Με τρεις διαφοροποιήσεις, δύο από ΣΥΡΙΖΑ και μία από ΑΝΕΛ, ολοκληρώθηκε αργά χθες το απόγευμα στη Βουλή η ονομαστική ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για το προσφυγικό: οι κυρίες Βασιλική Κατριβάνου και Τασία Χριστοδουλοπούλου επέλεξαν να διαφοροποιηθούν στο άρθρο 60 –μέσω του οποίου μειώνεται ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων ασύλου στις 14 ημέρες-, με την πρώτη να ο καταψηφίζει και την πρώην υπουργό να δηλώνει «παρούσα». Από τους συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ ο απών από την διαδικασία Β. Κόκκαλης δεν απέστειλε επιστολή μέσω της οποίας να εκδηλώνει πρόθεση (θετικής) ψήφου, όπως έκαναν οι δύο άλλοι απόντες συνάδελφοί του Παπαχριστόπουλος και Ζουράρις.
Η επεξεργασία του κατεπείγοντος νομοσχεδίου για το προσφυγικό ολοκληρώθηκε εντός συγκρουσιακού περιβάλλοντος αργά χθες το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής : σύσσωμη η αντιπολίτευση κατήγγειλε την κυβέρνηση τόσο για το περιεχόμενο των πολιτικών της επιλογών για το συγκεκριμένο ζήτημα, όσο και για τις ακολουθούμενες, συνοπτικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Στον αντίποδα, η κυβέρνηση, έχοντας να αντιμετωπίσει και εσωκομματική γκρίνια, υποστήριζε ότι η εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία είναι η καλύτερη που θα μπορούσε να επιτευχθεί στην παρούσα συγκυρία.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Ι. Μουζάλας χρησιμοποιώντας εξαιρετικά χαμηλούς και ήπιους τόνους, προσπάθησε αφενός να καθησυχάσει τους εσωκομματικούς αμφισβητίες –όπως ήταν η κ. Βασιλική Κατριβάνου– και αφετέρου να διατηρήσει ανοιχτούς διαύλους με τους πολιτικούς αντιπάλους: «Δεν είναι η φάση για γενικότερες αντιπολιτεύσεις. Οι συνθήκες είναι κρίσιμες», είπε μεταξύ άλλων, ο κ. Μουζάλας.
Λίγη ώρα νωρίτερα ο κ. Β. Κικίλιας τόνιζε: «Η Ν.Δ. θέλει να στηρίξει την ευρωπαϊκή Οδηγία. Εχει διάθεση να βάλει πλάτη. Τα άρθρα τα οποία έχουν να κάνουν με την Οδηγία θα τα ψηφίσουμε». Ωστόσο, ήταν έντονα επικριτικός για μια σειρά άλλων άρθρων που εμπεριείχε το νομοσχέδιο – με επίκεντρο τη διάθεση χρημάτων με απευθείας αναθέσεις, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Μας ζητείτε να είμαστε συμμέτοχοι στο έγκλημα της μίζας. Δεν θα γίνουμε». Και από την πλευρά της η κ. Μπακογιάννη, αναφερόμενη στην πρόβλεψη για ανάθεση «σε φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών» έργου με στόχο «την αποτελεσματική λειτουργία των Κέντρων Υποδοχής Ταυτοποίησης», τόνισε: «Τι θα πει, κύριοι Υπουργοί “φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών”; Να μαζέψω εγώ μια ομάδα φίλων μου, “κολλητών” μου και να γίνω ένας φορέας της Κοινωνίας των Πολιτών; Και να πάω και να διεκδικώ χρήματα από το ελληνικό κράτος και από τον Ελληνα φορολογούμενο; Κοιτάξτε κύριοι: Θα είναι πάρτι, αλλά θα είσαστε υπόλογοι».
Ο κ. Στ. Θεοδωράκης από την πλευρά του, αφού αναφέρθηκε σε καταγγελίες περί χρήσης ξενοδοχείων ιδιοκτησίας στελεχών των ΑΝΕΛ, καθώς και για χρηματικά ποσά που φαίνεται να δόθηκαν σε εταιρεία χωρίς να προκύπτει λόγος, τόνισε ότι «χρειάζεται εθνική πολιτική στο προσφυγικό». Το Ποτάμι, παρά τις έντονες ενστάσεις, ψήφισε το νομοσχέδιο.
Λίγο πριν από το τέλος της πολύωρης συνεδρίασης, σε παρέμβασή του ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ παρουσίασε αναλυτικά τα σημεία στα οποία το κόμμα του στέκεται απολύτως αντίθετο με τη συμφωνία.
Κατά τη διήμερη συζήτηση του σχεδίου νόμου στις Επιτροπές και την Ολομέλεια καταγράφηκαν και οι εσωκομματικές ενστάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώην υπουργός και νυν γ΄ αντιπρόεδρος της Βουλής, Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, σημείωνε: «Φοβάμαι μήπως κατά το στάδιο της εφαρμογής, οι δυσκολίες (ενν. κατά την εφαρμογή του νομοσχεδίου) πάνε προς την κατεύθυνση να καταργηθούν δικαιώματα». Από την πλευρά της δε, η κ. Κατριβάνου υπογράμμιζε: «Υπάρχουν σημεία που θεωρώ ότι αποτελούν παραφωνία. Υπάρχει πρόβλημα με τη φύλαξη ανοιχτών δομών προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας που ανατίθεται σε ιδιωτικές υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών. Το θεωρώ προβληματικό και επίσης πρέπει να σκεφτούμε ότι οι λεγόμενοι σεκιουριτάδες, ως επί το πλείστον, είναι χρυσαυγίτες». Επί άρθρων του νομοσχεδίου κατέθεσαν αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας η Ν.Δ., η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.
ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ
Έντυπη Καθημερινή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου