Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Η δήμαρχος Κολωνίας συμβουλεύει: Να κρατάτε αποστάσεις και να ζητάτε βοήθεια



Σάλος με τις δηλώσεις της Ενριέτε Ρέκερ που προτείνει στις γυναίκες να μένουν μακρυά από αγνώστους, να κυκλοφορούν σε ομάδες και να ζητούν βοήθεια από περαστικούς

Τη στιγμή που οι δρόμοι της Κολωνίας γέμισαν με διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τις σεξουαλικές επιθέσεις που σημειώθηκαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην κεντρική πλατεία της πόλης από εκατοντάδες ανδρών κατά γυναικών και ανηλίκων, ζητώντας από τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, να λάβει περισσότερα μέτρα για την ασφάλειά τους, η δήμαρχος της πόλης δίνει συμβουλές για… σωστή συμπεριφορά στα θύματα.

Παρότι οι καταγγελίες, που επιβεβαιώνει η γερμανική αστυνομία, κάνουν λόγο για ομάδα περίπου 1.000 ανδρών να επιτέθηκαν σεξουαλικά σε δεκάδες γυναικών στην κεντρική πλατεία της πόλης, η δήμαρχος της Κολωνίας, Ενριέτε Ρέκερ, επιλέγει να προτείνει κανόνες συμπεριφοράς στις γυναίκες ώστε να αποφευχθούν ανάλογα περιστατικά και όχι να φροντίσει για την ασφάλεια των πολιτών.

Ερωτηθείσα σχετικά από δημοσιογράφο, η Ρέκερ απάντησε πως οι γυναίκες μπορούν να κρατούν μία συγκεκριμένη απόσταση μήκους «ενός μπράτσου» από αγνώστους, ώστε να «διασφαλίσουν ότι δε θα βρίσκονται πολύ κοντά σε ανθρώπους που δε γνωρίζουν και με τους οποίους δεν έχουν σχέση εμπιστοσύνης».

Παράλληλα, πρότεινε στις γυναίκες να κυκλοφορούν σε ομάδες, να μη χωρίζονται, «ακόμα και αν έχουν διάθεση για πάρτυ», ενώ πρόσθεσε πως μπορούν να ζητήσουν τη βοήθεια περαστικών αν χρειαστεί.

Βέβαια, συμπλήρωσε ότι οι επισκέπτες από άλλες χώρες, με διαφορετική κουλτούρα πρέπει να συμμορφωθούν και να έχουν μία αποδεκτή συμπεριφορά.

Την ίδια ώρα, κάλεσε τους πολίτες να μη συνδέουν την ομάδα ανδρών που παρενόχλησε σεξουαλικά τις γυναίκες «που προέρχονται από τη Βόρειο Αφρική» με τους πρόσφυγες.

Δεσμεύθηκε, πάντως, να ληφθούν προληπτικά μέτρα για τον εορτασμό του Καρναβαλιού στην Κολωνία τον ερχόμενο Φεβρουάριο, όπου αναμένεται να παραβρεθούν χιλιάδες πολιτών.

Οι παραπάνω δηλώσεις της δημάρχου, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις στους πολίτες, οι οποίοι απάντησαν στην Ρέκερ μέσω Twitter με hashtag #einarmlaenge (μήκος ενός μπράτσου).

«Σκόπευα να ληστέψω και να παρενοχλήσω μία γυναίκα, αλλά που να πάρει, βρίσκεται σε απόσταση ενός μπράτσου από εμένα!», «Κυρία Ρέκερ, αυτό με την απόσταση ενός μπράτσου μοιάζει περισσότερο με ένα μόνο εγκεφαλικό κύτταρο», «Έχω κοντά χέρια. Θα είναι πρόβλημα για εμένα;», «Η δήμαρχος της Κολωνίας έδωσε μία άθλια συμβουλή για τις κυρίες στη Γερμανία, απίστευτο», ήταν μόνο μερικές από τις αναρτήσεις χρηστών του Twitter που απόρησαν, αλλά και εξοργίστηκαν με τις δηλώσεις της δημάρχου.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας, Χάικο Μαας, τόνισε ότι αυτά τα περιστατικά δεν πρέπει να προκαλέσουν αντιδράσεις κατά των προσφύγων επισημαίνοντας πως «δεν έχει σημασία από πού προέρχεται κάποιος, σημασία έχει η πράξη του και ότι μπορούμε να αποδείξουμε αυτό που έκανε».

Την οργή της για τις σεξουαλικές επιθέσεις κατά γυναικών στην Κολωνία εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, στην δήμαρχο της πόλης, κάνοντας λόγο για «αηδιαστικές, σεξουαλικές επιθέσεις».

Στο μεταξύ, ο αρχηγός της αστυνομίας της Κολωνίας μιλώντας σε γερμανικά ΜΜΕ επικαλούμενος μαρτυρίες αυτοπτών δήλωσε πως ομάδες περίπου 1.000 αντρών ηλικίας 15 έως 35 ετών «η εμφάνιση των οποίων έδειχνε πως είχαν αραβική ή βορειοαφρικανική καταγωγή», βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις. Ωστόσο, οι τοπικές αρχές δεν έχουν προχωρήσει σε καμία σύλληψη, ενώ αναζητούνται οι δράστες. 


18χρονη από την Κολωνία αποκαλύπτει: Με περικύκλωσαν 30 άντρες και...


Τουλάχιστον 90 είναι οι γυναίκες που κατέθεσαν μήνυση κατά αγνώστων στην αστυνομία της Κολωνίας έπειτα από δεκάδες περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ενώ τουλάχιστον μία γυναίκα κατέθεσε στις τοπικές αρχές πως έπεσε θύμα βιασμού.

Η 18χρονη Μισέλ μίλησε στο γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό N-TV για τη δική της τραυματική εμπειρία εκείνο το βράδυ, όταν μία ομάδα 30 «θυμωμένων» ανδρών την παρενόχλησε.

«Ήμασταν έντεκα φίλες και γύρω στις έντεκα βρισκόμασταν στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό για να πάμε να δούμε τα πυροτεχνήματα και τότε ήταν που παρατηρήσαμε μία ομάδα ανδρών να βρίσκονται γύρω-γύρω. Καταφέραμε να πάμε στον καθεδρικό και θέλαμε να πάμε κοντά στο Μουσείο Λούντβιγκ για να δούμε τα πυροτεχνήματα κοντά στο ποτάμι, αλλά ξαφνικά μας περικύκλωσε μία ομάδα 20, 30 ανδρών», είπε σοκαρισμένη η Μισέλ.

Η νεαρή γυναίκα εξήγησε στη συνέχεια πως οι άνδρες άγγιξαν την ίδια και τις φίλες της παντού, ενώ προσπαθούσαν μεταξύ τους να προστατευθούν.

«Ήταν θυμωμένοι και έπρεπε να βεβαιωθούμε ότι δε θα τραβούσαν καμία από εμάς μακριά. Μας έπιαναν και προσπαθήσαμε να φύγουμε όσο πιο γρήγορα γινόταν», συνέχισε.

Ενώ τα κορίτσια έτρεχαν μακριά, οι άνδρες κατάφεραν να τους κλέψουν αντικείμενα που είχαν στις τσέπες τους, όπως κινητά τηλέφωνα.

Όταν περίπου μία ώρα αργότερα επέστρεψαν στο σιδηροδρομικό σταθμό για να πάρουν το τρένο, διαπίστωσαν πως υπήρχαν δεκάδες ανδρών που εκτόξευαν πυροτεχνήματα, με αποτέλεσμα οι νεαρές να τρομάξουν και να χωριστούν.

«Τότε μόνο κατάλαβα ότι το τρένο μου δεν πραγματοποιούσε δρομολόγια και έπρεπε να περάσω μέσα από το πλήθος ανδρών και να περπατήσω πέντε χλμ. για να φτάσω σπίτι μου», δήλωσε η Μισέλ.

Την ίδια ώρα, δύο ανήλικα κορίτσια ηλικίας 16 και 17 ετών, περιέγραψαν τη δική τους δραματική εμπειρία στην κεντρική πλατεία της Κολωνίας.

«Ήμασταν στον απόλυτο πανικό, χέρια μιας άγγιζαν παντού. Όταν διώχναμε το ένα χέρι, νιώθαμε ένα άλλο στο ίδιο σημείο. Μας έπιαναν το στήθος, τα γεννητικά όργανα, τον πισινό μας», τόνισε.

Ανάλογα περιστατικά σημειώθηκαν και στο Αμβούργο και στην Στουτγκάρδη, με 118 γυναίκες να έχουν καταγγείλει ότι έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης, αλλά και ληστείας. 


Πηγή : protothema.gr




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου