Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Επεστράφη στην Τουρκία το ελικόπτερο, τι λένε οι οκτώ



«Εμείς δεν ξέραμε τίποτα για πραξικόπημα. Οι διοικητές μας είχαν ενεργό ρόλο. Δεν είχαμε καμία συμμετοχή εμείς σε αυτό».

«Εμείς δεν ξέραμε τίποτα για πραξικόπημα. Οι διοικητές μας είχαν ενεργό ρόλο. Δεν είχαμε καμία συμμετοχή εμείς σε αυτό. Μας είχαν δώσει εντολή να προσγειώσουμε δύο ελικόπτερα έξω από την Κωνσταντινούπολη. Μεταφέραμε τραυματίες όταν αρχίσαμε να δεχόμαστε πυρά από το έδαφος. Φοβηθήκαμε για τη ζωή μας. Θα μας εκτελούσαν. Βλέπαμε ταραχές, συμπλοκές και νεκρούς. Αποφασίσαμε να φύγουμε. Είδαμε ότι η πιο κοντινή διαδρομή και το πλησιέστερο αεροδρόμιο ήταν της Αλεξανδρούπολης. Πήραμε ένα ελικόπτερο και φύγαμε» υποστήριξαν μετά τη σύλληψή τους οι Τούρκοι αξιωματικοί, που χθες το πρωί, επικαλούμενοι τεχνικό πρόβλημα προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

Σημειώνεται ότι το ελικόπτερο Blackhawk επεστράφη στην Τουρκία αργά το βράδυ του Σαββάτου. Κλιμάκιο της τουρκικής αεροπορίας στρατού προσγειώθηκε με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη στις 22:00 και με δεύτερο πλήρωμα παρέλαβαν το ελικότερο και αναχώρησαν για την Κωνσταντινούπολη λίγο μετά τις 11 το βράδυ. 

Οι οκτώ τούρκοι στρατιωτικοί, τρεις ταγματάρχες (39, 39 και 35 ετών), τρεις λοχαγοί (36, 36 και 34 ετών) και δύο υπαξιωματικοί (37 και 41 ετών), αρχικά ζήτησαν πολιτικό άσυλο. Ανέφεραν ότι υπηρετούν σε μονάδα της Αεροπορίας Στρατού έξω από την Κωνσταντινούπολη και είναι πληρώματα ελικοπτέρων μεταφοράς προσωπικού. Έπειτα ζήτησαν δικηγόρο, και την υπεράσπισή τους ανέλαβε η κ. Βασιλική Μαρινάκη, ενώ αργότερα ζήτησαν να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους στην Τουρκία. Οι στρατιωτικοί τη στιγμή της σύλληψής τους φορούσαν ολόσωμες στρατιωτικές φόρμες από τις οποίες είχαν αφαιρέσει τα διακριτικά, και λίγο αργότερα ρώτησαν αν υπάρχει η δυνατότητα να προμηθευτούν πολιτικά ρούχα, κάτι που έγινε δεκτό.

Οι 8 συλληφθέντες δεν μεταφέρθηκαν στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης λόγο έλλειψης χώρου και οδηγήθηκαν σε άλλα, ενώ σήμερα το πρωί αναμένεται να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα, κατηγορούμενοι για παράνομη είσοδο στη χώρα, ο οποίος θα ορίσει τακτική δικάσιμο. Αναμένεται να αποφασιστεί και η διοικητική τους απέλαση. Όταν τελείωσει το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, από εκεί και έπειτα θα εξεταστεί το αίτημά τους για πολιτικό άσυλο, μια διαδικασία που δεν αποκλείεται να καθυστερήσει αρκετά, εξαιτίας της ρευστής κατάστασης στην γειτονική χώρα, καθώς οι δικαστικές αρχές πρέπει να αποφασίσουν για το αίτημά τους βάσει της ελληνικής ποινικής δικονομίας και διεθνών συνθηκών. Ουσιαστικά θα εξεταστεί αν η έκδοση θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας με την βοήθεια μεταφραστών θα ξεκινήσει η διαδικασία.

Στελέχη ειδικών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., έχουν πληροφορίες πως στην γειτονική χώρα υπάρχει μεγάλος αριθμός στρατιωτικών, οι οποίοι πήραν μέρος στην απόπειρα πραξικοπήματος, και αναμένουν τις εξελίξεις στο αίτημα ασύλου των συναδέλφων τους, που συνελήφθησαν στην Αλεξανδρούπολη, προκειμένου και εκείνοι να προβούν σε αντίστοιχη ενέργεια. Δεν αποκλείεται δηλαδή η πτήση... ασύλο του Blackhawk να ήταν δοκιμαστική!



Πηγή : thetoc.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου