Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Ο Τσίπρας ξορκίζει τις εκλογές με... προεκλογικές περιοδείες



Περιοδεία …προεκλογικών προδιαγραφών στην Κρήτη προγραμματίζει ο Πρωθυπουργός η οποία θα περιλαμβάνει ομιλία και συναντήσεις με εκπροσώπους αγροτών

Μπορεί η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να ξορκίζουν τις εκλογές και να κάνουν λόγο για κάλπες στο τέλος της τετραετίας το 2019, όμως ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να συνεχίζει την πορεία προς τον Λαό λίγες ημέρες πριν τις εορτές των Χριστουγέννων και τον ερχομό του νέου έτους.

Ο Πρωθυπουργός μετά την επίσκεψη στην Νίσυρο όπου ανακοινώθηκε η πολιτική της κυβέρνησης για τα νησιά και η πρόθεσή της να κατοχυρώσει συνταγματικά την νησιωτικότητα, προγραμματίζει περιοδεία στην Κρήτη τις επόμενες δύο ημέρες. Στην διήμερη περιοδεία προεκλογικών προδιαγραφών που ετοιμάζει ο Πρωθυπουργός θα επισκεφτεί αύριο το νομό Ηρακλείου όπου αναμένεται να συναντηθεί με πολίτες και εκπροσώπους των αγροτών ενώ το απόγευμα θα μιλήσει σε αίθουσα ξενοδοχείου της πόλης.

Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός  θα επισκεφθεί το Λασιθι και συγκεκριμένα την περιοχή της Κριτσάς, όπου θα μεταβεί στις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού, στη συνέχεια θα επισκεφθεί τον Άγιο Νικόλαο, όπου θα έχει συνάντηση με παραγωγικούς φορείς, και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί εάν στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού θα υπάρξουν συναντήσεις με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και τον περιφερειάρχη. 

Ο Πρωθυπουργός έχει επιλέξει να επισκεφτεί αρχικά περιοχές και νησιά όπου είναι κάστρα του  ΣΥΡΙΖΑ καθώς το κυβερνών κόμμα στην Νίσηρο έχει λάβει ποσοστό που ξεπερνά το 36% ενώ στο νομό Ηρακλείου και στον νομό Λασιθίου έχει λάβει ποσοστά πάνω από 45% και 39% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κομματικών στελεχών, ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση θα προσπαθήσουν να ανακτήσουν τα χαμένα ποσοστά δημοφηλίας αξιοποιώντας το όπλο του Πρωθυπουργού που όμως και αυτός βλέπει να χάνει την εμπιστοσύνη του κόσμου στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Παράλληλα ο πρωθυπουργός με την επίσκεψή του στην Κρήτη θα επιδιώξει να μιλήσει σε …ασφαλές περιβάλλον με αγρότες της περιοχής σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα ενόψει των προαναγγελθέντων κινητοποιήσεων των αγροτών τον Ιανουάριο του νέου έτους. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα έχουν προεκλογικό χρώμα καθώς η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι χρησιμοποιεί τις κάλπες ως διαπραγματευτικό όπλο προς την Ευρώπη και την Γερμανία που προσπαθούν να αποφύγουν μία ακόμα εστία πολιτικής έντασης στην Ευρώπη το 2017 όπου θα γίνου εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία.  

Την ίδια στιγμή κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η Γερμανία …αδειάστηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής από τις υπόλοιπες χώρες υποστηρίζοντας ότι εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους για την τακτική του Β. Σόιμπλε έναντι της Ελλάδας ενώ αναμένουν θετικές αποφάσεις από το EuroWorking Group της Τρίτης που θα …ξεπαγώσουν τα «παγωμένα» βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Στην κυβέρνηση υποβαθμίζουν τις δηλώσεις Σόιμπλε, Ντομπρόφσκις και Ρέγκλινγκ καθώς και την απόφαση του ESM και προσπαθούν να δώσουν την εικόνα ότι ανατρέπεται η δυσμενής κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για την Ελλάδα μετά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για την ενίσχυση των μικροσυνταξιούχων χωρίς να ενημερώσει τους εταίρους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το κλίμα που διαμορφώνεται στα πολιτικά πράγματα της χώρας μυρίζει έντονα εκλογές με τις περιοδείες του Πρωθυπουργού και τις εκτιμήσεις των κυβερνώντων ότι η αξιολόγηση θα εξελιχτεί θετικά και θα κλείσει άμεσα την ίδια στιγμή που ευρωπαϊκοί θεσμοί μεταξύ των οποίων το Eurogroup αλλά και το ΔΝΤ πιέζουν την χώρα για νέα μέτρα. Υπενθυμίζεται ότι οι εκτιμήσεις (που δεν επαληθεύτηκαν) της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην διαπραγμάτευση του 2015, αποτέλεσαν την βάση για να οδηγηθεί η χώρα στο δημοψήφισμα και στις εκλογές μετά από μία πολύμηνη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.   



Πηγή : thetoc.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου