Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

ΣΟΚ : Η Τουρκία απαλάσσει με νομοσχέδιο του βιαστές ανηλίκων αν παντρευτούν το θύμα τους



Σοκ προκαλεί νομοσχέδιο στην Τουρκία που αναφέρεται στην νομιμοποίηση βιασμού ανηλίκου. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι νομιμοποιείται η σεξουαλική πράξη που γίνεται χωρίς τη χρήση βίας, ενώ η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι νομιμοποιούν το βιασμό ανηλίκου.

Για «αβάσιμες συκοφαντίες» κάνει λόγο ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ για το σάλο που ξέσπασε γύρω από το βιασμό ανηλίκων

Αντιδράσεις προκαλεί στην κοινή γνώμη το νέο νομοσχέδιο στην Τουρκία που αναστέλλει την καταδίκη για το δράστη που κακοποίησε σεξουαλικά ανήλικο άτομο εάν στη συνέχεια ο δράστης παντρευτεί το θύμα. Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση το νομοσχέδιο αυτό θα ισχύει μόνο εφόσον η πράξη διαπράχθηκε «χωρίς τη χρήση βίας, απειλής η οποιασδήποτε άλλης μορφής παραβίασης της θέλησης».

Βουλευτές της αντιπολίτευσης αντέδρασαν στο νέο νομοσχέδιο λέγοντας ότι με αυτόν τον τρόπο νομιμοποιούν το βιασμό.

Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Ομέρ Σουχά Αλντάν είπε πως ένας άντρας 50-60 χρόνων που έχει βιάσει ένα 11χρονο κοριτσάκι πρέπει να εκτίσει την ποινή του. «Εάν του επιτρέψετε να παντρευτεί το κοριτσάκι αντί να τιμωρηθεί τότε θα έχετε καταδικάσει το κοριτσάκι για μια ζωή»

Σύμφωνα με τον βουλευτή του CHP η διάταξη αφορά μόνο τις περιπτώσεις μέχρι την 16η Νοεμβρίου του 2016 ενώ διερωτήθηκε τί θα συμβεί από εδώ και στο εξής. Πρόσθεσε ότι και οι άντρες που θα βιάζουν ανήλικα κορίτσια θα καταφεύγουν στο ανώτατο δικαστήριο, θα επικαλεστούν την αρχή της ισότητας με αποτέλεσμα το ανώτατο δικαστήριο να επεκτείνει τη νομοθεσία και σε νέες υποθέσεις βιασμού.

Αντίθετα, ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Μπεκίρ Μποζντάγκ υποστήριξε το νομοσχέδιο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχει στόχο να προστατεύσει τα παιδιά».

Ο ίδιος αιτιολόγησε το σκεπτικό του καθώς υποστήριξε ότι, όταν ένα παιδί γεννιέται από τέτοιου είδους ανεπίσημη σχέση, ο γιατρός είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει τις Αρχές και τότε ο σύζυγος οδηγείται στη φυλακή, με αποτέλεσμα η μητέρα να μην μπορεί να μεγαλώσει μόνη της το παιδί.

Το μέτρο αυτή τη στιγμή αφορά 3.000 οικογένειες στην Τουρκία.

Το επιχείρημα της τουρκικής κυβέρνησης έχει προκαλέσει αγανάκτηση στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. «Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης χρησιμοποίησε την έκφραση: σεξουαλική επίθεση χωρίς εξαναγκασμό. Δεν μπορούμε να προσθέσουμε κάτι άλλο», είπε η Ρουχάτ Σενά Ακσενέρ της Διεθνούς Αμνηστίας.

Γιλντιρίμ: Αβάσιμες συκοφαντίες για το νομοσχέδιο

Δηλώσεις επί του θέματος έκανε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, μετά το σάλο που ξέσπασε γύρω από τη συζήτηση για το νομοσχέδιο της τουρκικής κυβέρνησης που αθωώνει τον βιαστή ο οποίος έχει παντρευτεί το θύμα του.

Ο ίδιος είπε ότι πρόκειται για αβάσιμες συκοφαντίες και κατασκευάσματα φαντασίας και κατηγόρησε το κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) λέγοντας ότι μετέτρεψε το θέμα σε υλικό για φτηνή κατανάλωση.

«Το θέμα έχει ως εξής: Πολλά ανήλικα παιδιά παντρεύονται σε μικρή ηλικία. Επομένως κάνουν παιδιά και ο πατέρας πάει φυλακή και τα παιδιά μένουν με τη μητέρα τους. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν κάπου τρεις χιλιάδες τέτοιες οικογένειες. Δεν πρόκειται για αμνηστεία για τον βιασμό Το θέμα είναι να καταργηθεί η αδικία τριών χιλιάδων οικογενειών. Από εδώ και μπρος τέτοιου είδους γάμοι δεν θα γίνονται», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.





Πηγή 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου