Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Γιατί ο Νίκος Τόσκας διέλυσε την ομάδα ΔΕΛΤΑ της ΕΛ.ΑΣ; Η ΕΛ.ΑΣ. έρχεται πιo κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ



Η ΕΛ.ΑΣ. έρχεται πιο… κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Τόσκα να διαλύσει την ομάδα ΔΕΛΤΑ.

Η ΕΛ.ΑΣ. έρχεται πιο… κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Τόσκα να διαλύσει την ομάδα ΔΕΛΤΑ.

Σε συνέντευξη Τύπου ο αρμόδιος υπουργός επιβεβαίωσε το «τελείωμα» της ΔΕΛΤΑ, που έχει ως στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας και τον «καλύτερο δημοκρατικό έλεγχο», όπως τόνισε.

Το προσωπικό της «μετακομίζει» στα ΜΑΤ, ΟΠΚΕ (Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας) και σε υπηρεσίες αστυνόμευσης.

Θέλοντας να λειάνει τις αντιδράσεις στα Σώματα Ασφαλείας ο κ. Τόσκας είπε πως «δεν μας φταίνε οι άνθρωποι και οι μηχανές, αλλά κάποιες εντολές και κατευθύνσεις, που έλαβαν στο παρελθόν» εξαπολύοντας καρφιά για προκατόχους του. Ο αρμόδιος υπουργός συμβούλευσε τους αστυνομικούς να μην «φορτώνουν» τα κατηγορητήρια ανήλικων και ενήλικων συλληφθέντων με «εκδικητικά και τιμωρητικά κριτήρια», αλλά να αποδίδουν τις κατηγορίες που προκύπτουν από τα στοιχεία της έρευνας.

Στο ίδιο πλαίσιο «σύγκλισης» με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της νεολαίας του, ο κ. Τόσκας είπε χαρακτηριστικά: «Που το πάμε; Δεν πάμε να δημιουργήσουμε ένα Police State, ένα κράτος αστυνομικό αλλά να βελτιώσουμε της υπηρεσίες προκειμένου να τηρηθούν οι κανόνες, οι νόμοι, απαραίτητες προϋποθέσεις για μια ασφαλέστερη και λειτουργικότερη δημοκρατία. Η αναδιοργάνωση της Αστυνομίας, ετοιμάζεται όχι για να οικονομικότερη λειτουργία, αλλά για να γίνει αποτελεσματικότερη για τον πολίτη. Δεν θέλουμε Α.Τ. των 8-10 αστυνομικών, όπου πέντε φυλάνε σκοποί, ένας ο διοικητής, δύο ασχολούνται με τις ταυτότητες και κανένας δεν κάνει αστυνόμευση. Η καταστολή έχουμε σκοπό να είναι λιγότερη και να υπάρχουν περισσότερες υπηρεσίες για τον πολίτη. Περισσότερη αστυνόμευση, ειδικά στις υποβαθμισμένες και φτωχές συνοικίες. Σε ό,τι αφορά τα κουκουλώματα και τις απειθαρχίες, νομίζω έχετε καταλάβει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ανεχτούμε τέτοιες καταστάσεις και κρύψιμο προβλημάτων ‘κάτω από το χαλί’».

«Υπάρχουν ομάδες της Χρυσής Αυγής που υποκαθιστούν τα Σώματα ασφαλείας και προσπαθούν να επιβάλλουν την τάξη. Ευθύνη για την διατήρηση της τάξης έχουν μόνο τα Σώματα Ασφαλείας και για να χρησιμοποιήσω έτσι κι έναν όρο του Karl Schmidt ‘το μονοπώλιο της βίας σε ένα Κράτος το έχει η Αστυνομία και ο Στρατός και κανένας άλλος’» είπε ο κ. Τόσκας απαντώντας σε ερώτηση για οργανώσεις που «τείνουν χείρα βοηθείας» σε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., όπως είχε πει στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεών του στη Βουλή.

«Παρακολουθούμε το θέμα εισχώρησης τζιχαντιστών μέσω των μεταναστευτικών ροών. Υπάρχει μία στενότερη συνεργασία της πρώην ΕΥΠ με την ΕΛ.ΑΣ. όπως και με άλλες χώρες. Έχουμε το νου μας, παρακολουθούμε καταστάσεις και πρόσωπα» είπε ο αναπληρωτής υπουργός επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου» σχετικά με τις ανησυχίες των διωκτικών αρχών μετά την αιματηρή επίθεση στην Τουρκία.

Από τα «βέλη» του κ. Τόσκα δεν ξέφυγε η Υπηρεσία Προστασίας Εθνικής Κυριαρχίας, η πρώην ΕΥΠ, για την οποία είπε χαρακτηριστικά πως πρέπει να στελεχωθεί με προσωπικό που θα διαθέτει την απαιτούμενη μόρφωση για να ανταποκριθεί στις σημερινές συνθήκες ασφαλείας. Επεσήμανε επίσης ότι και ο συνδικαλισμός στην πρώην ΕΥΠ είναι ιδιόμορφος χωρίς να θέλει να επεκταθεί παραπάνω.

Ο αρμόδιος υπουργός αναφέρθηκε και σε αστυνομικές δομές των Ολυμπιακών Αγώνων που είχαν δημιουργήσει μία ‘ελίτ’ αστυνομία, φέρνοντας ως παράδειγμα την ύπαρξη 70 πυροτεχνουργών την ώρα που έχει 12 το Λονδίνο. Σχετικά με τους 2.700 αστυνομικούς, συνοδούς ασφαλείας επισήμων, ισχυρίστηκε ότι κάνουν δουλειές, οι οποίες τους υποτιμούν και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ να ανεχθώ αστυνομικούς «ορντινάτσες» των πολιτικών. Αν δείτε κάποιον αστυνομικό να κάνει ψώνια για εμένα, να με βγάλετε κι εμένα στα... μανταλάκια».

Για το «μπλοκάρισμα» των 6.000.000 ευρώ, χρήματα για τα τροφεία των μεταναστών, με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι κύριοι Τόσκας και Φιλιππάκος είπαν πως έχουν προσφύγει κατά της απόφασης. Δύο από τις εταιρείες σίτισης παρότι έχουν να πληρωθούν ένα χρόνο, συνεχίζουν τη σίτιση στα κέντρα της Αμυγδαλέζας και του Ελαιώνα. Στα υπόλοιπα η σίτιση καλύπτεται από τις Λέσχες Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., Εκκλησία, ΜΚΟ, κάτι για το οποίο κ. Τόσκας δεν αισθάνεται περήφανος, ενώ παραδέχθηκε πως και σε αυτή την περίπτωση έγιναν πάρα πολλά λάθη από κρατικούς φορείς χαρακτηρίζοντας το θέμα της σίτισης, το «υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί».


Πηγή : thetoc.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου