Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου σήμερα





Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιερώθηκε από την ΙΒΒΥ, Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα, το 1966, την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805). Σκοπός της καθιέρωσής της ήταν και παραμένει, να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να δώσει στο παιδικό βιβλίο την προσοχή και τη θέση που του αξίζει.

Κάθε χρόνο, τιμώντας την Ημέρα αυτή, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της IBBY ετοιμάζει ένα μήνυμα και μία αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο. Στη χώρα μας, από το 1996 το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στηρίζει την πρωτοβουλία αυτή σε συνεργασία με τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, ενώ πλήθος εκδηλώσεων πραγματοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα.

Το Ελληνικό Τμήμα της IBBY-Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου φέτος γιορτάζει τη συμπλήρωση των 50 χρόνων της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου με μια μεγάλη εκδήλωση στην Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων, το Σάββατο 2 Απριλίου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα απονεμηθούν βραβεία σε φυσικά πρόσωπα και φορείς που προωθούν τη φιλαναγνωσία, καθώς σε βιβλία έκδοσης 2015.

Το «παρών» στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Αεριοφυλάκιο 1 – Αμφιθέατρο θα δώσουν ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης και ο υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθηγητής Θεοδόσης Πελεγρίνης. 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου επιλέγουμε πέντε κλασικά παιδικά συγγραφικά έργα που έχει αγαπήσει το αναγνωστικό κοινό κάθε ηλικίας.

Το καπλάνι της βιτρίνας – Άλκη Ζέη (1963)

Το μυθιστόρημα που καταξίωσε τη συγγραφέα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ένα έργο-σταθμός της ελληνικής λογοτεχνίας που παραμένει ευπώλητο καθώς εξακολουθεί να γοητεύει το αναγνωστικό κοινό.

Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες – Ιούλιος Βερν (1873)

Ένα από τα πιο διαχρονικά και πολυδιαβασμένα έργα της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας που έχει μεταφερθεί σε μεγάλη και μικρή οθόνη, καθώς και στο θεατρικό σανίδι. Το βιβλίο του Βερν εξιστορεί τις περιπέτειες του Φιλέα Φογκ και του υπηρέτη του Πασπαρτού, οι οποίοι ξεκίνησαν να γυρίσουν τον κόσμο, κατόπιν στοιχήματος (20.000 λίρες) που έβαλε ο Φιλέας Φογκ ότι μπορεί να κάνει το γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες.

Ο θησαυρός της Βαγίας – Ζωρζ Σαρή (1969)

Το πρώτο βιβλίο της αγαπημένης συγγραφέως με το οποίο εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα. Σε μεγάλο βαθμό αυτοβιογραφικό, μας διηγείται την περιπέτεια μιας παρέας παιδιών που προσπαθούν να εντοπίσουν έναν κρυμμένο θησαυρό κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών τους διακοπών στην Αίγινα.

Ο Μικρός Πρίγκιπας - Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ (1943)

«Μόνο τα παιδιά ξέρουν τι ψάχνουν να βρουν». Ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα διαχρονικά αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας που συνεχίζει να συγκινεί μικρούς και μεγάλους. Ένα αριστούργημα που γεννήθηκε τη δύσκολη εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, επιχειρώντας να δώσει ένα μάθημα ζωής και ανθρωπιάς. 

Η Φρουτοπία – Ευγένιος Τριβιζάς (1983)

Η μεγαλύτερη ελληνική σειρά κόμικ που δημιούργησε ο «εθνικός μας παραμυθάς», Ευγένιος Τριβιζάς. Η Φρουτοπία  ολοκληρώθηκε σε τρεις κύκλους με 50 τεύχη και μεταφέρθηκε με μεγάλη επιτυχία στη μικρή οθόνη από την οικογένεια Σοφιανού. Η Φρουτοπία είναι «μια μακρινή χώρα που συνορεύει στα δυτικά με το Αβγατηγανιστάν, στα ανατολικά με το Πιπερού και στα βορειοδυτικά με τη Χώρα του Χασμουρητού». Ασφαλώς όλοι θυμόμαστε τον «δαιμόνιο δημοσιογράφο» Πίκο Απίκο, ο οποίος καλείται να ερευνήσει το μυστήριο της εξαφάνισης του Μανώλη του μανάβη...


Πηγή : in.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου