Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Καταγγελίες-σοκ για ανεξέλεγκτες ΜΚΟ στη Λέσβο



Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις έχουν χωρίσει σε «τσιφλίκια» τις βόρειες ακτές της Λέσβου, δεν επιτρέπουν την πρόσβαση σε υγειονομικούς φορείς του νησιού και
διενεργούν ιατρικές πράξεις σε πρόσφυγες και μετανάστες, χωρίς να λογοδοτούν ή να ελέγχονται από κανέναν.

Τις σοβαρές αυτές καταγγελίες κάνουν εθελοντές γιατροί και εκπρόσωποι συλλογικών φορέων που δραστηριοποιούνται στο νησί, οι οποίοι προτίθενται να προσφύγουν στην Εισαγγελία Μυτιλήνης την ερχόμενη εβδομάδα.

«Βγαίνουν οι άνθρωποι παγωμένοι από τη θάλασσα και αντί να κοιτάξουν να τους περιθάλψουν και να τους ζεστάνουν, η πρώτη τους έγνοια είναι να φωτογραφηθούν μαζί τους για να ανεβάσουν τις φωτογραφίες, να διαφημίσουν τη δράση τους και να πάρουν τα χρήματα» είπε στο «Εθνος» η δραστήρια εθελόντρια διασώστρια Ζωή Λειβαδίτου, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. «Φορούν ακουστικά στο στήθος και κάνουν τους γιατρούς άνθρωποι που δεν έχουν καμία πιστοποίηση και δεν λογοδοτούν σε κανέναν. Είδαμε να κάνουν καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση σε νεκρό παιδί. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί» πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως δεν εννοεί πιστοποιημένες οργανώσεις όπως τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα», αλλά συγκεκριμένες, ξένες στην πλειονότητά τους ΜΚΟ, που λειτουργούν ως κράτος εν κράτει και δημιουργούν προβλήματα.

Μια εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί πήρε και ο κοινοτικός επίτροπος Υγείας Β. Ανδριουκάιτις κατά την επίσκεψή του την Πέμπτη στη Σκάλα Συκαμνιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες από εκπροσώπους υγειονομικών φορέων του νησιού που τον συνόδευαν, μέλη συγκεκριμένων ομάδων εκδήλωσαν τη δυσφορία τους για την παρουσία του κλιμακίου στην περιοχή, ενώ δεν επέτρεψαν την είσοδο σε υποτυπώδες ιατρείο που λειτουργεί εκεί με την αιτιολογία «μόλις έχουμε σφουγγαρίσει».

Μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να γίνουν οι επαφές εθελοντών με τους επίσημους υγειονομικούς φορείς του νησιού, προκειμένου να γίνει συλλογικά η προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Το πρόβλημα
«Είναι αλήθεια πως υπάρχουν ομάδες που λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Οταν πρόκειται για διανομή τροφίμων ή ρούχων δεν υπάρχει πρόβλημα. Οταν όμως μιλάμε για ιατρική φροντίδα δημιουργείται ζήτημα» είπε στο «Εθνος» ο εντατικολόγος Παίδων του Νοσοκομείου Πάτρας Ανδρέας Ηλιάδης, που βρίσκεται αυτές τις μέρες στη Λέσβο, και πρόσθεσε: «Εγώ βρίσκομαι εδώ με το καρτελάκι μου που γράφει Ιατρικός Σύλλογος Πατρών και την ειδικότητά μου. Αυτοί δεν ξέρει κανείς αν είναι γιατροί, φοιτητές ή τίποτα από τα δύο».

Ο ίδιος μαζί με ομάδα γιατρών από την Αχαΐα προωθούν την αναβάθμιση του υποτυπώδους αγροτικού ιατρείου στη Σκάλα Συκαμνιάς, προκειμένου να παράσχεται εκεί η πρώτη ιατρική φροντίδα, ακόμα και η δυνατότητα διασωλήνωσης όσων πρέπει να μπουν στην εντατική. «Το ασθενοφόρο κάνει δύο ώρες για να φτάσει από εδώ στη Μυτιλήνη και θα πεθαίνουν άνθρωποι στον δρόμο. Πρέπει να γίνεται εδώ η σταθεροποίηση και η διασωλήνωση» είπε.

Διαπίστευση
Τη διαπίστευση όσων ασκούν ιατρικές υπηρεσίες, στον Ιατρικό Σύλλογο Λέσβου, ζητά από την πλευρά του ο πρόεδρος του φορέα Παναγιώτης Προβέντζας. «Είμαστε ευγνώμονες για τους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί στην πρώτη γραμμή και δίνουν χέρι βοήθειας στους πρόσφυγες. Πρέπει όμως να υπάρχει μια διαπίστευση, να μας δείξουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος όσοι ασκούν την ιατρική ιδιότητα. Δεν είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση. Δεν μπορώ εγώ να πάω σε μια ξένη χώρα και να ασκήσω επάγγελμα χωρίς να δώσω λόγο σε κανέναν» ανέφερε στο «Εθνος».

Ο διευθυντής του ΠΕΔΥ Μυτιλήνης, Μιχάλης Χατζηγιάννης, είπε στον επίτροπο Υγείας της ΕΕ πως απαιτείται ένα κεντρικό όργανο που θα συντονίζει τις δραστηριότητες των επιμέρους ομάδων, ώστε να μην υπάρχουν δυσλειτουργίες. «Βγαίνει μια βάρκα με 50 άτομα σε μια ακτή στη βόρεια Λέσβο και τους στέλνουν όλους στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, ενώ υπάρχει υγειονομική μονάδα πιο κοντά για τα ελαφρά περιστατικά. Πρέπει κάποιος να συντονίζει, να αξιολογεί και να οργανώνει» υπογράμμισε.



ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ
Πηγή : ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου