Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Πρόκληση από την Αγκυρα: Αδύνατο να σταματήσουμε τις προσφυγικές ροές προς Ελλάδα


Σε μια προκλητική δήλωση για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα προχώρησε ο πρέσβης της Τουρκίας προς την Ε.Ε., που χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το προτεινόμενο ευρωπαϊκό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Η Ε.Ε. έχει ζητήσει από την Άγκυρα να σταματήσει τις προσφυγικές ροές προς τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, με αντάλλαγμα oi χώρες της Γηραιάς Ηπείρου να φιλοξενήσουν 250.000 μετανάστες. 

«Είναι ανέφικτο» δήλωσε ο Selim Yenel, «γκρεμίζοντας» την τελευταία απόπειρα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει τις προσφυγικές ροές.

Ο αξιωματούχος προειδοποίησε παράλληλα για «τσουνάμι» Σύρων προσφύγων από το Χαλέπι προς την Τουρκία, οι οποίοι προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο. «Μας εκπλήσει που η Ευρωπαίοι λένε ότι πρέπει να ανοίξουμε τα σύνορα μας για τους Σύρους από το Χαλέπι, όταν ακριβώς αυτό κάνουμε για τα τελευταία πέντε χρόνια. Όλα είναι σε εξέλιξη, άλλο ένα τσουνάμι. Πως θα το αντιμετωπίσουμε;» ανέφερε ο κ. Yenel. 

Η Κομισιόν ζήτησε σήμερα την από την Ελλάδα και την Τουρκία να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών, ώστε να καταστεί και πάλι δυνατή η επιστροφή αιτούντων άσυλο στις δύο χώρες. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «The Guardian», το αίτημα αυτό δεν αναμένεται να ανακουφίσει ιδιαίτερα την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς η απέλαση προσφύγων και μεταναστών προς την Ελλάδα απαγορεύεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενώ στην Τουρκία θα επιστρέφουν μόνο όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια για να λάβουν άσυλο. 

Άκαρπη (;) η επίσκεψη Μέρκελ στην Άγκυρα 

Μπορεί η Άνγκελα Μέρκελ να έχει ταξιδέψει έξι φορές στην Άγκυρα από τον Οκτώβριο, όμως τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεών της δεν έχουν γίνει ακόμα ορατά. Όπως έχει γίνει γνωστό, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου θα ταξιδέψει εκ νέου στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα για να συναντηθεί με Ευρωπαίους ηγέτες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. 
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι διπλωμάτες από τις Βρυξέλλες δηλώνουν «άγνοια» για τον σκοπό της τελευταίας επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελάριου στις Βρυξέλλες. Από την πλευρά τους, γερμανικά ΜΜΕ σχολιάζουν καυστικά τα ταξίδια της στην Τουρκία, αναφέροντας ότι η κ. Μέρκελ βλέπει περισσότερο τους Τούρκους υπουργούς παρά τους Γερμανούς. 



Πηγή: The Guardian, ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου