Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Γιούνκερ: Δεν πάλεψα για την Ελλάδα για να δω την έξοδό της από το Σένγκεν



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει πρόθεση να «απομονώσει» την Ελλάδα με αφορμή τις ελλείψεις και τα προβλήματα στην καταγραφή προσφύγων και μεταναστών, και θέλει να βοηθήσει τη χώρα μας να τηρήσει τις υποχρεώσεις της στο σύστημα Σένγκεν, δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει πρόθεση να «απομονώσει» την Ελλάδα με αφορμή τις ελλείψεις και τα προβλήματα στην καταγραφή προσφύγων και μεταναστών, και θέλει να βοηθήσει τη χώρα μας να τηρήσει τις υποχρεώσεις της στο σύστημα Σένγκεν, δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Δεν πολέμησα για να αποφύγω την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ για να επιτρέψω την έξοδο της Ελλάδας από τη [Ζώνη] Σένγκεν», δήλωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν, μιλώντας ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 18 και 19 Φεβρουαρίου.

Τα σχόλια του κ. Γιούνκερ έρχονται μία ημέρα αφότου το Κολέγιο των Επιτρόπων επικύρωσε την έκθεση-καταπέλτη για κενά ασφαλείας και παραλείψεις στην καταγραφή των χιλιάδων προσφύγων που αποβιβάζονται καθημερινά στα ελληνικά νησιά.


Με αφορμή την επίμαχη έκθεση, η Κομισιόν να έχει δώσει στην Αθήνα προθεσμία τριών μηνών ώστε να λύσει τα προβλήματα, ή διαφορετικά κινδυνεύει να αποβληθεί προσωρινά από τη ζώνη ελεύθερης μετακίνησης.

Την Τρίτη, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις σκιαγράφησε τους όρους που θα πρέπει να εκπληρώσει η χώρα μας ώστε να αποφύγει την έξοδό της από τη ζώνη ελεύθερης μετακίνησης, με ιδιαίτερη έμφαση στην καταγραφή και δακτυλοσκόπηση των αφίξεων, τη χρήση των βάσεων δεδομένων που διαθέτουν υπηρεσίες ασφαλείας, και την άμεση επαναπροώθηση μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσιεύματα των «Financial Times» και της «Wall Street Journal», η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρών ελέγχων στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ – παρά το γεγονός ότι τα Σκόπια δεν ανήκουν στην Ε.Ε. – κίνηση που θα παγίδευε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες σε ελληνικό έδαφος.

Πάντως, σε ένα μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα, ο κ. Γιούνκερ υπενθύμισε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τις «αναρίθμητες» πράξεις ανθρωπιάς για τους πρόσφυγες από έλληνες πολίτες, αλλά και τις ζωές που έχουν σωθεί από το ελληνικό Λιμενικό.

Παράλληλα, χαιρέτισε την απόφαση της Ιταλίας να αποσύρει τις ενστάσεις της όσον αφορά την παροχή οικονομικής βοήθειας 3 δισεκατομμυρίων ευρών στην Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες ευελπιστούν ότι η Τουρκία θα κατορθώσει να περιορίσει τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς τη Γηραιά Ήπειρο, με δεδομένο ότι πάνω από το 80% του 1 εκατομμυρίου ανθρώπων που μπήκαν πέρυσι στην Ευρώπη έφτασαν στην Ελλάδα από τα τουρκικά παράλια.



Πηγή: skai.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου