Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Μουζάλας: Η Ελλάδα δεν αποδέχεται μονομερείς ενέργειες



Το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί μονομερείς ενέργειες στο ζήτημα του προσφυγικού έστειλε ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, στη διάρκεια της οποίας πρόκειται να συζητηθεί το προσφυγικό.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο Γ.Μουζάλας απηύθυνε επιπλέον την προειδοποίηση ότι σε μονομερείς ενέργειες μπορεί να προχωρήσει και η Ελλάδα, κάτι που παραπέμπει στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή περί ενδεχομένου άσκησης βέτο σε ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Ο πρωθυπουργός τόνισε χθες: «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει από εδώ και στο εξής σε συμφωνίες εάν δεν κατοχυρωθεί ο υποχρεωτικός διαμερισμός της ευθύνης στα κράτη - μέλη. [...] Αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορεί να σηκώνουν φράχτες, να γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι ανεκτό και ότι η Ελλάδα θα αντιδράσει».

Με τον τρόπο αυτό, η Αθήνα αντιδρά σε κινήσεις που βασίζονται στις αποφάσεις της Διάσκεψης χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη Βιέννη, χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας και που προκάλεσε την αντίδραση της ολλανδικής προεδρίας της ΕΕ και της Κομισιόν.

Τα συμπεράσματα της Διάσκεψης πρόκειται να τεθούν υπόψη των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ σήμερα, όπως έχει προαναγγείλει η Αυστρία.

Δύο είναι τα βασικά σημεία της απόφασης: 


  • δραστική μείωση της προσφυγικής ροής κατά μήκος του βαλκανικού διαδρόμου, με πλήρη υποστήριξη της ΠΓΔΜ


  • το ταξίδι θα συνεχίζουν μόνο εκείνοι οι πρόσφυγες που έχουν πραγματική ανάγκη προστασίας, κάτι για το οποίο θα μπορεί να αποφασίζει κάθε χώρα


Ήδη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, από τις 21:00 το βράδυ της Τετάρτης και για τουλάχιστον 12 ώρες, τα Σκόπια κράτησαν ερμητικά κλειστά τα σύνορα με την Ελλάδα, προκαλώντας νέο έμφραγμα.

Τα τελευταία 24ωρα, η ροή των προσφύγων που επιτρέπεται να περάσουν τα σύνορα της ΠΓΔΜ είναι με το «σταγονόμετρο» και η ασφυκτική αυτή κατάσταση αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Ως αποτέλεσμα, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα -σε hot spots, κέντρα μετεγκατάστασης, άτυπα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας, λιμάνια, πλατείες, ακόμη και στην ύπαιθρο κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας.

Ο Γιάννης Μουζάλας ξεκαθάρισε πριν από την συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει αποθήκη ψυχών, ούτε και με μεγάλη χρηματοδότηση.



Ηλένα Κρητικού


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου