Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Κέρι σε Τσαβούσογλου: Μην εμπλέκετε τις ΗΠΑ στο πραξικόπημα της Τουρκίας



Ο Τζον Κέρι έστειλε αυστηρό μήνυμα προς τον Τούρκο ομόλογό του να πάψει η Τουρκία να ισχυρίζεται ότι πίσω από το πραξικόπημα είναι οι ΗΠΑ.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μελμούτ Ταβούσογλου είχε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι στην σκιά της έντασης στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ που τείνει να δημιουργηθεί μετά το διάγγελμα Ερντογάν στο οποίο ο Τούρκος Πρωθυπουργός ζήτησε με επιτακτικό τρόπο την έκδοση από τις ΗΠΑ του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Κατά την συνομιλία τους, ο Τζον Κέρι έστειλε αυστηρό μήνυμα προς τον Τούρκο ομόλογό του να πάψει η Τουρκία να ισχυρίζεται ότι πίσω από το πραξικόπημα είναι οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το State Department ο κ. Κέρι κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί την διαδικασία και τις διεθνείς της υποχρεώσεις όσο διερευνεί και αποκαλύπτει περισσότερες πληροφορίες για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα στο επιχειρηθέν πραξικόπημα.

Κατέστησε δε ξεκάθαρο ότι οι ΗΠΑ θα ήταν πρόθυμες να παρέχουν βοήθεια στις τουρκικές αρχές κατά την διεξαγωγή αυτής της έρευνας, καθώς και ότι δημόσιοι υπανινιγμοί ή ισχυρισμοί για τον ρόλο υον ΗΠΑ στο αποτυχημένο πραξικόπημα είναι απόλυτα λανθασμένοι και επιζήμιοι των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας.

Κατά την επικοινωνία, σύμφωνα με το Αμερικανικό ΥΠΕΞ, ο Υπουργος Εξωτερικών της Τουρκίας ευχαρίστησε την Αμερική για την συνδρομή της κατά τις προηγούμενες 24ωρες ώρες αφότου εκδηλώθηκε το πραξικόπημα. Ο Τζον Κέρι επανέλαβε στον Τούρκο ομόλογό του την στήριξή του στην δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση Εντογάν και στο σεβασμό στον νόμο για την ανάγκη των τουρκικών αρχών να λάβουν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η προστασία των Τούρκων πολιτών. 

Τέλος με αφορμή και την διακοπή της αεροπορικής βάσης των ΗΠΑ στην Τουρκία εμποδίζοντας την συνέχιση των επιχειρήσεων κατά του ISIS, ο κ. Κέρι υπογράμμισε την σημασία της Τουρκίας μέσω του ρόλου της ως μέλος του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις κατά του ISIS.

Το κεφάλι του Γκιουλέν ζητεί ο Ερντογάν 

Να «καθαρίσει» και με τον άνθρωπο που θεωρεί ότι κρύβεται πίσω από το πραξικόπημα και την παράλληλη δομή εξουσίας επιδιώκει ο Ερντογάν.  Στο στόχαστρό του είναι ο Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος είναι αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ γεγονός που δυσκολεύει εξαιρετικά την ευόδωση των σχεδίων του.

Μιλώντας ενώπιον οπαδών του στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Ερντογάν είπε ότι «τα άτομα στην Πενσιλβάνια (σ.σ.: δηλαδή ο Γκιουλέν) πρέπει να εκδοθούν στην Τουρκία. Είμαστε στρατηγικοί εταίροι με τις ΗΠΑ, αλλά περιμένουμε αυτοί οι εταίροι να μας επιτρέψουν να υλοποιηθεί αυτό το αίτημά μας. Αδέρφια μου, απευθύνω έκκληση στις ΗΠΑ. Κάθε φορά που μας ζητήσατε τρομοκράτη, τον εκδώσαμε. Τώρα τα άτομα αυτά εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία για εμάς και περιλαμβάνονται στη λίστα των τρομοκρατών. Σας ζητάμε να μας τον παραδώσετε».
Μήνυμα στην αμερικανική κυβέρνηση έστειλε και ο τούρκος πρωθυπουργός λέγοντας πως όποια χώρα στηρίξει τον Γκιουλέν δεν είναι φιλική προς την Τουρκία χώρα. Ερωτηθείς ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι ο οποίος βρίσκεται στο Λουξεμβούργο δήλωσε πως δεν έχει λάβει οποιοδήποτε αίτημα για έκδοση του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η έμμεση απάντηση ήρθε με ένα «μπλάκ αουτ» στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ από όπου επιχειρούν τα αεροσκάφη της υπό τους Αμερικανούς συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με το προξενείο των ΗΠΑ στα Αδανα στην  τουρκική αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ έχει κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα και απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος.

Το αμερικανό προξενείο στην ιστοσελίδα του σύμφωνα με το Reuters «διευκρίνισε» ότι οι τοπικές τουρκικές αρχές αρνούνται να συνεργαστούν για να αποκαταστήσουν την όποια βλάβη στο σύστημα ηλεκτροδότησης υπάρχει. 

Την ίδια ώρα ο Μπαράκ Ομπάμα έχει συγκαλέσει συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και μάλιστα με διευρυμένη σύνθεση καθώς σε αυτό θα μετέχουν και ειδικοί σύμβουλοι που γνωρίζουν πολύ καλά τα θέματα της Τουρκίας ώστε να εκτιμηθεί πλήρως η κατάσταση. 

Κι ενώ οι σχέσεις με τις ΗΠΑ δείχνουν να μπαίνουν σε δοκιμασία  οι πραξικοπηματίες εμφανίζονται να εμπλέκονται και στην κατάρριψη του ρωσικού Σουχόι το περασμένο Νοέμβριο που οδήγησε τις ρωσοτουρκικές σχέσεις σε πολεμικό επίπεδο.

Ο τούρκος πιλότος που κατέρριψε το ρωσικό ελικόπτερο εμφανίζεται ως μετέχων στο πραξικόπημα και η πράξη του ως εσκεμμένη για να πληγούν οι τουρκορωσικές σχέσεις.

Όπως υποστήριξε ο δήμαρχος της Αγκυρας «Ο πιλότος αυτός ήταν ένας από αυτούς που συμμετείχαν στο πραξικόπημα. Μέχρι σήμερα δεν το λέγαμε, το κρατούσαμε μυστικό. Αλλά εγώ, ο Μελίχ Γκιοκτσέκ, σας λέω ότι τις σχέσεις μας με τη Ρωσία την χάλασαν αυτοί οι παλιάνθρωποι». 




Πηγή : thetoc.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου