Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Πεδίο μάχης τα Εξάρχεια γύρω από το Πολυτεχνείο - Συλλήψεις και προσαγωγές



Οδομαχίες μεταξύ ΜΑΤ και κουκουλοφόρων στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο και τα Εξάρχεια εξελίσσονταν ως αργά το βράδυ της Πέμπτης.



Τα εκτεταμένα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο πριν την ολοκλήρωση της πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία, όταν ομάδες κουκουλοφόρων που είχαν καταλάβει από το πρωί το κτήριο Γκίνη στο Πολυτεχνείο βγήκαν από αυτό, εφοδιασμένες με μολότοφ, πέτρες, ξύλα και αντικείμενα που αφαίρεσαν-έσπασαν από το πανεπιστημιακό Ίδρυμα και επιτέθηκαν σε βάρος των αστυνομικών επί της Πατησίων, ενώ έστησαν και οδοφράγματα στη Στουρνάρη και τους γύρω δρόμους. 



Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, οπότε η ατμόσφαιρα παρέμενε αποπνικτική λόγω χημικών, η Αστυνομία είχε προχωρήσει συνολικά σε 13 συλλήψεις και p;ente προσαγωγές. Εκτεταμένες ήταν οι φθορές σε δρόμους, καταστήματα, αυτοκίνητα κλπ, ενώ ζημιές προκάλεσαν και μέσα στο Πολυτεχνείο οι καταληψίες.



Επεισόδια στη διάρκεια και μετά το πέρας των διαδηλώσεων για το Πολυτεχνείο σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Δείτε πώς το in.gr κατέγραψε λεπτό προς λεπτό τα γεγονότα: 

1.17: Στους 13 ο αριθμός των συλληφθέντων. Εγιναν επίσης άλλες 5 προσγωγές από την Αστυνομία

23.59: Τέσσερις οι συλλήψεις, άλλες τρεις προσαγωγές από την ΕΛ.ΑΣ.

23.45: Συγκρούσεις στον Βόλο μεταξύ διαδηλωτών-αντιεξουσιαστών και αστυνομικών δυνάμεων, που έχουν ενισχυθεί και με δυνάμεις από την Καρδίτσα. Καταστράφηκαν από φωτιές αυτοκίνητα κοντά στα καταστήματα «Public» και να έχουν υποστεί ζημιές όλα τα κεντρικά καταστήματα τραπεζών στην λεωφόρο Δημητριάδος και στην οδό Ιάσονος - ενώ ένα ενεχυροδανειστήριο δέχθηκε επίθεση και λεηλατήθηκε από τους αντιεξουσιαστές. Οι αντιεξουσιαστές επιτέθηκαν με κομμάατια από πεζοδρόμια, μάρμαρα, πέτρες και βόμβες μολότοφ στους αστυνομικούς, ενώ ήταν σε εξέλιξη στο ίδιο σημείο παιδικό πάρτυ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλος πανικός.



23.36: Παραμένει τεταμένη η κατάσταση γύρω από το Πολυτεχνείο. Οι καταληψίες εξακολουθούν να εξαπολύουν επιθέσεις με βόμβες μολότοφ και πέτρες εναντίον των αστυνομικών.

22.50: Και στους δρόμους γύρω από την πλατεία Εξαρχείων μάχες-κυνηγητό μεταξύ αντιεξουσιαστών-ΜΑΤ και το αντίστροφο.



22.47: Σε δύο προσαγωγές προχώρησαν οι αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν. Ομάδα ατόμων κινήθηκε προς το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, απ' όπου, με ορμητήριο την Πολυτεχνική Σχολή, έστησε οδοφράγματα, εκτοξεύοντας πυροτεχνημάτα, μολότοφ και βεγγαλικά προς τις αστυνομικές δυνάμεις, που απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και χημικά. Αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο μπροστά στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο κάηκε. Αυτή τη στιγμή επικρατεί ηρεμία, ωστόσο τα ΜΑΤ παραμένουν σε επιφυλακή.



22.45: Τρεις συλλήψεις και δύο προσαγωγές έως τώρα από την Αστυνομία για τα επεισόδια γύρω από το Πολυτεχνείο της Αθήνας. Καμένα αυτοκίνητα, ζημιές σε δρόμους και καταστήματα.

22.15: Νέος γύρος έντασης και πάλι στην Πατησίων. Φθορές από κουκουλοφόρους σε κατάστημα απέναντι από το Πολυτεχνείο. "Καταδρομικές" επιθέσεις ομάδας ατόμων από τη Στουρνάρη, πετά βόμβες μολότοφ κατά των αστυνομικών και στη συνέχεια βρίσκει και πάλι καταφύγιο στο Πολυτεχνείο. Οδοφράγματα σε Στουρνάρη-Τζωρτζ. Προς την 3ης Σεπτεμβρίου οπισθοχωρούν τα ΜΑΤ.



21.59: Παραμένουν γύρω από το Πολυτεχνείο ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Η κατάσταση στην παρούσα φάση έχει εκτονωθεί. Εντός του Πολυτεχνείου βρίσκονται, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, περίπου 200 κουκουλοφόροι. Κλειστή η Πατησίων και οι γύρω από το Πολυτεχνείο δρόμοι, κανονικά η κυκλοφορία στο υπόλοιπο κέντρο της Αθήνας.

21.54: Σε προσαγωγές έχει προχωρήσει η Αστυνομία στην Πάτρα, μετά τα επεισόδια στο κέντρο της πόλης. Από φωτιές σε κάδους προκλήθηκαν ζημιές σε ένα αυτοκίνητο και σε ένα μηχανάκι. Διμοιρίες των ΜΑΤ απώθησαν την ομάδα των αντιεξουσιαστών προς την περιοχή της πλατείας Εθνικής Αντίστασης.



21.50: Ένταση και στον Βόλο, στο κέντρο της πόλης, μεταξύ αντιεξουσιαστών-ΜΑΤ. Μολότοφ και πέτρες από τη μια, κρότου-λάμψης από την άλλη.

21.38: Μικροεπεισόδια και στο Ηράκλειο Κρήτης, στη διάρκεια της πορείας για το Πολυτεχνείο. Ομάδα νεαρών πέταξε μπογιές στο δικαστικό μέγαρο της πόλης, ενώ έσπασε και τζαμαρίες καταστημάτων στη Λεωφόρο Δικαιοσύνης και στην Αγίου Μηνά.



21.36: «Η κυβέρνηση ας επιβάλλει, επιτέλους, την τάξη» δηλώνει ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή τα επεισόδια στον χώρο του Πολυτεχνείου. Όπως αναφέρει, «άθλιοι έκαψαν την ελληνική σημαία. Κανένα άσυλο, κανένα άβατο για εκείνους που βανδαλίζουν τα σύμβολα και την περιουσία ενός ολόκληρου λαού».



21.35: Σε δύο συλλήψεις προχώρησε η Αστυνομία. Ηρεμία αυτή την ώρα στην Πατησίων.

21.10: Σε εξέλιξη επεισόδια στη Θεσσαλονίκη, στο προαύλιο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου μετά το πέρας της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου έφθασαν ομάδες διαδηλωτών από την οδό Εγνατία, που παραμένει κλειστή. Αστυνομικές δυνάμεις κάνουν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, ενώ οι διαδηλωτές πετούν αντικείμενα και βόμβες μολότοφ εναντίον τους. Και νωρίτερα, στη διάρκεια πορείας, στο ύψος της Καμάρας κουκουλοφόροι πέταξαν βόμβες μολότοφ, αναποδογύρισαν κάδους απορριμμάτων, έσπασαν κολωνάκια και έβαλαν φωτιά σε εκδοτήριο του ΟΑΣΘ. Φωτιά σε αμερικανική σημαία από φοιτητές στη διάρκεια της πορείας.



21.09: Mε τραύμα στο μέτωπο νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ο αστυνομικός διευθυντής Ιωαννίνων, ο οποίος δέχθηκε επίθεση από κουκουλοφόρους, έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου, στις 8 το βράδυ, καθώς κουκουλοφόροι τού πέταξαν καδρόνι. Η κατάσταση τώρα δείχνει να έχει εκτονωθεί, ενώ η Αστυνομία προχωρά σε προσαγωγές.

21.05: Οδοφράγματα με φωτιές στη Στουρνάρη.



20.56: Μικρής έκτασης επεισόδια στο κέντρο της Πάτρας, λίγη ώρα μετά την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Ομάδα αντιεξουσιαστών που βρισκόταν στο τέλος της πορείας, έβαλε φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και πέταξε πέτρες. Και νωρίτερα, στη διάρκεια της διαδήλωσης, οι αντιεξουσιαστές πέταξαν πέτρες κατά του κτηρίου όπου στεγάζεται το Γ΄Αστυνομικό Τμήμα, καθώς και σε υποκατάστημα τράπεζας. Οι αστυνομικές δυνάμεις είναι επί ποδός, ενώ η ομάδα των αντιεξουσιαστών παραμένει έξω από το κτήριο πρώην παραρτήματος του Πανεπιστημίου.

20.43: Επεισόδια και στα Ιωάννινα, γύρω από το κτήριο της Περιφέρειας Ηπείρου, λίγο μετά τις 8 το βράδυ, από κουκουλοφόρους που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Με χρήση χημικών απάντησαν τα ΜΑΤ, ένας αστυνομικός μεταφέρθηκε τραυματισμένος στο νοσοκομείο της πόλης. Τα επεισόδια επεκτάθηκαν και έξω από το δικαστικό μέγαρο, όπου οι κουκουλοφόροι έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και άρχισαν να πετούν πέτρες και καδρόνια εναντίον των αστυνομικών. Στην παρούσα φάση το μπλοκ των κουκουλοφόρων απομακρύνεται από τον χώρο των επεισοδίων, όπου παραμένουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.



20.42: Σε διαρκή επικοινωνία με τις εισαγγελικές και πρυτανικές αρχές του Πολυτεχνείου βρίσκεται η ηγεσία της Αστυνομίας, για τον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση αν τα επεισόδια στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου συνεχιστούν ή και ενταθούν. Όπως έγινε γνωστό, σύμφωνα με τον σχεδιασμό τους, οι αστυνομικές δυνάμεις, πριν ξεκινήσουν τα επεισόδια, είχαν παραταχθεί γύρω από το Πολυτεχνείο για να μη μπορέσουν να πλησιάσουν αντιεξουσιαστές και ενωθούν με τους καταληψίες. Σύμφωνα με πηγές της Αστυνομίας, είχαν εντοπιστεί περίπου 150 άτομα που κατευθύνονταν προς το Πολυτεχνείο και εμποδίστηκαν να προσεγγίσουν την περιοχή. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα επεισόδια προκαλούν περίπου 70 άτομα που έχουν καταλάβει το κτήριο Γκίνη.

20.24: Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος έχει δώσει ατύπως τη συγκατάθεσή του για επέμβαση της Aστυνομίας στον χώρο του Πολυτεχνείου, στην περίπτωση που διαπιστωθούν κακουργηματικές πράξεις. Πάντως, οι πρυτανικές Aρχές έχουν ενημερώσει από το απόγευμα την Εισαγγελία για την κατάληψη του χώρου, αλλά επισήμως δεν έχουν ζητήσει εισαγγελική συνδρομή.

20.20: Κλειστές η Πατησίων από Ομόνοια έως Ιουλιανού και στα δύο ρεύματα, η Ακαδημίας και η Σόλωνος από Σέκερη. Ανοιχτοί όλοι οι άλλοι δρόμοι και οι σταθμοί του Μετρό.

20.15: Φωτιά στην πύλη του Πολυτεχνείου. Κουκουλοφόροι καίνε και ελληνική σημαία.

19.37: Με χρήση χημικών συνεχίζει να απαντά η Αστυνομία, στους κουκουλοφόρους που πετούν δεκάδες βόμβες μολότοφ, πέτρες, φωτοβολίδες και ξύλα εναντίον τους στη συμβολή Πατησίων και Στουρνάρη έξω από το Πολυτεχνείο. Χωρισμένοι σε δύο διαφορετικές ομάδων των 80-100 ατόμων η κάθε μία, οι κουκουλοφόροι, που βγήκαν από το υπό κατάληψη κτήριο Γκίνη, συνεχίζουν τις ρίψεις μολότοφ και άλλων αντικειμένων κατά των αστυνομικών δυνάμεων. Σύμφωνα με την Αστυνομία, άτομα ανεβασμένα σε ταράτσες κτηρίων πετούν προς τις αστυνομικές δυνάμεις βόμβες μολότοφ, πέτρες και μάρμαρα. Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου, λόγω των χημικών.

19.20: Οδομαχίες αντιεξουσιαστών-ΜΑΤ επί της Πατησίων, έξω από το Πολυτεχνείο. Καταληψίες του κτηρίου Γκίνη βγαίνουν στον δρόμο και πετούν αντικείμενα που αφαίρεσαν-έσπασαν από το Ίδρυμα. Με χημικά απαντούν τα ΜΑΤ.

19.02: Ένταση επικρατεί αυτή την ώρα στα Εξάρχεια, γύρω από το Πολυτεχνείο. Σύμφωνα με την Αστυνομία, νεαροί που βγήκαν από το Ίδρυμα έχουν στήσει οδοφράγματα σε Πατησίων, Στουρνάρη και Τζωρτζ, ενώ πέταξαν πέτρες και καπνογόνα κατά των αστυνομικών δυνάμεων.





Πέτρος Στεφανής

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου