμά μας για το τι δεν έγινε σωστά και το τι μπορεί να διορθωθεί. Προτείναμε μια σειρά μέτρων άμεσης ανακούφισης των πληγέντων συμπολιτών μας. Επικοινωνήσαμε με τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς φορείς για να δούμε, όχι μόνο πώς θα έχουμε πρόσβαση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για φυσικές καταστροφές, αλλά και πως θα μπορούμε να κινητοποιήσουμε επιπρόσθετους πόρους από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό του 2018.  Και κινητοποιήσαμε τους εθελοντές μας, τις Οργανώσεις μας, τη νεολαία μας για να συνεισφέρουμε κι εμείς - στο μέτρο που μπορούμε - στην υποστήριξη των κατοίκων της περιοχής. Εμείς βάλαμε πλάτη και θα βάλουμε πλάτη.

Αλλά φοβάμαι ότι η τραγωδία στην Δυτική Αττική δεν είναι δυστυχώς το μόνο σημάδι ότι η Ελλάδα είναι σήμερα σε πολλά πεδία μια ακυβέρνητη πολιτεία. Στα Εξάρχεια μια δικηγόρος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο, επειδή χτυπήθηκε με φωτοβολίδα από πυροσωλήνα από τα γνωστά εγκληματικά στοιχεία της περιοχής.

Στα Εξάρχεια μια δικηγόρος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο, επειδή χτυπήθηκε με φωτοβολίδα από πυροσωλήνα από τα γνωστά εγκληματικά στοιχεία της περιοχής. Όταν πριν δέκα μέρες θέσαμε το ζήτημα αυτό - εδώ στη Βουλή - ήρθε ο κ. Τσίπρας με στοιχεία που συνέκριναν το μισό 2017 με ολόκληρο το 2016 για να μας πει ότι στο τομέα αυτό όλα πάνε καλά. Το πόσο καλά πάνε το διαπίστωσε άμεσα ολόκληρος ο ελληνικός λαός.

- Επίθεση με καλάσνικοφ κατά των αστυνομικών που φυλούσαν τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.
- Ο Ρουβίκωνας, μετά τη Βουλή και τις πρεσβείες, μπαινοβγαίνει ανενόχλητος ακόμη και στο Πεντάγωνο.
  
Ούτε μια σύλληψη, ούτε μια προσαγωγή.  Και επειδή δεν πιστεύω ότι δεν καταλαβαίνετε τις συνέπειες που έχει η πολιτική ανοχής της Κυβέρνησης σε θέματα ασφάλειας αναγκάζομαι για άλλη μια φορά να καταλήξω σε άλλα συμπεράσματα. Είτε θεωρείτε ότι η δραστηριοποίηση των στοιχείων αυτών σάς εξυπηρετεί πολιτικά είτε δεν μπορείτε να τα βάλετε μαζί τους. Και στις δύο περιπτώσεις, όμως, το συμπέρασμα είναι το ίδιο:
Ο δεσμός, το νήμα αυτό που ενώνει κάποιες συνιστώσες  του ΣΥΡΙΖΑ με τον Ρουβικώνα, με τους τραμπούκους των Εξαρχείων, με τους αμετανόητους θεωρητικούς της τρομοκρατίας και της πολιτικής βίας, δυστυχώς, παραμένει ζωντανός. Ούτε οι πράξεις, ούτε τα λόγια σας ανατρέπουν αυτό το συμπέρασμα. Αδράνεια, ανοχή, κάποια μισόλογα, ενίοτε στο τουίτερ.

Αυτά μόνο έχουμε δει ως τώρα, την ώρα που παρακολουθούμε να στήνεται ένα νέο παρακράτος. Γιατί Κράτος, όπως είδαμε δυστυχώς στην Δυτική Αθήνα, δεν υπάρχει. Αλλά το παρακράτος ανθεί.  Με υπόγειες επιθέσεις κατά θεσμικών παραγόντων κατά των οποίων ακούγεται τελευταία ότι ασκούνται και διώξεις με αφορμή δημοσιεύματα από έντυπα που συστηματικά εκτελούν εργολαβίες λάσπης.  Ένα παρακράτος, βέβαια, το οποίο το βλέπουμε καθημερινά και στα έργα του συναρχηγού σας στην Κυβέρνηση, του κ. Καμμένου.

Την προηγούμενη Παρασκευή - και με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση - ο κ. Καμμένος καταδικάστηκε για την προτροπή του να λιντσάρουν οι κάτοικοι της περιοχής πάνω στην Χαλκιδική έναν πολίτη.  Αυτά είναι τα ήθη που κομίσατε, εσείς κι αυτός μαζί, στο δημόσιο βίο. Τα υπόλοιπα για τα σκάνδαλα του κ. Καμμένου θα τα πούμε την Πέμπτη που μας έρχεται στη Βουλή. Δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη αυτή η συζήτηση, ούτε για τον κ. Καμμένο, ούτε για εσάς, για όλα τα στελέχη της Κυβέρνησης που εξακολουθείτε να τον καλύπτετε, σιωπώντας επί εβδομάδες παρά τις διαρκείς αποκαλύψεις σε βάρος του Υπουργού σας.

Και έτσι φθάνουμε στο θέμα της σημερινής συζήτησης.  Στο μέρισμα του 2017. Αφού διαλύσατε την οικονομία και φτωχοποιήσατε την κοινωνία επί τρία συνεχή χρόνια, έρχεστε τώρα να πανηγυρίσετε γιατί ξεπεράσατε τους στόχους που είχατε θέσει για το πλεόνασμα του 2017 και θα γυρίσετε κάτι πίσω στους πολίτες.  Για να το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν για άλλη μια φορά. Δουλειά σας είναι να διεκδικείτε μικρότερα πλεονάσματα και όχι να χαίρεστε όταν τα πλεονάσματα είναι μεγαλύτερα από αυτά που έχετε συμφωνήσει. Γιατί αυτό αδυνατίζει απολύτως κάθε προσπάθεια στο μέλλον να μειωθεί το ποσό του πρωτογενούς πλεονάσματος και να ανασάνει η οικονομία και κάνει και τη δουλειά σας - και τη δουλειά όλων μας - για διευθέτηση του χρέους ακόμα πιο δύσκολη. Εφόσον θα βρίσκονται πάντα κάποιοι καλοθελητές που θα ισχυρίζονται ότι: «Αφού η ελληνική οικονομία μπορεί συστηματικά να παράγει πλεονάσματα γιατί χρειάζεται η Ελλάδα μια ρύθμιση του χρέους»;


Όσο για το μέρισμα, τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά. Η Κυβέρνηση πήρε πολλά από την μία τσέπη για να δώσει ελάχιστα στην άλλη.  Υπερφορολογείτε τους μεν και φτωχοποιείτε παράλληλα τους δε.  Ούτε καν πολιτική αναδιανομής δεν κάνετε. Γιατί είναι οι πιο αδύναμες τάξεις αυτές που αποτελούν το μεγαλύτερα θύματα της πολιτικής σας. Όλα αυτά δεν τα λέμε εμείς, τα λένε τα στοιχεία. Μόνο φέτος επιβάλατε συνολικά μέτρα ύψους 2,7 δις ευρώ και επιστρέφετε 700 εκατομμύρια, το ¼. Συνολικά την τριετία 2015- 2018 έχετε επιβάλει μέτρα ύψους 9,4 δις ευρώ. Να προσθέσουμε και τα 5,1 δις τα οποία θα επιβληθούν το 2019 και το 2020 με τη μείωση του αφορολογήτου και τις περικοπές των συντάξεων και το συνολικό άθροισμα  των μέτρων της Κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου φτάνει τα 14,5 δις ευρώ. Μια Κυβέρνηση, η οποία έχει νομοθετήσει μέτρα ύψους 14,5 δις ευρώ κύριε Αντιπρόεδρε, παρουσιάζει ως επιτυχία το γεγονός ότι επέστρεψε 650 εκατομμύρια πέρυσι και 720 εκατομμύρια φέτος.

Υποτιμάτε τη νοημοσύνη του κόσμου, αν πιστεύετε ότι μπορείτε να τον κοροϊδεύετε. Και επειδή όλα αυτά τα νούμερα μπορεί να σας μπερδεύουν, να σας δώσω   και εγώ ένα πραγματικό παράδειγμα. Ένας συνταξιούχος 72 ετών με σημερινή σύνταξη 670 ευρώ, επί των ημερών σας αυτός ο συνταξιούχος έχασε το ΕΚΑΣ του, ταυτόχρονα πληρώνει τις αυξημένες εισφορές υπέρ ΕΟΠΥΥ που εσείς ψηφίσατε τον Ιούλιο του 2015. Πόσα έχει χάσει συνολικά αυτός ο συνταξιούχος; 190 ευρώ το μήνα, κάθε μήνα. Και έρχεστε εσείς και του δίνετε 250 ευρώ, 21 ευρώ το μήνα, του πήρατε 10 ευρώ για πάντα για να του δώσετε ένα εφάπαξ. Για να μην μιλήσουμε για την προοπτική της περικοπής,  της ήδη πετσοκομμένης σύνταξής του, από το 2019 και μετά.

Το λέω για να το ακούσετε και εσείς, διότι ο ελληνικός λαός το γνωρίζει πια καλά. Εδώ και τρία χρόνια μειώνετε το εισόδημα όλων των Ελλήνων και ιδίως των πιο αδύναμων, αυξάνοντας φόρους, ιδίως τους έμμεσους φόρους, οι οποίοι είναι και κοινωνικά πιο άδικοι. Αυξήσατε τον Φ.Π.Α., αυξήσατε το φόρο στα καύσιμα, στον καπνό, στην μπύρα,  στο κρασί ακόμα και στον καφέ, τα εισιτήρια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Κόψατε το επίδομα θέρμανσης, κόψατε το ΕΚΑΣ, κόψατε τις συντάξεις χηρείας , κόψατε και θα κόψετε και άλλο προνοϊακά και αναπηρικά επιδόματα, δημιουργήσατε την γενιά των 360 ευρώ και ανέχεστε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας. Οδηγείτε σε αδιέξοδο αδύναμους συμπολίτες μας και σε απόγνωση τη νέα γενιά. Παρόλα αυτά συνεχίζετε να νομίζετε ότι μπορείτε να κοροϊδεύετε, διότι όπως ήρθατε στην εξουσία με ψέματα έτσι με ψέματα συνεχίζετε να ασκείτε την εξουσία. Ξέρω ότι ο απών από τη σημερινή συζήτηση κ. Τσίπρας δεν του αρέσει να αναφέρομαι στα ψέματα που λέει.  

Ας  απαριθμήσω  λοιπόν και ας  τα ακούσει το οικονομικό επιτελείο τα ψέματα  που και σήμερα απαριθμεί η Κυβέρνηση: Λέτε ότι μοιράζεται  1,4 δις ευρώ. Το κοινωνικό μέρισμα είναι μόλις τα 720 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 315 εκατ. είναι υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων σε συνταξιούχους. Από πότε μία  αυτονόητη υποχρέωση του Κράτους που προέκυψε  από ένα λάθος που έγινε  στο παρελθόν βαφτίζεται κοινωνική πολιτική;  Πάντως κοινωνική πολιτική δεν είναι. Άλλα 350 εκ. ευρώ αποτελούν ενίσχυση της Δ.Ε.Η. Γιατί κύριοι Υπουργοί χρειάζεται ακριβώς αυτή η ενίσχυση; Επειδή δεν καταφέρατε να εξυγιάνετε την επιχείρηση, να φέρετε νέες επενδύσεις και να λύσετε το πρόβλημα της διασύνδεσης των νησιών. Αυτή είναι η αλήθεια πίσω από το κοινωνικό μέρισμα.

 Δεύτερο  και μεγαλύτερο ψέμα: Λέτε ότι το υπερπλεόνασμα κύριε Υπουργέ  προέρχεται από  την ανάπτυξη. Αυτό θα ίσχυε αν πετυχαίνατε  μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης από αυτούς τους οποίους έχετε προβλέψει.  Εδώ όμως  συμβαίνει  ακριβώς το αντίθετο. Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2017 συνεχώς αναθεωρούνται προς τα κάτω. Ξεκινήσατε με 2,7% και εκτιμώ ότι θα κλείσετε με 1,5% αν όχι 1,4%. Σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη αναθεωρούνται προς τα πάνω,  μόνο στην Ελλάδα οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη  αναθεωρούνται προς τα κάτω. Άρα όχι μόνο δεν υπάρχει πλεόνασμα λόγω ανάπτυξης, αντίθετα, υπάρχει υπερφορολόγηση ακριβώς γιατί πέσατε έξω στους στόχους της ανάπτυξης.

Τρίτο ψέμα: Λέτε ότι τα έσοδα προέρχονται από τη μείωση της ανεργίας. Μάλιστα, υπήρξε το 2016 μείωση της ανεργίας, αλλά δυστυχώς τα έσοδα από τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους αντί να αυξηθούν, μειώθηκαν, γιατί αυτό το οποίο συμβαίνει τα τελευταία δύο χρόνια και επιμένετε να μην το αναγνωρίζετε είναι ότι χάνονται θέσεις πλήρους απασχόλησης και δημιουργούνται θέσεις μερικής απασχόλησης. Μόνο που αυτό δεν φέρνει σημαντικά περισσότερα έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό, και προφανώς δεν μπορεί αυτό από μόνο του να δημιουργήσει το υπερπλεόνασμα.

Τέταρτο ψέμα: Η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου οφείλεται στον περιορισμό της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής. Οι επιδόσεις της Κυβέρνησης, όπως έχει καταδειχθεί επανειλημμένως από ερωτήσεις που έχει κάνει η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα. στο πεδίο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου είναι παντελώς ανεπαρκείς. Πόσα έσοδα είχατε υποσχεθεί τους 6 μήνες από τη φοροδιαφυγή; 3 δις ευρώ και με το ζόρι έχετε εισπράξει κάτι παραπάνω από 100 εκατ. ευρώ, όταν την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει αύξηση στη φοροδιαφυγή παρά την αυξημένη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών λόγω των capital control.


Δεν είχαμε καμία υπεραπόδοση, κυρίες και κύριοι, λόγω της οικονομίας. Είχαμε απλά στυγνή και σκληρή υπερφορολόγηση, όπως σε μια κρίση ειλικρίνειας ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Χουλιαράκης ομολόγησαν ενώπιον του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Είχαμε αφαίμαξη των πάντων - ιδίως της μεσαίας τάξης - για μπορέσει σήμερα η «φιλεύσπλαχνη» Κυβέρνηση να παραστήσει τον «πατερούλη», ότι δήθεν νοιάζεται για τους πιο αδύναμους.
Συνοψίζοντας, η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου οφείλεται:
Πρώτον, στην ανελέητη φοροεπιδρομή και στην ασφαλιστική επιδρομή κατά πάντων, ιδίως των ελεύθερων επαγγελματιών.

Δεύτερον, στις κατασχέσεις σε 1.000.000 πολίτες και επιχειρήσεις, με άλλους 700.000 συμπολίτες μας να κινδυνεύουν.

Τρίτον, στη διευρυμένη εσωτερική στάση πληρωμών. 

Τέταρτον στην τεράστια καθυστέρηση απονομής των συντάξεων, 300.000 συντάξεις ακόμα περιμένουν κύριες και επικουρικές και δεν τις έχετε δώσει.

Και πέμπτον στην αναστολή επενδυτικών δαπανών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με βαρύ φυσικά τίμημα για την ανάπτυξη της χώρας.

Έτσι πετύχατε το υπερπλεόνασμα για να παριστάνετε σήμερα τους Άη Βασίληδες της πολιτικής σε μια χώρα που πολλοί συμπολίτες μας έχουν ξεχάσει τα Χριστούγεννα.  Θα το ξαναπώ: Δεν σας ενδιαφέρει μια ισχυρή οικονομία που να αναπτύσσεται με δικές της δυνάμεις. Θέλετε πολίτες εξαρτημένους από εσάς, εξαρτημένους από μια νέα πολιτική επιδομάτων. Και επειδή δεν τα βγάζετε πέρα, επειδή τα ψέματα σας κυνηγούν, επιτίθεστε κατά πάντων δημιουργώντας την πιο τοξική ατμόσφαιρα που έχει γνωρίσει η Ελληνική Δημοκρατία από τη Μεταπολίτευση και μετά.

Όμως, οι πολίτες κ. Τσίπρα,  κ. Δραγασάκη δεν είναι αμνήμονες. Όταν κατηγορείτε και επιμένετε να κατηγορείτε τη Νέα Δημοκρατία, όπως κάνατε τις προάλλες με ψεύτικες ειδήσεις, τις οποίες σπεύσατε φυσικά να αναπαράγετε για δήθεν υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας, οι πολίτες ξέρουν πολύ καλά τι κάνατε εσείς ως αντιπολίτευση. Μόνο που εμείς θα κάνουμε αυτά τα οποία πρέπει για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο, όπως κάναμε πάντα αυτά τα οποία έπρεπε. Εμείς πολεμήσαμε το Grexit, όταν εσείς ψάχνατε Plan B. Εμείς είπαμε αυτά που πρέπει κ. Τσακαλώτε,  για τη μείωση των υψηλών πλεονασμάτων που εσείς συμφωνήσατε και με τα οποία οι Έλληνες πληρώνουν σήμερα τη δική σας αναξιοπιστία. Και εμείς δεν χάνουμε καμία ευκαιρία να παρακινούμε ξένους επενδυτές να έρθουν σήμερα να επενδύσουν στην Ελλάδα, όταν εσείς τους οδηγείτε στην έξοδο. Βλέπουμε πολύ καλά και το βλέπουν όλοι τι γίνεται σήμερα στο Ελληνικό και στις Σκουριές. Και είναι συνολικό κέρδος για τη χώρα, ότι η σημερινή αντιπολίτευση εγγυάται ένα φιλοεπενδυτικό περιβάλλον  και μια οικονομική σταθερότητα.

Θέλετε να σας θυμίσω τί κάνατε εσείς ως αντιπολίτευση; Να σας τα θυμίσω:

- Δηλητηριάσατε σε κάθε ευκαιρία την κοινή γνώμη με τοξικές και διχαστικές αθλιότητες.

- Κάνατε άνω - κάτω την Αθήνα.

- Υπονομεύσατε ανοιχτά τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.

- Καλούσατε τον κόσμο, να μην πληρώνει ΕΝΦΙΑ επειδή δήθεν θα τον καταργούσατε.

- Λέγατε στους πολίτες να μην εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους γιατί  σεισάχθεια. Είναι οι ίδιοι πολίτες που σήμερα αντιμετωπίζουν  τους δικούς σας πλειστηριασμούς και τις δικές σας κατασχέσεις. 

Και πάνω απ’ όλα, πολεμήσατε λυσσαλέα  οποιαδήποτε επένδυση επιχειρήθηκε  στη χώρα από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας προσωπικά δεν ήταν αυτός  που έλεγε  στους επενδυτές να μην έρθουν στην Ελλάδα;  Να μην τολμήσουν να επενδύσουν γιατί θα χάσουν τα λεφτά τους; Μιλάτε εσείς για ανάπτυξη εσείς που επί χρόνια πολεμούσατε όλες τις επενδύσεις τις οποίες σήμερα είστε ανίκανοι να υλοποιήσετε. Μιλάτε  εσείς για δήθεν υπονόμευση  από την αντιπολίτευση όταν  ήσασταν η πιο ανεύθυνη, η πιο μηδενιστική, η πιο καταστροφική αντιπολίτευση που έχει γνωρίσει ποτέ  ο τόπος.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Για τη Νέα Δημοκρατία η στήριξη στους ασθενέστερους συμπολίτες μας πρέπει να γίνεται με μόνιμες πολιτικές, μέσα από σταθερούς πόρους που θα αποτελούν μέρος του τακτικού προϋπολογισμού. Θέλω να σας θυμίσω ότι ήμασταν οι πρώτοι που δρομολογήσαμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ως το πιο αποτελεσματικό εργαλείο καταπολέμησης της ακραίας φτώχιας. Θυμίζω ότι στα πρώτα σας βήματα ως Κυβέρνηση το πολεμήσατε και το απορρίψατε. Και βέβαια την ακραία φτώχια δεν την καταπολεμάς μόνο  με επιδόματα περιορισμένης διάρκειας αλλά κυρίως  με δουλειές. Δουλειές που θα έρθουν μόνο μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις.  Επενδύσεις τις οποίες εσείς πολεμάτε σε κάθε ευκαιρία.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Η αποτυχία και ο τυχοδιωκτισμός της Κυβέρνησης δεν αλλάζουν την πραγματικότητα και η πραγματικότητα είναι ότι σήμερα  εκατομμύρια συμπολιτών μας έχουν ανάγκη ακόμα και την ελάχιστη βοήθεια.  Εμείς, θέσαμε στο δημόσιο διάλογο δική μας πρόταση για το πώς πιστεύουμε ότι πρέπει  να κατανεμηθεί το  κοινωνικό μέρισμα από το υπερπλεόνασμα όπως το αποκαλείτε. Δώσαμε προτεραιότητα στους μακροχρόνια ανέργους, αλλά ταυτόχρονα προτείναμε και μία κλιμακωτή μείωση του ΕΝΦΙΑ  για όλους τους  ιδιοκτήτες ακινήτων με μεγαλύτερη έμφαση στα φτωχότερα εισοδηματικά στρώματα και ταυτόχρονα δεσμευτήκαμε ότι ένα μέρος του υπερπλεονάσματος θα πρέπει να επιστρέψει στους δικαιούχους ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους.

Δεν θελήσατε να  συζητήσετε καν αυτή την πρόταση,  φέρατε  την δική της πρόταση. Θα  την υπερψηφίσουμε  γιατί πολλοί συμπολίτες μας έχουν  ανάγκη έστω και τη μικρή αυτή βοήθεια. Όμως το λάθος στην πολιτική του «παίρνω πέντε και γυρίζω ένα», δεν είναι ότι γυρίζεις το ένα, αλλά ότι παίρνεις τα πέντε.  Αντί λοιπόν να πανηγυρίζετε για τα ελάχιστα που επιστρέφετε,  το καλό είναι να ζητήσετε  επιτέλους συγνώμη για τα πολλά που πήρατε. Και πάνω από όλα να ζητήσετε συγνώμη για τους χιλιάδες ανέργους που σήμερα καταδικάζετε στο περιθώριο επειδή αδυνατείτε να επιστρέψετε την Ελληνική οικονομία σε μία πραγματική αναπτυξιακή τροχιά.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Οι πολίτες δεν εξαπατώνται πια. Σας γνωρίζουν και καμία πρόσκαιρη παροχή δεν είναι σε θέση  να αντιστρέψει το πολιτικό κλίμα. Η χώρα πρέπει να βγει από τον φαύλο κύκλο της εσωστρέφειας και να ξαναγίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα.  Και αυτό μόνο μια μεγάλη πολιτική αλλαγή μπορεί να το εξασφαλίσει.  Με το  εθνικό στρατηγικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας, η Ελλάδα μπορεί να  μπει ξανά στο δρόμο της ανάπτυξης, της αξιοπρέπειας, της προκοπής. Με λιγότερους φόρους, περισσότερες επενδύσεις, λιγότερη γραφειοκρατία,  και κυρίως περισσότερες ευκαιρίες και δουλειές για όλους τους Έλληνες. Οι Έλληνες γνωρίζουν πια καλά, κάθε μέρα που περνά, ότι  αξίζουμε καλύτερα. Και έτσι θα προχωρήσουμε  όλοι μαζί μπροστά.

Σας ευχαριστώ πολύ.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου