Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Αμεση διακοπή λειτουργίας του καταυλισμού της Σούδας στη Χίο



To τρίτο σοβαρό επεισόδιο στον καταυλισμό της Σούδας στη Χίο μέσα στον τελευταίο μήνα σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα. Τα εκτεταμένα επεισόδια και οι φωτιές που ξέσπασαν κατέστρεψαν πολλές από τις υποδομές και τις σκηνές οι οποίες είχαν επίσης πλημμυρίσει από έντονη βροχόπτωση την προηγούμενη εβδομάδα.

Στον καταυλισμό παραμένουν περίπου 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων και οικογένειες, περιμένοντας την εξέταση των αιτημάτων ασύλου που έχουν καταθέσει. Οι μετανάστες διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις και ζητούν να φύγουν από το νησί.

Η αστυνομία χθες πραγματοποίησε εξακρίβωση στοιχείων και τριών ατόμων από ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον καταυλισμό. Σε ερώτηση της «Κ» εάν θεωρούν ότι τα επεισόδια υποδαυλίστηκαν από αλληλέγγυους, η απάντηση ήταν «όχι αυτήν τη φορά».

Ταυτόχρονα, αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι καταγγελίες που υπάρχουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για δραστηριοποίηση οργανωμένης ομάδας της Χρυσής Αυγής δεν ευσταθούν. Διερευνάται, ωστόσο, το ενδεχόμενο να ενεπλάκησαν στα επεισόδια και ακραία στοιχεία.

Δύο κλοπές καταστημάτων που πραγματοποιήθηκαν από αλλοδαπούς στη Χίο σχεδόν ταυτόχρονα σήμαναν την έναρξη των επεισοδίων χθες στον καταυλισμό φιλοξενίας μεταναστών της Σούδας, που βρίσκεται μέσα στην πόλη της Χίου. Οι ταραχές ξεκίνησαν αργά το βράδυ και έληξαν ξημερώματα με την επέμβαση των ΜΑΤ. Οι καταστροφές εντός του καταυλισμού είναι ιδιαίτερα εκτεταμένες, ενώ έχουν καταστραφεί πολλά αυτοκίνητα ιδιωτών που βρίσκονταν παρκαρισμένα στην περιοχή. Φθορές επίσης έχουν υποστεί και κάποια σπίτια και καταστήματα από τα πυροτεχνήματα που εκτόξευσαν οι μετανάστες. Νωρίτερα, σύμφωνα με την αστυνομία, δύο αλλοδαποί είχαν αφαιρέσει από κάβα αρκετά αλκοολούχα ποτά, τα οποία μετέφεραν εντός του καταυλισμού, ενώ μικρή ομάδα άλλων αλλοδαπών έσπασε τη βιτρίνα καταστήματος πώλησης πυροτεχνημάτων και αφαίρεσε μεγάλο αριθμό εμπορεύματος, που τα μετάφεραν επίσης στον καταυλισμό. Λίγη ώρα αργότερα από τη Σούδα άρχισαν να εκτοξεύονται πυροτεχνήματα προς τα σπίτια της περιοχής, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να τρομάξουν και να βγουν στον δρόμο. Στη συνέχεια περίπου 100 άτομα, σύμφωνα με την αστυνομία, έστησαν οδοφράγματα με ξύλα και βαρέλια και άρχισαν να πετούν πέτρες και πυροτεχνήματα στις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν συγκεντρωθεί. Οι ταραχές σταμάτησαν με την επέμβαση των ΜΑΤ στις 3 το πρωί, πραγματοποιήθηκαν 37 προσαγωγές αλλοδαπών και 4 συλλήψεις.

Χθες το πρωί, ο δήμαρχος της πόλης κ. Μ. Βουρνούς επικοινώνησε με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, λίγο πριν ο τελευταίος αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, ζητώντας να διακοπεί η λειτουργία του καταυλισμού της Σούδας μέσα στο επόμενο 24ωρο. Η διακοπή της λειτουργίας της Σούδας έχει συμφωνηθεί εδώ και δύο εβδομάδες, όμως επιβάλλεται να μεταφερθούν οι μετανάστες σε άλλο σημείο, κάτι που δεν έχει γίνει. Οι κάτοικοι της Χίου αντιδρούν στη δημιουργία καταυλισμού στον πρώην ΧΑΔΑ, όπως έχει προταθεί από τον δήμο, και ζητούν την άμεση απομάκρυνση μεταναστών και προσφύγων. Ο υπουργός την προηγούμενη Δευτέρα έδωσε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα σε δημοσιογράφους των ΜΜΕ της Χίου, κατά την οποία ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δυνατόν να μεταφερθούν στην ενδοχώρα όλοι όσοι βρίσκονται στα νησιά, γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε κατάρρευση της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας. Προσέθεσε ότι υπάρχουν τα κονδύλια (3,15 εκατ. ευρώ) για τη δημιουργία του νέου κέντρου φιλοξενίας, που –εφόσον δεν αλλάξει η κατάσταση– θα είναι το μόνο κέντρο φιλοξενίας, ενώ η ΒΙΑΛ θα λειτουργεί απλώς ως κέντρο καταγραφής.

Στη Χίο βρίσκονται, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πάνω από 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες εκ των οποίων περίπου 1.000 διαμένουν στη Σούδα.




ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ
Έντυπη Καθημερινή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου