Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Απέρριψε το αίτημα συνάντησης Ομπάμα -Ερντογάν ο Λευκός Οίκος



Ο Λευκός Οίκος απέρριψε τελεσίδικα το αίτημα του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, την οποία θα χρησιμοποιούσε στο εσωτερικό της χώρας του για να αποδείξει ότι οι πολιτικές του είναι «εγκεκριμένες» από την Ουάσιγκτον.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ, που ρωτήθηκε σχετικά, εξήγησε ότι οι δύο ηγέτες είχαν συχνές συναντήσεις το τελευταίο εξάμηνο, στην Αττάλεια και στο Παρίσι, όπως και αρκετές συνομιλίες. Πρόσθεσε τα εξής:

«Ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν ήταν στην Τουρκία και είχε την ευκαιρία να συναντηθεί τετ-α-τετ με τον πρόεδρο Ερντογάν. Ο αντιπρόεδρος θα έχει επίσημη συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν αυτή την εβδομάδα. Επίσης δεν θα απέκλεια μια συνομιλία μεταξύ των προέδρων Ερντογάν και Ομπάμα. Ο λόγος αυτών των συναντήσεων είναι επειδή έχουμε μια σειρά θεμάτων πάνω στα οποία εργαζόμαστε από κοινού, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας εντός της Τουρκίας, αλλά και για να συνεχίσουμε να εντείνουμε την πίεση που ασκούμε επί του ISIL».

Απαντώντας σε δεύτερο ερώτημα, γιατί ο Λευκός Οίκος δεν έδωσε ξανά την ευκαιρία για επίσημη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν, ο εκπρόσωπος είπε ότι θα έρθουν (στην Ουάσιγκτον) πενήντα ηγέτες χωρών στο διήμερο της συνόδου για την Πυρηνική Ασφάλεια και αυτό δεν επιτρέπει στο πρόεδρο Ομπάμα να συναντηθεί με τον καθένα χωριστά. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επέλεξε να συναντηθεί μόνο με τους ηγέτες της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Νοτίου Κορέας.

Είχαν προηγηθεί αφόρητες πιέσεις από όλα τα επίπεδα της τουρκικής κυβέρνησης και είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου πήγε την Δευτέρα το μεσημέρι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και υπέβαλε αίτημα προς τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι. Η απάντηση ήταν αρνητική, οπότε ο Τούρκος υπουργός ζήτησε μία ολιγόλεπτη συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνάντηση αναμένεται να γίνει κυριολεκτικά «στο πόδι», και οι δυο ηγέτες θα φωτογραφηθούν.

Εξάλλου, την Πέμπτη το πρωί, ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν θα δεχθεί στο γραφείο του, στο Λευκό Οίκο, τον κ. Ερντογάν. Σύμφωνα με το γραφείο του η συνάντηση δεν θα καλυφθεί δημοσιογραφικά, και για περισσότερες πληροφορίες μας παρέπεμψαν στο Γραφείο Τύπου της τουρκικής πρεσβείας.

Την Πέμπτη το βράδυ ο Λευκός Οίκος θα παραθέσει δείπνο στους ηγέτες των 50 χωρών που λαμβάνουν μέρος στη σύνοδο για την Πυρηνική Ασφάλεια. Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν θα συμμετάσχουν.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, η σύζυγός του και τα μέλη της τουρκικής αντιπροσωπείας έχουν καταλύσει στο ξενοδοχείο St. Regis, που βρίσκεται 200 μέτρα από το Λευκό Οίκο. Κατά την άφιξη του, η τουρκική πρεσβεία είχε στήσει μικρή φιέστα με 100 Τουρκο-Αμερικανούς, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα υπέρ του Προέδρου της Τουρκίας. Δημοσιογραφικές πληροφορίες μας μετέφεραν ότι ανάμεσα στους χειροκροτητές βρίσκονταν και μέλη του προσωπικού της πρεσβείας.

Σημειώνεται ότι τα εγκαίνια του μεγάλου τεμένους στο Μέριλαντ, που κτίστηκε με δύο μιναρέδες, θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο από τον κ. Ερντογάν. Ο Πρόεδρος Ομπάμα αρνήθηκε να λάβει μέρος και να παίξει το ισλαμικό παιγνίδι του Τούρκου ηγέτη.


Μιχάλης Ιγνατίου



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου