Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Οι Έλληνες θα πρέπει να κοιτάξουν και πώς μπορούν οι ίδιοι να βελτιωθούν»



Κριτική στην Ελλάδα κάνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τονίζοντας πως «οι Έλληνες δεν θα έπρεπε να κατηγορούν άλλους για τα προβλήματά τους, αλλά θα πρέπει να κοιτάξουν και πώς μπορούν οι ίδιοι να βελτιωθούν. Σίγουρα δεν λείπει η υποστήριξη της Ευρώπης, αλλά οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν τη χώρα ανταγωνιστική». 

Ο κ.Σόιμπλε δήλωσε τα παραπάνω σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Βild am Sonntag αναφερόμενος αναφερόμενος στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης εκ μέρους της Ελλάδας, αλλά και στην οικονομική κρίση. Κριτική στην Ελλάδα για ελλιπή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ασκεί και ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν, κάνοντας λόγο για «φάρσα».

Ο κ. Σόιμπλε υποστηρίζει ακόμη ότι η Ελλάδα επί χρόνια περιφρονούσε τους κανόνες του Δουβλίνου που προβλέπουν ότι οι μετανάστες υποβάλλουν αίτημα χορήγησης ασύλου στην χώρα εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τονίζει ότι τα γερμανικά δικαστήρια αποφάσισαν η Γερμανία να μην επαναπροωθεί τους ανθρώπους προς την Ελλάδα, καθώς η συμπεριφορά προς τους πρόσφυγες δεν ήταν ανθρώπινη. 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενες τριβές στην σχέση του με την 'Αγκελα Μέρκελ, με αφορμή την Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε σημειώνει πως ότι η καγκελάριος είναι ευτυχής που ο ίδιος είναι υπουργός των Οικονομικών, καθώς γνωρίζει ότι μπορεί να βασιστεί πάνω του. «Την στήριξα περισσότερο από κάθε άλλον. Δεν είμαι ευχάριστος, αλλά είμαι πιστός» αναφέρει.  

Από την πλευρά του ο Γιοάχιμ Χέρμαν δηλώνει στην εφημερίδα «Welt am Sonntag» πως  αυτό που κάνει η Ελλάδα είναι «φάρσα» σε ό,τι αφορά την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Παράλληλα τονίζει ότι μια χώρα που δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της θα πρέπει να εγκαταλείπει την Ζώνη Σένγκεν.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου