Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Ανησυχεί η Νέα Δημοκρατία για τις δηλώσεις Αλβανίας - Τουρκίας περί ανύπαρκτων θεμάτων



O Υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, εξέδωσε τις παρακάτω ανακοινώσεις για τις δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan και του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα:

Για τις δηλώσεις του Έντι Ράμα

«Με τις χθεσινές δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, ανοίγει σειρά σοβαρών θεμάτων που αφορούν στο σύνολο των σχέσεων Ελλάδας - Αλβανίας. Μεταξύ άλλων, ομολογεί αποφάσεις των αλβανικών Αρχών σε βάρος Ελλήνων της Χειμάρρας και προσθέτει ανύπαρκτα ζητήματα με τους ισχυρισμούς του περί δήθεν “ζητήματος Τσαμουριάς”.  

Οι δηλώσεις αυτές καθιστούν επιτακτικά αναγκαία την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, όπως ήδη έχει ζητήσει η Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να διαμορφωθεί ενιαία εθνική στρατηγική στο κρίσιμο ζήτημα της πορείας των Ελληνο – Αλβανικών σχέσεων».

Για τις δηλώσεις Recep Tayyip Erdoğan :

«Πρόσθετη ανησυχία και ακόμα πιο έντονο προβληματισμό προκαλούν οι νέες δηλώσεις ευθείας αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης από τον Πρόεδρο της Τουρκίας κ. Recep Tayyip Erdoğan.

Οι επαναλαμβανόμενες, από την Άγκυρα, δηλώσεις αμφισβήτησης του διεθνούς νομικού πλαισίου, που - εδώ και σχεδόν έναν αιώνα - έχει καθορίσει τις ισορροπίες και τη σταθερότητα στην περιοχή, συνιστούν ιδιαίτερα σοβαρή εξέλιξη. 

Επισημαίνεται ότι οι δηλώσεις αυτές διατυπώνονται λίγο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο και λίγο πριν τη σχεδιαζόμενη διμερή συνάντησή τους». 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου