Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Πώς να ξεκινήσω διατροφή; Ένα "παιχνίδι" μάς λύνει τα χέρια




Το 2016 επίσημα διανύει τον δεύτερο μήνα της ζωής του. Αν κάποιοι από εμάς πήραμε στην αρχή του χρόνου, χαρτί και μολύβι και γράψαμε τους στόχους μας και αν μέσα σε αυτούς βρίσκεται και ο στόχος "διατροφή", δύο επιστήμονες μας καλούν να παίξουμε ένα παιχνίδι ρόλων, το οποίο μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε επιτέλους την αρχή.

Ειδικότερα, η Amanda M. Brouwer και η Katie E. Mosack, προχώρησαν σε μια ενδιαφέρουσα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Self & Identity. Συγκεκριμένα εξερεύνησαν την έννοια του “εαυτού ως πράττοντος” και το κατά πόσο αυτή θα μπορούσε να είναι χρήσιμη στην αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών.

Ο εαυτός ως πράττων

Όπως σημειώνεται σε δελτίο τύπου του οργανισμού επιστημονικών εκδόσεων Taylor & Francis, οι ερευνήτριες εξηγούν ότι η έννοια του “εαυτού ως πράττοντος” συνδέει την ταυτότητα με τη συμπεριφορά. “Όσο περισσότερο ταυτιζόμαστε με έναν συγκεκριμένο ρόλο, τόσο περισσότερο πιθανό είναι να συμμετέχουμε σε συμπεριφορές που σχετίζονται με αυτόν”, σημειώνουν.

Έτσι, όταν πρόκειται για το φαγητό, λένε: “Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι απλά και μόνο μπαίνοντας στη διαδικασία της θεώρησης του εαυτού ως 'καταναλωτή υγιεινής διατροφής', επιτυγχάνουμε μεγαλύτερη ταύτιση με τον συγκεκριμένο ρόλο”.

Δημιουργία ταυτοτήτων

Με βάση την παραπάνω υπόθεση, η ερευνητική ομάδα προσπάθησε να επηρεάσει τις διατροφικές συνήθειες 124 γυναικών. Στις συμμετέχουσες δόθηκαν πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος των μερίδων και τους ζητήθηκε να δημιουργήσουν ημερολόγια διατροφής για ένα χρονικό διάστημα έξι εβδομάδων.

Στη συνέχεια, χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ομάδα είχε εφοδιαστεί με εκπαιδευτικό υλικό σχετικό με τη διατροφή, η δεύτερη ομάδα αντιμετωπίστηκε ως ομάδα “ελέγχου”, και από την τρίτη ομάδα ζητήθηκε να δημιουργήσουν έξι “δηλώσεις ταυτότητας”.





Αυτές οι δηλώσεις είχαν τη μορφή ταυτοτήτων, οι οποίες δημιουργήθηκαν από τους ίδιους τους στόχους των συμμετεχόντων, όσο αφορά την υγιεινή διατροφή. Για παράδειγμα, εάν οι συμμετέχουσες στην τρίτη ομάδα ήθελαν να τρώνε περισσότερα φρούτα, ενθαρρύνθηκαν ώστε να θεωρούν τους εαυτούς τους ως “καταναλωτές φρούτων” και ούτω καθεξής.

Η δικαίωση της υπόθεσης

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η προσέγγιση του ζητήματος με βάση την ιδέα του “εαυτού ως πράττοντος”, έχει προοπτικές. Οι γυναίκες που συμμετείχαν στην τρίτη ομάδα η οποία κλήθηκε να δημιουργήσει "ταυτότητες", διατήρησαν υγιείς διατροφικές συνήθειες καθ 'όλη τη διάρκεια της μελέτης, ενώ οι υπόλοιπες κατανάλωναν λιγότερο υγιεινά τρόφιμα όσο περνούσε ο χρόνος.

Επιπλέον, η τρίτη ομάδα έτρωγε την ημέρα μια μερίδα με υγιεινά τρόφιμα περισσότερη σε σχέση με τις άλλες δύο ομάδες. Στο σχετικό δελτίο τύπου, οι ερευνήτριες επισημαίνουν ότι ίσως το πιο ενθαρρυντικό στοιχείο από την έρευνα ήταν το γεγονός ότι οι ίδιες οι συμμετέχουσες στην ομάδα δημιουργίας ταυτοτήτων αντιλαμβάνονταν ότι η συγκεκριμένη προσέγγιση τις βοηθούσε.

Σύμφωνα με τις ερευνήτριες, αυτή η μελέτη καταδεικνύει έναν νέο και αποτελεσματικό τρόπο για να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να κάνουν καλύτερες επιλογές διατροφής. Αποδεικνύει επίσης ότι η απλή εκπαίδευση των ανθρώπων σχετικά με τη διατροφή δεν είναι αρκετή για να βοηθήσει μερικούς να αλλάξουν τις συνήθειές τους.

Επομένως, όσοι επιθυμούν να δοκιμάσουν έναν νέο τρόπο, ώστε να αλλάξουν τις βλαβερές διατροφικές τους συνήθειες, δεν έχουν παρά να δοκιμάσουν το "παιχνίδι" των ειδικών και να σκεφτούν τον εαυτό τους ως τον εαυτό που θα ήθελαν να είναι, αντιστρέφοντας το γνωστό ρητό "είσαι ό,τι τρως" και ακολουθώντας την οδό του "τρως ό,τι είσαι".



Πηγή : pathfinder.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου