Σε τουλάχιστον 281 έχει ανέλθει ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών στην κεντρική Ιταλία από τον καταστροφικό σεισμό, ενώ οι έρευνες στα ερείπια συνεχίζονται ασταμάτητα στη μάχη με το χρόνο για επιζώντες.
Η κυβέρνηση υπόσχεται 50 εκατ. ευρώ για τις πληγείσες περιοχές και πάγωμα φόρων για τους σεισμόπληκτους, ενώ -μετά τις επικρίσεις για την έλλειψη «αντισεισμικής κουλτούρας» στην κατασκευή κτιρίων- προαναγγέλλει πρωτοβουλίες για πλαίσιο που θα διασφαλίζει ότι τα σπίτια που χτίζονται θα τηρούν τις προδιαγραφές.
O επίσημος απολογισμός, από την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, ανανεώθηκε το πρωί της Παρασκευής σε «τουλάχιστον 267». Όλοι συνεχίζουν να φοβούνται πως στο τέλος ο αριθμός θα είναι ακόμη μεγαλύτερος.
Ακόμη κι ο αριθμός των αγνοουμένων είναι ουσιαστικά άγνωστος, επειδή επισκέπτες ή όσοι έχουν καταγωγή από την περιοχή την προτιμούν για το τέλος Αυγούστου. Τα περισσότερα θύματα βρίσκονται στο Αματρίτσε, όπου οι νεκροί είναι τουλάχιστον 193 σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία (το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa μιλά για 204).
Οι τραυματίες που νοσηλεύτηκαν είναι τουλάχιστον 365. Ζωντανοί από τα ερείπια έχουν βγει ή ανασυρθεί 215 άτομα.
Την ίδια ώρα, οι μετασεισμοί συνεχίζονται, με τις δονήσεις να ρίχνουν την Πέμπτη κτίρια στο Αματρίτσε που είχαν, μετά βίας, σταθεί όρθια. Ο πιο πρόσφατος ισχυρός μετασεισμός ήταν 4,7 βαθμών το πρωί της Παρασκευής, λίγο μετά τις επτά (τοπική).
Οι πρώτες κηδείες θυμάτων θα γίνουν το Σάββατο, ημέρα για την οποία έχει κηρυχθεί εθνικό πένθος στην Ιταλία. Στην κηδεία, που θα γίνει στην Αρκουάτα ντε Τρόντο, θα παραστεί ο ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα και θα την τελέσει ο επίσκοπος της περιοχής.
Κύμα αλληλεγγύης αλλά και ανησυχία για λεηλασίες
Παράλληλα, οι Ιταλοί προσπαθούν να υποστηρίξουν με όποιον τρόπο μπορούν τους σεισμοπαθείς. Οι εκκλήσεις για δωρεά αίματος για τους τραυματίες έχουν βρει πολύ μεγάλη ανταπόκριση, με ουρές να σχηματίζονται σε νοσοκομεία κυρίως της κεντρικής Ιταλίας.
Σε όλες τις περιοχές επίσης, πολίτες μαζεύουν τρόφιμα και προμήθειες -από πάνες μέχρι κουβέρτες- για τους κατοίκους των περιοχών κοντά στο επίκεντρο που πέρασαν άλλη μία νύχτα είτε στα κέντρα που έχουν στηθεί είτε στο δρόμο.
Την εικόνα συμπληρώνουν οι κάτοικοι των ίδιων των περιοχών, από αγρότες μέχρι ιερείς, που συνδράμουν με κάθε μέσο τις επιχειρήσεις έρευνας, βοηθώντας στο σκάψιμο.
Ωστόσο δεν λείπουν και άλλου είδους περιστατικά. Οι καραμπινιέροι ανέφεραν πως συνέλαβαν στο Αματρίτσε έναν 45χρονο, που πιθανότατα δεν είναι από την περιοχή (είχε πάνω του εισιτήριο από τη Νάπολη), την ώρα που προσπαθούσε να λεηλατήσει ένα από τα αρκετά σπίτια στην πόλη που έχουν εγκαταλειφθεί.
Κυβέρνηση: Κεφάλαια και πάγωμα φόρων, «να ξαναδούμε πώς χτίζουμε»
Στην πρώτη συνεδρίαση του ιταλικού υπουργικού συμβουλίου μετά τον σεισμό, η κυβέρνηση αποφάσισε την κήρυξη των περοιχών που επλήγησαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για άμεση κινητοποίηση 50 εκατ. ευρώ.
Ακολουθώντας επίσης παλιότερα προηγούμενα, η Ρώμη ανέφερε πως θα υπάρξει πάγωμα φορολογικών υποχρεώσεων για τους κατοίκους στις σεισμόπληκτες περιοχές.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι στάθηκε ιδιαίτερα σε αυτό που αρκετοί εδώ και ημέρες στην Ιταλία αναγνωρίζουν ως βασικότερο πρόβλημα που οδήγησε σε τόσο μεγάλο αριθμό νεκρών: Τα προβλήματα στις κατασκευές.
Προανήγγειλε πρωτοβουλία για σχέδιο με την ονομασία «Ιταλικό Σπίτι» ώστε επανεξεταστεί και να αναθεωρηθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο για την οικοδόμηση κατοικιών και κτιρίων με αντισεισμική προστασία αλλά, κυρίως, η διασφάλιση της εφαρμογής του. Οι νομικές προδιαγραφές είναι σχετικά υψηλές στην Ιταλία, όμως στην πράξη δεν τηρούνται εξ ολοκλήρου.
Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός
Newsroom ΔΟΛ
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου