Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

«Ψαλίδι» 1,65 δισ. στο Ασφαλιστικό



Περικοπές συντάξεων συνολικού ποσού 493,5 εκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνει για το 2016 η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, σύμφωνα με όσα έχουν αναγραφεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού.

Παράλληλα θα φορτωθούν οι αγρότες με 102 εκατ. ευρώ από την αύξηση των εισφορών του ΟΓΑ, ενώ η μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ κατά 20% θα φέρει εξοικονόμηση ύψους 223 εκατ. ευρώ στον κρατικό κορβανά, με παράλληλη και ισόποση περικοπή στο εισόδημα σε περίπου 40.000 χαμηλοσυνταξιούχους και άλλη τόση μείωση στους τζίρους της πραγματικής οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (αφού είναι βέβαιο ότι τα χρήματα αυτά πηγαίνουν στην κατανάλωση βασικών βιοτικών αναγκών αυτών των ανθρώπων και των οικογενειών που εκείνοι σιτίζουν).

Υπό τον βαρύγδουπο τίτλο «Στήριξη της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος» η κυβέρνηση έχει εγγράψει περικοπές στο ασφαλιστικό σύστημα ύψους 1,651 δισ. ευρώ για το επόμενο έτος.

Βέβαια ένα σημαντικό ποσό, 1,157 δισ. ευρώ, έχει ήδη θεσμοθετηθεί από τον Αύγουστο. Πρόκειται για ρυθμίσεις που βαραίνουν την πλάτη συνταξιούχων και ασφαλισμένων και αφορούν τις εξής διατάξεις:

• Αντικίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση και σταδιακή προσαρμογή ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (εξοικονόμηση 29 εκατ. ευρώ).

• Πάγωμα κατώτατης σύνταξης & διαφορά οργανικού ποσού (μέχρι το 67ο έτος) και κατώτατης σύνταξης (μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους), μέτρα που θα φέρουν εξοικονόμηση 16 εκατ. ευρώ.

• Αύξηση εισφοράς υγείας στις συντάξεις από 4% στο 6% (εξοικονόμηση 532,5 εκατ. ευρώ).

• Επιβολή εισφοράς υγείας 6% στις επικουρικές συντάξεις (εξοικονόμηση 178 εκατ. ευρώ).

• Επίδραση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στα εφάπαξ (εξοικονόμηση 77,9 εκατ. ευρώ).

• Εφαρμογή συντελεστή προσαρμογής στα εφάπαξ (εξοικονόμηση 86,9 εκατ. ευρώ). Ρητώς πάντως έχει αναγραφεί ότι η επικείμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα φέρει εξοικονόμηση 493,5 εκατ. ευρώ.

Πάντως η κρυφή ελπίδα της κυβέρνησης είναι να καταφέρει να μειώσει την εισφοροδιαφυγή από την αδήλωτη και την ανασφάλιστη εργασία και την εισφοροαποφυγή (δήλωση μικρότερων ποσών ως καταβαλλόμενες αποδοχές των μισθωτών) ώστε να ενισχυθεί η εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.

Οπως αναγράφεται στον προϋπολογισμό, αυτό θα επιτευχθεί με ρυθμίσεις που θα κατατείνουν στην περαιτέρω ενίσχυση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, την ισχυροποίηση της ελεγκτικής ικανότητας του ΙΚΑ, τη δημιουργία ενιαίας βάσης δεδομένων και ασφαλισμένων όλων των Ταμείων και την ενδυνάμωση της συνεργασίας των ασφαλιστικών ταμείων με το φορολογικό σύστημα taxis.

Λιγοστεύει το... ελάχιστο

Με όχημα το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (όπως ακριβώς είχε σχεδιάσει ο επονομαζόμενος και Προκρούστης των ασφαλιστικών και εργατικών δικαιωμάτων Γ. Βρούτσης) η κυβέρνηση προχωρά στην ελαχιστοποίηση της κρατικής συμμετοχής στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής υπέρ των αδυνάτων.

Οπως ρητώς αναγράφεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού για το 2016, το οικονομικό επιτελείο θα εξοικονομήσει 870 εκατ. ευρώ από την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, αφού αυτό είναι το ποσό σε απόλυτους αριθμούς που προκύπτει ως εξοικονόμηση του 0,5% του ΑΕΠ από τις δαπάνες της κοινωνικής πρόνοιας.


του Τζώρτζη Ρούσσου
Πηγή : efsyn.gr.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου