Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

«Έχω μετανιώσει που κατέβασα την ελληνική σημαία στα Ίμια»



Σάββατο 27 Ιανουαρίου 1996. Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Χουριέτ στη Σμύρνη Τζεσούρ Σερτ μαζί με έναν συνάδερφό του και έναν εικονολήπτη του τηλεοπτικού σταθμού Canal D, που επίσης ανήκει στο όμιλο Dogan, αποβιβάζονται στα Ίμια και κατεβάζουν την Ελληνική σημαία. Η συνέχεια είναι γνωστή… Σήμερα 21 χρόνια μετά, μιλώντας στο πρώτο θέμα, ο Σέρτ δηλώνει μετανιωμένος χαρακτηρίζοντάς «αστεία ανάμνηση» την ενέργεια του. Έχοντας εγκαταλείψει πλέον την δημοσιογραφία, ο πάλαι ποτέ ρεπόρτερ της Χουριέτ -και εθνικός ήρωας στην Τουρκία λόγω σημαίας- αποφεύγει σήμερα να μιλάει για όσα συνέβησαν στα Ίμια. Ωστόσο και τα λίγα που λέει έχουν το δικό τους νόημα. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, τον κάλεσε εκείνο το πρωινό εσπευσμένα ο διευθυντής της εφημερίδας Ερτουγρούλ Οζκόκ προκειμένου να του αναθέσει μια δημοσιογραφική αποστολή που θα τον έκανε γνωστό σε ολόκληρη την χώρα. Κρατώντας μια μεγάλη τουρκική σημαία τα χέρια- όπως έγινε γνωστό αργότερα, του την έδωσαν από τα γραφεία της Χουριέτ στη Σμύρνη- επιβιβάστηκε με έναν δημοσιογράφο και έναν εικονολήπτη του Canal D στο ελικόπτερο και πέταξαν για τα Ίμια κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες, όπου και κατάφεραν να προσγειωθούν, μετά τις επίμονες προσπάθειες του πιλότου.

«Καταδρομικά» -χωρίς να σβήσει η μηχανή του ελικοπτέρου και με τον έλικα να γυρίζει- δημοσιογράφοι και εικονολήπτης πήδηξαν στο έδαφος και κινήθηκαν αστραπιαία προς τον ιστό κατεβάζοντας την Ελληνική σημαία και ανεβάζοντας στην συνέχεια την τουρκική , πυροδοτώντας έτσι την κρίση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Την επόμενη μέρα η Χουριέτ κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο τίτλο «Πόλεμος σημαιών». Όπως λέει ο Σερτ, δεν πίστευε πως η προκλητική του ενέργεια θα μπορούσε να προκαλέσει σύγκρουση ανάμεσα στις δύο χώρες. Κάτι που όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια αποφεύχθηκε στο παρά πέντε αλλά με τρεις Έλληνες αξιωματικούς του πολεμικού ναυτικού νεκρούς και «γκριζάρισμα» των βραχονησίδων. «Πραγματικά αισθάνομαι μετανιωμένος για το γεγονός, όπως και ο Ερτουγρούλ Οζκόκ, ο οποίος ήταν ο διευθυντής της Χουριέτ… Αισθάνομαι άσχημα και το έχω μετανιώσει λέει, χαρακτηρίζοντας «αστείο» το γεγονός.

Τι απέγινε όμως η Ελληνική σημαία που κατέβασε από τον ιστό και πήρε μαζί του επιστρέφοντας με το ελικόπτερο στην Σμύρνη ο Σερτ; Πρόκειται για την σημαία που είχαν υψώσει δύο ημέρες νωρίτερα, την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 1996, ο τότε δήμαρχος της Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης μαζί με συμπατριώτες του ως απάντηση στις εδαφικές αξιώσεις της Τουρκίας στις βραχονησίδες Ίμια. Όπως λέει η σημαία παραδόθηκε από τον ίδιο τον διευθυντή της Χουριέτ στο Ελληνικό προξενείο στην Σμύρνη αλλά εκπρόσωποι του αρνήθηκαν να την παραλάβουν για ευνόητους λόγους. «Αν οι ελληνικές προξεκινές αρχές αποδέχονταν τη σημαία θα ήταν σαν να παραδέχονταν πως ηττήθηκαν στα Ίμια. Έτσι δεν τη δέχτηκαν και η σημαία επέστρεψε στα γραφεία της Χουριέτ», θυμάται ο Σερτ. «Πιστεύω πως Ερτουγρούλ έχει στο συρτάρι του την σημαία. Νομίζω πως θα πρέπει να την παραδώσει» λέει ο χωρίς να αποκαλύπτει τι θέλει να κάνει την σημαία που κάποτε υψώθηκε στα Ίμια και έχει στην κατοχή του.

Το 1996 ο Σερτ ταξίδεψε στην Ελλάδα με την παρθενική πτήση της τουρκικής αεροπορικής εταιρίας Pegasus με δρομολόγιο Σμύρνη-Αθήνα με βίζα που είχε εξασφαλίσει από το Ιταλικό προξενείο στην Σμύρνη. Όταν η τότε Ελληνίδα πρόξενος, Χαρά Σκολαρίκου που ήταν προγραμματισμένο να συμμετάσχει στην πανηγυρική πτήση, αντιλήφθηκε την παρουσία του Σερτ στο αεροπλάνο, διαμαρτυρήθηκε χωρίς να εισακουστεί με αποτέλεσμα να μην ταξιδέψει. Μετά το περιστατικό αυτό ο Σερτ χαρακτηρίστηκε και επίσημα για τις ελληνικές αρχές ως «persona non grata» στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να μην του επιτρέπεται η είσοδος στην χώρα. «Πιστεύω πως είναι ανούσιο. Ειλικρινά ελπίζω να λυθεί το θέμα. Έχουν περάσει 21 χρόνια και πρέπει να του το έχουν συγχωρέσει. Φανταστείτε πως οι άνθρωποι που μου ζήτησαν να το κάνω είναι ελεύθεροι και ταξιδεύουν στην Ελλάδα αλλά εγώ δεν μπορώ» λέει και ζητά από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να δει με ενδιαφέρον το θέματα. «Δεν είμαι τρομοκράτης ή κατάσκοπος. Η οικογένεια μου και εγώ μένουμε στο Τσεσμέ, απέναντι από την Χίο και το καλοκαίρι δεν μπορούμε να πάμε στο νησί γιατί φοβόμαστε τι μπορεί να συμβεί. Σκοπεύω να γράψω ένα γράμμα στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα , ώστε να με βοηθήσει να λύσω το πρόβλημα. Μου λείπουν πολύ ο Ελληνικός λαός, η κουλτούρα του, το φαγητό, η μουσική» μάλιστα ο Σερτ δηλώνει και θαυμαστής του κ. Τσίπρα. Πιστεύει πως θα βρεθεί λύση στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας.

« Πιστεύω πως ο κ. Τσίπρα ακολουθεί σωστή πολιτική και είναι καλός σε αυτό που κάνει. Πραγματικά τον παρακολουθώ με ενδιαφέρων και τον θαυμάζω». Σχολιάζοντας τις αυξανόμενες προκλήσεις της τουρκικής κυβέρνησης στα Ίμια και στο Αιγαίο γενικότερα, ο Σερτ τις αποδίδει σε μια προσπάθεια «επίδειξης ισχύος για εσωτερική κατανάλωση» , αφήνοντας εμμέσως μομφές κατά της σημερινής πολιτικής κατάστασης στην χώρα, εν όψει και του δημοψηφίσματος του Απριλίου, το οποίο πιθανόν να δώσει στον Ερτογάν προνόμια σουλτάνου. «Θα μπορούσαμε να το ερμηνεύσουμε ως επίδειξη ισχύος ή μια προσπάθεια προβολής της δύναμης μας για εσωτερική κατανάλωση ή ίσως για μια διαμόρφωση της εσωτερικής ατζέντας με σκοπό την αντιστροφή των αρνητικών δεδομένων στην συγκεκριμένη στιγμή. Τελικά πιστεύω πως είναι ανούσιο να, αφού σύντομα θα εκτοπιστεί από την ατζέντα». Σχολιάζοντας τις σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, δηλώνει αισιόδοξος πως θα επικρατήσει η σύνεση και η λογική. « Υπήρξαν προβλήματα και θα υπάρχουν στο μέλλον. Ωστόσο είμαστε γείτονες και πρέπει να ζήσουμε δίπλα-δίπλα χωρίς εντάσεις και πολεμικές κραυγές. Οι επαφές, ο πολιτισμός, το εμπόριο, ο τουρισμός, πρέπει να αυξηθούν. Δεν υπάρχει λόγος για φθηνή πολιτική. Δεν υπάρχει λόγος για εντάσεις».



Πηγή : eu.greekreporter.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου