Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Με καταλήψεις δημόσιων κτιρίων στεγάζουν πρόσφυγες και μετανάστες



Με καταλήψεις δημοσίων κτιρίων και οργάνωση των πρωτοβουλιών μέσω Facebook, ομάδες αλληλέγγυων στεγάζουν πρόσφυγες και μετανάστες σε ανεκμετάλλευτες εγκαταστάσεις του κράτους.

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες έχουν περάσει από τις «δομές» τους περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι, οι οποίοι δεν είναι γνωστό εάν καταγράφονται στην καθημερινή καταμέτρηση του Συντονιστικού Οργάνου της κυβέρνησης για το προσφυγικό. Άγνωστη είναι και η τύχη των ανθρώπων που ζουν στα υπό κατάληψη κτίρια, δηλαδή εάν έχουν υποβάλει αιτήματα χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα ή τις βορειοευρωπαϊκές χώρες. 



Υπό κατάληψη τελεί και το κτίριο Γκίνη του ΕΜΠ, εκεί όπου -υπό κανονικές συνθήκες- πραγματοποιούνται μαθήματα Αρχιτεκτονικής και οι εξετάσεις των μαθημάτων, ενώ αυτή τη στιγμή στο άλλο κτίριο των Εξαρχείων ζουν περισσότεροι από 100 πρόσφυγες και μετανάστες.

Πρόκειται για ένα εξαώροφο κτίριο του πρώην Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ), στην οδό Νοταρά 26, που είναι ο χώρος όπου έχει καταληφθεί από την «Κατάληψη Στέγης Προσφύγων/Μεταναστών Νοταρά 26», με σκοπό -όπως οι ίδιοι αναφέρουν- «την εδαφικοποίηση της αλληλεγγύης μας προς τους πρόσφυγες/μετανάστες». 

Bazaar για την ενίσχυση της κατάληψης υπέρ προσφύγων

Ομάδες αυτοοργάνωσης λειτουργούς ως εξής: Καταλαμβάνουν κάποιο κτίριο, όπως αυτό της οδού Νοταρά 26 στα Εξάρχεια ή το κτίριο Γκίνη στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και στεγάζουν χιλιάδες πρόσφυγες τους τελευταίους 4 μήνες, κατά την έξαρση του προσφυγικού ζητήματος στη χώρα μας. 

Από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καλούν σε βοήθεια και οποιαδήποτε συνεισφορά αλληλέγγυων και απλών πολιτών σε τρόφιμα, ρουχισμό, αλλά και οικονομική ενίσχυση για τη συντήρηση των δομών αυτών, ενώ οι φωτογραφίες μικρών προσφυγόπουλων κατακλύζουν τις σελίδες τους.


Πωλούν T-shirts για να υποστηρίξουν τις δράσεις τους υπέρ των μεταναστών, bazaar βιβλίου, αλλά και μαγείρεμα. Οποιοσδήποτε μπορεί να συνεισφέρει στη δομή αλληλεγγύης, ζητούν να φέρει μακαρόνι κοφτό (πένες, βίδες κλπ), ρύζι, όσπρια, τοματοπολτό, αλάτι και λάδι. 


«Έχουμε μεγάλη ανάγκη από: ΧΥΜΟΥΣ, ΣΚΟΝΗ ΓΙΑ ΠΛΥΣΙΜΟ ΣΤΟ ΧΕΡΙ. Μπορείτε να έρθετε οποιαδήποτε στιγμή» γράφουν σε άλλο μήνυμά τους, ενώ παράλληλα, οργανώνουν μόνοι τους, με κάλεσμα σε εθελοντές, τις εργασίες που χρειάζονται και την καθαριότητα των χώρων.


Εκτός των παραπάνω, έχουν στήσει και ένα ιδιότυπο φρονιστήριο μικρών παιδιών και εφήβων, πραγματοποιώντας μαθήματα ελληνικών σε αίθουσες με μαυροπίνακα, κιμωλία και χρώματα... 


Παράλληλο κοινωνικό κράτος

Το παράλληλο «κοινωνικό κράτος» που έχουν στήσει, εκτός κρατικών δομών και πολιτικής, διοργανώνεται αποκλειστικά και μόνο από τα social media και στις γειτονιές των Εξαρχείων, ενώ αρχή όλων αποτελούν οι καταλήψεις κτιρίων για να στεγάσουν ανθρώπους όλων των εθνικοτήτων. 

Ωστόσο, στο αίτημα επικοινωνίας του Newpost προς την «Κατάληψη Στέγης Προσφύγων/Μεταναστών Νοταρά 26», οι διαχειριστές απάντησαν ότι, απόφασή τους είναι, για πολιτικούς και πρακτικούς λόγους, η μη συνεργασία με τους δημοσιογράφους. 

Απόφαση της κατάληψης είναι ότι δεν συνεργαζόμαστε με δημοσιογράφους. Η κατάληψη βγάζει δελτιο Τύπου απο μόνη της και καθορίζει, εφόσον και αν θέλει να απευθυνθεί σε δημοσιογράφους. Η απόφαση, εκτός απο πολιτικούς λόγους, είναι για διαδικαστικούς και λειτουργικούς λόγους.


της Μαίρης Πολλάλη
Πηγή : newpost.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου