Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Το τριπλό χτύπημα στο επιχειρείν



Ένα νέο και μάλιστα τριπλό φορολογικό χτύπημα για τις επιχειρήσεις περιλαμβάνεται στο υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Σε ένα νομοσχέδιο όπου εξαπολύεται μια πρωτοφανής φορολογική επίθεση σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, η κυβέρνηση δεν άφησε εκτός του στόχαστρου και το αγαπημένο θύμα της, δηλαδή της επιχειρήσεις. Και αυτό την ώρα που οι επιχειρήσεις αποτελούν το μηχανισμό για την πραγματοποίηση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε μια εποχή που η ανεργία βρίσκεται στα ύψη.

Τα νέα πλήγματα στο επιχειρείν που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο είναι:

- H αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 15% από το φορολογικό έτος 2017. Πρόκειται για μια μείωση της απόδοσης των επενδύσεων μέσω της αύξησης της συνολικής φορολογίας των επιχειρηματικών κερδών. Υπενθυμίζεται ότι ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων έχει ήδη αυξηθεί από το φορολογικό έτος 2015 από το 26% στο 29%. Με βάση τα παραπάνω ο συνολικός φορολογικός συντελεστής των επιχειρηματικών κερδών (σε επίπεδο επιχείρησης και διανεμόμενων κερδών) διαμορφώνεται σε 33,4% που ήταν το φορολογικό έτος 2014, διαμορφώθηκε στο 36,1% για το φορολογικό έτος 2016 και από το φορολογικό έτος 2017 λόγω της αύξησης του φόρου στα μερίσματα αυξάνεται στο 39,65%.

- H αύξηση του συντελεστή υπολογισμού του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για να μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των επιχειρήσεων και των νομικών προσώπων από το 5 στο 5,5 τοις χιλίοις. Για παράδειγμα, μια επιχείρηση που διαθέτει μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα αντικειμενικής αξίας 2.000.0000 ευρώ από 10.000 ευρώ συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ το 2015 θα κληθεί να πληρώσει φέτος 11.000 ευρώ, δηλαδή 10% περισσότερα.

- H κατάργηση της απαλλαγής από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των επιχειρήσεων και των νομικών προσώπων. Πλέον θα φορολογούνται και αυτά με συντελεστή 1 τοις χιλίοις. Για παράδειγμα, αν μια μεγάλη ξενοδοχειακή επιχείρηση διαθέτει ξενοδοχεία συνολικής αντικειμενικής αξίας 10.000.000 ευρώ θα κληθεί για φέτος να πληρώσει συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ ύψους 10.000 ευρώ ενώ πέρυσι δεν είχε καταβάλλει συμπληρωματικό φόρο.


Του Σπύρου Δημητρέλη
Πηγή : capital.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου