Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Διαλύουν την οικονομία



Τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί ο Ελεύθερος Τύπος για την υπερφορολόγηση της παραγωγικής Ελλάδας είναι συγκλονιστικά. Εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν σε φόρους και εισφορές στον ΕΦΚΑ μέχρι και το 72% του εισοδήματός τους.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται όχι για φορολόγηση, αλλά για δήμευση εισοδήματος, η οποία θα οδηγήσει στην αύξηση της μαύρης εργασίας, θα εντείνει το κύμα μετανάστευσης επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες και θα απαξιώσει τον παραγωγικό ιστό που επιμένει ακόμα να επενδύει στην Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εταιρίες με κέρδη 30.000 ευρώ το 2016 θα πληρώσουν το 2017 το 60% σε φόρους και εισφορές, όταν στη Βουλγαρία οι φορολογικοί συντελεστές ανέρχονται σε 10-15% και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την ίδρυση και λειτουργία επιχείρησης είναι υπόθεση δύο – τριών ημερών.

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση για τους επαγγελματίες. Και ειδικότερα για τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι με 60.000 εισόδημα θα πληρώσουν φόρους και εισφορές πάνω από 42.000 ευρώ. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για την επαγγελματική ομάδα, από την οποία ορισμένοι συνδικαλιστές έλεγαν το 2014 ότι τα φαρμακεία θα λειτουργήσουν ως εκλογικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ, αντιδρώντας σε αποφάσεις της κυβέρνησης Σαμαρά.

Η κατάσταση όμως αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι πληρωμές εισφορών έχουν παγώσει και τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία αυξάνονται μήνα με το μήνα, αφού οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν, ενώ όταν θα έλθουν τα πρώτα εκκαθαριστικά για τις δηλώσεις εισοδήματος του 2016, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα αντικρίσουν τα χαράτσια και οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυξημένους φόρους λόγω των περσινών αλλαγών στη φορολογική κλίμακα.

Μέσα σε δυόμισι χρόνια η κυβέρνηση Τσίπρα αποτελείωσε την πραγματική οικονομία, διέλυσε την αγορά με τα capital controls και εξόντωσε επαγγελματίες, επιχειρήσεις, μισθωτούς και συνταξιούχους. Αυτό όμως το σύστημα δεν είναι βιώσιμο και για αυτό η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να σταθεί για πολύ.


Ελεύθερος τύπος


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου