Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Νέα Δημοκρατία : Όταν μιλούν οι αριθμοί, είναι προτιμότερο η Κυβέρνηση να σιωπά



Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κορινθίας, κ. Χρίστος Δήμας,  για τους ισχυρισμούς του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, σ’ ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Όταν μιλούν οι αριθμοί, είναι προτιμότερο η Κυβέρνηση να σιωπά και να εργάζεται μήπως και καταφέρει να αντιστρέψει την κατάσταση.

Διότι απαιτεί πολύ θράσος, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης να εκδίδει απάντηση στην τεκμηριωμένη κριτική της Νέας Δημοκρατίας για την πορεία διαχείρισης του ΕΣΠΑ, όταν - για τους χειρισμούς τους - βράζει ολόκληρη η αγορά και αγανακτούν χιλιάδες πολίτες.

Κατανοούμε πως, όταν είναι τόσο καταλυτική η πραγματικότητα, το εύκολο είναι να καταφεύγει κανείς σε χιλιοειπωμένες γενικότητες. Από ουσία όμως, μηδέν, διότι οι αριθμοί δεν αφήνουν περιθώρια. Πιο συγκεκριμένα:

α) Δεν διαψεύδουν την απόκλιση 29,7% από το στόχο του 2016, που είχε θέσει στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού η ίδια η Κυβέρνηση.

β) Η “πρώτη θέση” της απορρόφησης την οποία επικαλούνται, οφείλεται στα έργα της περιόδου 2007 - 2013, τα οποία δεν κατάφεραν να απορροφήσουν και τα μετέφεραν στη νέα περίοδο. Αυτό δεν αποτελεί στοιχείο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά παραδοχή της ίδιας της Κυβέρνησης σε επίσημα κείμενα. Το 47% της απορρόφησης, λοιπόν, αφορά έργα της προηγούμενης περιόδου.

Όσο για το πακέτο Γιούνκερ, μάλλον δεν άκουσαν τις δηλώσεις Φλαμπουράρη.

Επίσης, οι συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ως προς τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, ναι μεν αφορούν πιστωτικές γραμμές προς τις τράπεζες, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δόθηκαν και τα ποσά στις επιχειρήσεις. Αν έχουν διαφορετική άποψη, ας καταθέσουν πίνακα με σχετικές χορηγήσεις.

Επιπλέον, με δική τους ευθύνη τα ποσά από τα χρηματοδοτικά εργαλεία 2007 - 2013 - πλην επιχορηγήσεων από τα ταμεία - τελικώς ανήλθαν μετά από μεταφορές δαπανών σε 800.000.000 ευρώ έναντι 1,6 δις. δεσμεύσεων. Θα ήταν σκόπιμο και άκρως ενδιαφέρον συνεπώς, η Κυβέρνηση να δώσει στοιχεία για το πόσα δάνεια μέχρι σήμερα έχουν προσφέρει σε επιχειρήσεις τα νέα επενδυτικά ταμεία που δημιούργησε.

γ) Καμιά αναγνώριση πως ούτε ένα νέο μεγάλο έργο δεν έχει ξεκινήσει στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 -2020.

δ) Δε διαβάσαμε επίσης, καμία αναφορά στα προγράμματα επιχειρηματικότητας. Τι να πουν όταν χιλιάδες άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στην ιδεοληψία και την ανικανότητά τους. Το γεγονός, όμως, πως από τις 24 δράσεις που είχε προγραμματίσει η ίδια η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ για το πρώτο εξάμηνο του 2017, έχουν προκηρυχθεί μόλις οι 5, εκ των οποίων μάλιστα οι 4 εκπρόθεσμα, δε μπορεί να κρυφτεί.

Το πιο δυσάρεστο, όμως, είναι πως αδυνατούν να κατανοήσουν ότι η Νέα Δημοκρατία δεν επιθυμεί την αποτυχία της χώρας στη διαχείριση του ΕΣΠΑ. Θέλουμε να πετύχει η διαχείριση και να συνεισφέρει στην επιστροφή στην ανάπτυξη, γιατί εμείς πιστεύουμε πραγματικά στην ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία νέων βιώσιμων θέσεων εργασίας. Δυστυχώς, όμως, εμπόδιο στην κατεύθυνση αυτή, είναι η - δεδομένη πια - ανικανότητα της Κυβέρνησης να υλοποιήσει, έστω και τις τυπικές, υποχρεώσεις.

Αντί, λοιπόν, να απαντούν με μισόλογα, καλύτερα μερικές φορές να σιωπούν και να δουλεύουν».


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου