Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Συγκρούσεις στο Παρίσι για το ασφαλιστικό - πυρπολήθηκε όχημα της αστυνομίας



Ένα όχημα της αστυνομίας πυρπολήθηκε στο Παρίσι σήμερα από ένα εξοργισμένο πλήθος που το περικύκλωσε, σύμφωνα με αξιωματικούς της αστυνομίας και αυτόπτες μάρτυρες, καθώς η κατάσταση στη Γαλλία παραμένει τεταμένη, εν μέσω κατηγοριών περί αστυνομικής βαρβαρότητας εναντίον διαδηλωτών.

Οι δύο αστυνομικοί που επέβαιναν στο αυτοκίνητο πρόλαβαν να το εγκαταλείψουν. Το επεισόδιο καταγράφηκε σε έναν κεντρικό δρόμο του Παρισιού, μερικές εκατοντάδες μέτρα από την Πλατεία της Δημοκρατίας, όπου είχαν συγκεντρωθεί πολλοί αστυνομικοί για να διαδηλώσουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις σχεδόν καθημερινές συγκρούσεις με βίαιες συμμορίες κουκουλοφόρων και μασκοφόρων, στο περιθώριο των κινητοποιήσεων εναντίον του νέου νόμου για τις εργασιακές σχέσεις.

Αυτόπτες μάρτυρες και αξιωματικοί της αστυνομίας δήλωσαν πως οι δύο αστυνομικοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το όχημα όταν ερρίφθη στο εσωτερικό του ένα καπνογόνο από μια ομάδα αντιδιαδηλωτών που φώναζαν συνθήματα όπως «αστυνομία παντού, δικαιοσύνη πουθενά» ή «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι».

Μερικές ώρες νωρίτερα, είχε απαγορευτεί από τις αρχές η αντιδιαδήλωση εναντίον της αστυνομικής βίας κοντά στον χώρο όπου θα διεξαγόταν η συγκέντρωση των αστυνομικών. Αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην αντιδιαδήλωση παρά την απαγόρευσή της.

Στις σημερινές κινητοποιήσεις περιλαμβάνονται απεργίες των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους και τα λιμάνια, που μείωσαν αισθητά τα δρομολόγια των τρένων και των πλοίων με τη Βρετανία, καθώς τα συνδικάτα συνεχίζουν τις διαδηλώσεις με στόχο να αναγκάσουν την κυβέρνηση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ να υποχωρήσει και να αποσύρει τον επίμαχο νόμο.

Η μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση Ολάντ έχει στόχο να γίνουν ευκολότερες οι προσλήψεις και οι απολύσεις εργαζόμενων. Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι ο νόμος αυτός θα τονώσει την απασχόληση, αλλά οι πολέμιοί του αντιτείνουν ότι θα επιδεινώσει τις εργασιακές συνθήκες και θα μειώσει την εργασιακή ασφάλεια. Πάνω από 350 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί τις τελευταίες εβδομάδες στα επεισόδια που σημειώνονται στο περιθώριο των κινητοποιήσεων, κυρίως από κουκουλοφόρους και μασκοφόρους νεαρούς που εκτοξεύουν αυτοσχέδιες εμπρηστικές βόμβες και πέτρες εναντίον τους. Οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στη διαδήλωση νωρίτερα δήλωσαν ότι είναι «εξαντλημένοι» από τα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί στο πλαίσιο της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης η οποία επιβλήθηκε μετά τις επιθέσεις των τζιχαντιστών τον Νοέμβριο του 2015.


Καθημερινή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου