Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές καναλιών για τις άδειες



Δεν έγιναν δεκτές οι αιτήσεις για προσωρινό «πάγωμα» της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου προσέφυγαν, ζητώντας προσωρινές διαταγές, οι μετέχοντες στον διαγωνισμό.

Οι εννέα αιτήσεις που είχαν υποβληθεί και εξετάστηκαν ενώπιον του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν έγιναν δεκτές και ο πρόεδρος του ΣτΕ δεν εξέδωσε προσωρινή διαταγή για «πάγωμα» της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών. Οι αιτήσεις αφορούσαν την προσωρινή διακοπή της διαγωνιστικής διαδικασίας έως ότου εκδικαστούν από το ΣτΕ αιτήματα για λήψη ασφαλιστικών μέτρων που αφορούσαν ελλείψεις σε προϋποθέσεις ορισμένων μετεχόντων στον διαγωνισμό ή άλλα θέματα νομιμότητας της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου εξέτασε τα αιτήματα για τη χορήγηση προσωρινής διαταγής (προσωρινού «παγώματος» της διαγωνιστικής διαδικασίας) έως ότου κριθούν μείζονα θέματα που έχουν τεθεί για τον επικείμενο διαγωνισμό με αιτήματα ασφαλιστικών μέτρων, η εκδίκαση των οποίων προσδιορίστηκε για τις 16 Σεπτεμβρίου, παρά το γεγονός ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες έχει οριστεί να διεξαχθεί για την προσεχή Τρίτη. Οι νομικοί εκπρόσωποι των εταιρειών που προσέφυγαν στο ΣτΕ ανέπτυξαν τα επιχειρήματά τους ενώπιον του προέδρου του δικαστηρίου σε μια διαδικασία κλειστή –δεν επρόκειτο για δίκη– που κράτησε περίπου μιάμιση ώρα. Παράλληλα, τις δικές τους θέσεις εξέφρασαν και οι νομικοί παραστάτες του Δημοσίου που εκπροσώπησαν τα υπουργεία Οικονομικών και Επικρατείας, αλλά και τη Γενική Γραμματεία Τύπου και Ενημέρωσης, καθώς παρών ήταν και ο γενικός γραμματέας Ελ. Κρέτσος.

Συνολικά, οι αιτήσεις που εξετάστηκαν για τη χορήγηση προσωρινής διαταγής ήταν εννέα από επτά εταιρείες που έχουν προεπιλεγεί για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, οι οποίες και έχουν θέσει προς εκδίκαση θέματα που σχετίζονται είτε με τη διαγωνιστική διαδικασία και την προκήρυξη είτε με τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι μετέχοντες σε αυτή. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόντες στη διαδικασία της ακρόασης, εκτός από τον πρόεδρο του ΣτΕ, ήταν ακόμη ο σύμβουλος Επικρατείας Ηλίας Μάζος και η πάρεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Ουρανία Νικολαράκου.

Πάντως, σχετικά με τα μείζονα θέματα που έχουν τεθεί για τη νομιμότητα και τη συνταγματικότητα της διαγωνιστικής διαδικασίας από μετέχοντες σε αυτή, ενώπιον του ΣτΕ αποφάσεις δεν έχουν εκδοθεί ακόμη, αν και η δίκη ενώπιον της Ολομέλειάς του έγινε στις αρχές Ιουλίου.


Ιωάννα Μάνδρου
Έντυπη Καθημερινή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου