Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Ολονύκτιες συγκρούσεις Σύρων-Αφγανών στον Πειραιά



Oλονύκτιες συγκρούσεις μεταξύ Αφγανών και Σύρων στο Λιμάνι του Πειραιά. Τέσσερις τραυματίες και σκηνές αλλοφροσύνης.

Σκηνές αλλοφροσύνης στον Πειραιά όπου το μεγαλύτερο Λιμάνι της χώρας μετατράπηκε σε πεδίο μάχης Σύρων και Αφγανών  επιβεβαιώνοντας τους φόβους ότι ήταν θέμα χρόνου να ξεφύγει η κατάσταση από κάθε έλεγχο. Tέσσερις τραυματίες εκ των οποίων οι δύο σοβαρά και μια γυναίκα σε κατάσταση σοκ είναι ο απολογισμός των ολονύκτιων συγκρούσεων μεταξύ Αφγανών και Σύρων που ξέσπασαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

Τα αίτια παραμένουν μέχρι στιγμής αδιευκρίνιστα όμως σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες αφορμή στάθηκε το πείραγμα που έκανε ένας Αφγανός στη γυναίκα ενός πρόσφυγα από τη Συρία, με αποτέλεσμα ομοεθνείς της να του ζητήσουν το λόγο και να ξεκινήσουν τα επεισόδια.

Οι συμπλοκές ξεκίνησαν αρχικά έξω από τον επιβατικό σταθμό στην πύλη Ε-2 και στη συνέχεια επεκτάθηκαν και στην πύλη Ε-1, όπου δεκάδες νεαροί Σύροι πρόσφυγες επιδόθηκαν σε πετροπόλεμο με Αφγανούς, αναποδογύρισαν κάδους απορριμάτων,  έσπασαν ακόμα και τους φοίνικες χρησιμοποιώντας τους στις συμπλοκές καθώς και τζάμια.


Στο σημείο αυτή τη στιγμή επικρατεί ηρεμία ενώ δυνάμεις των ΜΑΤ, στελέχη του κεντρικού λιμεναρχείου Πειραιά και κλιμακίου των ειδικών αποστολών του Λιμενικού Σώματος παρέμειναν στο σημείο όλη τη διάρκεια της νύχτας για προληπτικούς λόγους. Οι εντολές πάντως που τους είχαν δοθεί ήταν να μην χρησιμοποιηθεί βία.

Ο υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας εκείνη την ώρα βρίσκονταν στο υπουργείο Ναυτιλίας και ενημερώθηκε αμέσως, ενώ στο σημείο του συμβάντος έσπευσαν  ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας Γιάννης Θεοτοκάς. Ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που διαμένουν στο λιμάνι του Πειραιά φθάνει τα 5.800 άτομα.

Tο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής εκτύπωσε ενημερωτικά φυλλάδια που θα πρέπει να μοιραστούν τις επόμενες ημέρες στους πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά, όπου θα τους δίνονται εξηγήσεις γιατί θα πρέπει να μετακινηθούν στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας. Σύμφωνα με πληροφορίες η μεταφορά κάποιων προσφύγων και μεταναστών έχει «παγώσει», καθώς ο επιπλέον χώρος που είχε αποφασιστεί να δοθεί στον Ελαιώνα ακόμα δεν είναι έτοιμος, όπως και αυτός της Κυλλήνης.

Στην περίπτωση που δοθεί το πράσινο φως από τα αρμόδια υπουργεία, Σύροι μετανάστες και πρόσφυγες θα μεταφερθούν στην Κυλλήνη και 700 Αφγανοί στον Ελαιώνα.

Σήμερα το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσουν δύο πλοία, ωστόσο δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό αν θα μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες.

Πορεία στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν την Τετάρτη το απόγευμα πρόσφυγες, με βασικό αίτημα το άνοιγμα των συνόρων.

Νέο θεσμικό πλαίσιο για την παροχή Ασύλου περιλαμβάνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στην βουλή με στόχο την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας.  Το TheTOC.gr παρουσιάζει αποκλειστικά το σχέδιο νόμου με τίτλο «Οργάνωση και λειτουργία Υπηρεσίας Ασύλου, Αρχής Προσφυγών, Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, σύσταση Γενικής Γραμματείας Υποδοχής, προσαρμογή της Ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2013/32/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου “σχετικά με τις κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας (αναδιατύπωση)” (L 180/29.6.2013), διατάξεις για την εργασία δικαιούχων διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις». 


Πηγή : thetoc.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου