Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Οι νέες αλλαγές στα διόδια: Αλλάζει ο τρόπος που θα πληρώνουμε διόδια



Εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος διοδίων στις εθνικές οδούς με χρήση κάρτας ή άλλου μέσου, αλλά και απαγόρευση διέλευσης από το παράπλευρο δίκτυο για "οχήματα επαγγελματικής χρήσης, βαρέα οχήματα, για μηχανήματα έργων, φορτηγών και λοιπές κατηγορίες οχημάτων, όταν αυτά υπερβαίνουν μικτό βάρος άνω των 3,5 τόνων", προβλέπεται στην τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης.

Απαγόρευση της διέλευσης οχημάτων μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων στο παράπλευρο οδικό δίκτυο των εθνικών οδών προβλέπει τροπολογία η οποία κατατέθηκε από τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρίστο Σπίρτζη στο σχέδιο νόμου για την κύρωση της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ιράκ. Παράλληλα, προβλέπεται η σύσταση αυτοτελούς υπηρεσίας οδικών τελών, υπαγόμενης στον υπουργό, για την ηλεκτρονική διαχείριση των οδικών υποδομών. Όσον αφορά τον αποκλεισμό των βαρέων οχημάτων από τις παράπλευρες οδούς, αναφέρονται οχήματα επαγγελματικής χρήσης, μηχανήματα έργων, φορτηγά κ.λπ. μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων. Προβλέπονται όμως και εξαιρέσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται αγροτικής χρήσης οχήματα και τροχήλατα μηχανήματα, τα οποία χρησιμοποιούνται για αγροκτηνοτροφικές δραστηριότητες και οι ιδιοκτήτες των οποίων είναι κύριοι ακινήτου όμορης περιοχής. Ακόμη, εξαιρούνται βαρέα οχήματα των οποίων ο ιδιοκτήτης διαμένει μόνιμα σε όμορη περιοχή. 

Εξαιρούνται επίσης τα ΚΤΕΛ, αλλά και οχήματα που συμμετέχουν στην εκτέλεση δημοσίου ή ιδιωτικού έργου. Με απόφαση του υπουργού θα οριστούν οι προϋποθέσεις λήψης σχετικής άδειας διέλευσης, καθώς και η αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου για την εκδοσή της. Η τροπολογία ορίζει μάλιστα τη δυνατότητα χρέωσης διοδίων ανά κατηγορία οχήματος, αναλογικά ανά χρονική περίοδο χρήσης του δικτύου (ημερήσια, εβδομαδιαία, μηνιαία, ετήσια), πέρα από τη χρέωση βάσει της χιλιομετρικής απόστασης. Νέα υπηρεσία Οι ρυθμίσεις για τα διόδια δεν αφορούν τους αυτοκινητόδρομους για τους οποίους υπάρχουν συμβάσεις παραχώρησης, μένει λοιπόν η υπό παραχώρηση Εγνατία Οδός, η οποία έχει δημόσια διόδια. Στην Εγνατία μάλιστα αναμένεται, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε εγκρίνει το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας τον περασμένο Αύγουστο, να λειτουργούν 11 νέοι σταθμοί διοδίων ως το τέλος του 2016. 

Απαγορεύεται ακόμη ρητά η εγκατάσταση και λειτουργία νέων μετωπικών σταθμών διοδίων, εφόσον ο τρόπος υπολογισμού των χρεώσεων δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική χρήση καθενός διερχόμενου οχήματος χωριστά. Ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ εξουσιοδοτείται για την έκδοση απόφασης με την οποία καθορίζονται τα σημεία ανέγερσης σταθμών διοδίων, το ύψος των τελών, οι απαλλαγές υποχρέωσης καταβολής τελών διοδίων για ειδικές κατηγορίες και ευάλωτες ομάδες (ΑμεΑ, άνεργοι, κάτοικοι όμορης του δικτύου περιοχής, οχήματα εξυπηρέτησης εκτάκτων αναγκών). 

Τέλος, ο υπουργός καλείται να αποφασίσει, βάσει των δεδομένων των ηλεκτρονικών συστημάτων της υπηρεσίας οδικών τελών, για την κατάργηση μετωπικών σταθμών διδοδίων. Αντικείμενο της νέας υπηρεσίας, στην οποία θα υπάγεται το σύνολο του οδικού δικτύου της χώρας, αποτελούν, ανάμεσα σε άλλα, η ανάπτυξη και λειτουργία ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης και χρέωσης τελών διοδίων, όπως και συστήματος παρακολούθησης, καταγραφής και επεξεργασίας κυκλοφοριακών φόρτων. Αυτά τα ηλεκτρονικά συστήματά της υπηρεσίας θα συνδέονται διαλειτουργικά με τα αντίστοιχα συστήματά του οδικού δικτύου, συμπεριλαμβανομένων και όσων τμημάτων διέπονται από το ειδικό νομικό καθεστώς των συμβάσεων παραχώρησης.




Πηγή : dikaiologitika.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου