Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Στην χώρα που κυβερνάν η ότι να΄ναι : Κτηνίατρος εφημέρευε στο μαιευτήριο «Ελενα»!


Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής


Άλλη μια ιστορία ελληνικής τρέλας εντοπίστηκε από τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης: στο Γενικό Νοσοκομείο-Μαιευτήριο «Ελενα Βενιζέλου» συμβαίνουν σημεία και τέρατα

Σε ποια χώρα του κόσμου άραγε θα μπορούσε θεωρητικά ένας κτηνίατρος να κάνει εφημερίες όχι σε νοσοκομείο μικρών ζώων περιθάλποντας σκύλους και γάτες, αλλά σε ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια μαιευτήρια; Αν και η πιο πιθανή απάντηση στο συγκεκριμένο υποθετικό ερώτημα είναι στην Υποσαχάρια Αφρική, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, αφού, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, στην Ελλάδα και εν έτει 2015 οι κτηνίατροι παρέχουν, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τις υπηρεσίες τους σε επίτοκες! 

Πρόκειται για ένα από τα πολλά κομμάτια του παζλ μιας απίθανης ιστορίας ελληνικής τρέλας που διαδραματίζεται στο Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο-Μαιευτήριο «Ελενα Βενιζέλου» και έρχεται στο φως μέσα από τις σελίδες ενός ακόμα πορίσματος-πραγματικό μνημείο για τα όσα συμβαίνουν σε αυτό το κράτος, που υπογράφει ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής.

Εικονικές και πλασματικές εφημερίες με το αιτιολογικό ακόμα και της εκτέλεσης έκτακτων ιατρικών εξετάσεων προστάτη (!) στο μαιευτήριο ή σε κλινικά τμήματά του τα οποία δεν υφίστανται καν. Εξωτερικές μαίες που διενεργούν τοκετούς στο κρατικό νοσοκομείο χωρίς να έχουν σχέση εργασίας με αυτό, παραγκωνίζοντας το προσωπικό του, όπως καταγγέλλεται, και ασκώντας ιατρικές πράξεις που φτάνουν ακόμη και στην πραγματοποίηση υπερήχων σε επιτόκους. Αυτά και άλλα πολλά συνθέτουν την εικόνα λειτουργίας του μαιευτηρίου στο οποίο γεννιούνται κάθε χρόνο περισσότερα από 7.000 παιδιά. Γι’ αυτή την κατάσταση ζητείται η απόδοση ευθυνών μέσω της άσκησης πειθαρχικών διώξεων για το παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος τόσο κατά της διοίκησης της ιατρικής μονάδας όσο και κατά διευθυντικών στελεχών του προσωπικού της. 

Ειδικότερα, στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων βρίσκεται έκθεση ελέγχου-πόρισμα Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης αναφορικά με τα όσα πρωτοφανή συμβαίνουν στο «Ελενα Βενιζέλου», με το κεφάλαιο «Περί νομιμότητας χορήγησης εφημεριών σε ιατρικό και επιστημονικό προσωπικό του νοσοκομείου» να έχει ιδιαίτερο ενδια­φέρον. Αιτία, η παρουσία στις καταστάσεις προγράμματος εφημεριών του Παθολογικού Τμήματος του μαιευτηρίου μιας κτηνιάτρου! Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης: «Από δειγματοληπτικό έλεγχο Προγράμματος Εφημεριών μηνών 3ου, 4ου, 5ου, 6ου και 7ου 2015 διαπιστώθηκε ότι για την Κτηνίατρο του Παθολογικού Τμήματος προέκυψε προγραμματισμός πραγματοποίησης τεσσάρων ενεργών εφημεριών για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και τριών για τους υπόλοιπους μήνες που ελέγχθησαν», προσθέτοντας: «Δεν δικαιολογείται η τοποθέτηση Κτηνιάτρου στο Παθολογικό Τμήμα, αλλά ούτε και ενεργός εφημερία, πολλώ δε μάλλον για την ειδικότητα του Κτηνιάτρου στο συγκεκριμένο Τμήμα».

Εφημερίες για... διοικητικά καθήκοντα

Από την άλλη πλευρά, η επίσημη απάντηση του διευθυντή της συγκεκριμένης κλινικής στην ΕΔΕ για την κτηνίατρο-μαιευτήρα που εφημερεύει είναι ότι η ιατρός ζώων είναι «υπεύθυνη του Τμήματος Τροφίμων του νοσοκομείου από 15ετίας, πέραν του συγκεκριμένου αντικειμένου εργάζεται στο Παθολογικό Τμήμα, ασκώντας διοικητικό έργο. Συγκεκριμένα, τακτοποιεί φακέλους χημειοθεραπειών, ασχολείται με το αρχείο του νοσοκομείου και κατά την εφημερία ενημερώνει τον διευθυντή του τμήματος για οποιοδήποτε πρόβλημα υπάρχει στο τμήμα μας και στο νοσοκομείο...». Με βάση τα όσα προέκυψαν από την έρευνα, «συνάγεται ότι τα καθήκοντά της συνίστανται σε διοικητική υποστήριξη του τμήματος, δηλαδή τακτική διοικητική εργασία που είναι άσχετη με τη συνδρομή επειγόντων ιατρικών λόγων, με συνέπεια να μην είναι νόμιμη η αιτιολογία χορήγησης αποζημίωσης εφημεριών».

Ανάλογη εικόνα παρουσιάζουν και τα άλλα τμήματα του νοσοκομείου, βάσει των αντιγράφων των εφημεριών για το διάστημα Μάρτιος - Ιούλιος 2015, με τον κ. Ρακιντζή να ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να μεριμνήσει άμεσα για την αυστηροποίηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου χορήγησης των εφημεριών. Στο Τμήμα Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας και για να υποστηριχθεί στο πλαίσιο της ΕΔΕ η διενέργεια επειγουσών εξετάσεων που να δικαιολογούν τις εφημερίες του τμήματος προσκομίστηκαν στοιχεία, για τα οποία σημειώνεται στο πόρισμα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης το εξής απίστευτο: «Κάποιες εξετάσεις αφορούν το δείκτη PSA, δηλαδή εξέταση που κατά τη γνώση του μέσου συνετού κοινωνού αφορά άνδρες ασθενείς, ενώ αφετέρου είναι μη επείγουσα εξέταση, καθόσον άνδρες δεν προσέρχονται για πραγματοποίηση της συγκεκριμένης εξέτασης κατά τη διάρκεια εφημερίας του Μαιευτηρίου και δεν νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο»! Επιπλέον, η έτερη εξέταση που προσκομίστηκε «αφορά και πάλι σε μη επείγουσα εξέταση, καθόσον από την έρευνα του κλιμακίου καταδείχθηκε ότι πραγματοποιείται σε γυναίκες ασθενείς με ιστορικό πολλών αποβολών, οι οποίες προσέρχονται σε τακτικά εξωτερικά ιατρεία (πρωινές ώρες) για τη διενέργειά τους».


Το πόρισμα της ΕΔΕ ήταν αποκαλυπτικό για τις προκλητικές παρατυπίες στο μαιευτήριο «Ελενα Βενιζέλου»


Εικονικός προγραμματισμός εφημεριών

Οσον αφορά στο Παιδιατρικό Τμήμα, «η διευθύντρια παιδίατρος του Εξωτερικού Παιδιατρικού Ιατρείου πραγματοποιεί κάθε μήνα έντεκα εφημερίες ετοιμότητας, κατά κανόνα τις πρώτες ημέρες εκάστου μήνα, χωρίς την ύπαρξη αντίστοιχου Κλινικού Τμήματος, ενώ εκ της θέσης της ανωτέρω δεν δικαιολογείται η χορήγηση εφημεριών». Κατ’ αντιστοιχία στο Τμήμα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης «διαπιστώθηκε ότι στο πρόγραμμα περιελαμβανόταν ο βιολόγος του Τμήματος με έξι ενεργές εφημερίες κάθε μήνα. Οπως έκανε παραδεκτό στην κατάθεσή του στην ΕΔΕ ο Ιατρός-Διευθυντής του Τμήματος, ο ως άνω προγραμματισμός εφημεριών έγινε εικονικά προκειμένου να αποζημιώνονται οι "άτακτες" ημερομηνίες κατά τις οποίες αναφέρθηκε ότι εισέρχεται στο νοσοκομείο ο βιολόγος για ωοληψίες, εμβρυομεταφορές κ.λπ.».

Αναφορικά με το ζήτημα των εφημεριών του επιστημονικού προσωπικού του νοσοκομείου, ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ιδρύματος έδωσε την εξήγηση ότι «λόγω της περικοπής των υπερωριών που ελάμβανε το επιστημονικό προσωπικό, το Επιστημονικό Συμβούλιο απηύθυνε ερωτήματα στο υπουργείο που έμειναν αναπάντητα. Ως αντιστάθμισμα των ανωτέρω προτάθηκε η χορήγηση ενεργών εφημεριών, οι οποίες και εκτελούνται». Οπως σημειώνουν οι επιθεωρητές, «κατά συνέπεια, εμφαίνεται ότι έγινε παραδεκτή από τον ίδιο τον πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου η πλασματική χορήγηση ενεργών εφημεριών, ως αντιστάθμισμα της απώλειας της αποζημίωσης υπερωριακής απασχόλησης του Επιστημονικού Προσωπικού», ενώ τεκμαίρεται και «η ανορθολογική κατανομή των αντίστοιχων πιστώσεων που αφορούν τις εφημερίες».

Η υπόθεση όμως για την οποία ζητείται από τον αρμόδιο υπουργό Υγείας να ασκήσει την κατά νόμον πειθαρχική του αρμοδιότητα αφορά στη συμμετοχή εξωτερικής μαίας σε τοκετούς που γίνονταν στις χειρουργικές αίθουσες του δημόσιου νοσοκομείου. Σύμφωνα με τα συγκεντρωθέντα στοιχεία του ελέγχου και τις καταθέσεις της ΕΔΕ, προέκυψε ότι από το καλοκαίρι του 2014 έως τον Μάρτιο του 2015 δραστηριοποιούνταν στην αίθουσα τοκετών του «Ελενα Βενιζέλου» εξωτερική μαία ως μέλος ομάδας ερευνητικού πρωτοκόλλου υπό την επίβλεψη του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου. Οπως σημειώνεται στο πόρισμα, «η ανωτέρω -σύμφωνα με τις καταθέσεις της ΕΔΕ- καθ’ υπέρβασιν των ορίων της χορηγηθείσης άδειας του νοσοκομείου περί υλοποίησης του ερευνητικού πρωτοκόλλου συμμετείχε ενεργά κατά τη διάρκεια των τοκετών, τόσο στην εμψύχωση της επιτόκου και στις εξωθήσεις, διενεργώντας η ίδια κολπικές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις σε επιτόκους, και διενεργούσε τοκετούς είτε από κοινού είτε η ίδια μόνη της». Μάλιστα, «βρέθηκαν καταγεγραμμένες αναφορές μαιών στο Βιβλίο Λογοδοσίας και στο Μητρώο (μία αναφορά) σχετικά με τη μη σύννομη εκτέλεση ιατρικών πράξεων σε επιτόκους από την εξωτερική μαία για το διάστημα 2/8/2014 έως και 1/3/2015. Σύμφωνα με τις καταθέσεις των μαιών στην ΕΔΕ, κατ’ εντολήν της τομεάρχου δεν αναγράφονταν τα περιστατικά συμμετοχής της εξωτερικής μαίας στο Βιβλίο Μητρώου, ενώ υπήρξε και κατάθεση που ανέφερε ότι η εξωτερική μαία προέβαινε και σε υπερήχους σε επιτόκους, παρουσία του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας».

Οι ανωτέρω πράξεις, βάσει του πορίσματος, τελούνταν «εν γνώσει και με την ανοχή και κάλυψη» του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, ενώ ο τότε διοικητής, η υποδιοικήτρια και η διευθύνουσα της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας «τελούσαν σε γνώση περιστατικών μη σύννομης συμμετοχής και άσκησης ιατρικών πράξεων από την εξωτερική μαία», χωρίς να πράξουν όσα όφειλαν εκ της θέσεώς τους.



Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου