Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Νέος νόμος στη Βουλή με μνημονιακά μέτρα - φωτιά



Εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ, πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, αλλά και ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Με ένα ακόμη «μνημονιακό» νομοσχέδιο το οποίο προγραμματίζεται να κατατεθεί στη Βουλή ακόμη και τη Δευτέρα, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κλείσει όσο το δυνατόν περισσότερες από τις εκκρεμότητες που απομένουν προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρώτο πακέτο με τα 49 προαπαιτούμενα.

Κυβερνητικές πηγές μιλούν για ένα νομοσχέδιο «εξπρές» με το οποίο θα διορθωθούν «λάθη και παραλείψεις τόσο του μνημονιακού νόμου του Αυγούστου όσο και του νόμου για τα προαπαιτούμενα που ψηφίστηκε προ ημερών στη Βουλή». Οι «διορθώσεις» φαίνεται να προέκυψαν κατά την τριήμερη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να «ξεσκονίσουν» τον νέο νόμο των 49 προαπαιτούμενων και να εντοπίσουν ελλείψεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο που αναμένεται να φτάσει στη Βουλή τη Δευτέρα, θα περιλαμβάνει διατάξεις για την «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ».

Ανοικτό είναι όμως ακόμη το αν θα προχωρήσει η διάταξη για τη μείωση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση από το 23%. Παρά το γεγονός ότι το θέμα επείγει η κυβέρνηση, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στο να ρίξει τον συντελεστή στο 13% για τα ιδιωτικά σχολεία και στο 6% για τα φροντιστήρια. Το βασικότερο πρόβλημα είναι η «δημοσιονομική τρύπα» η οποία θα πρέπει να καλυφθεί. Το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να εντοπίσει τα «ισοδύναμα» στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Εκτός από το νομοσχέδιο της Δευτέρας που θα είναι το 3ο μνημονιακό μετά αυτό του Αυγούστου, αλλά και του νόμου της προηγούμενης εβδομάδας, καταβάλλεται προσπάθεια μέσα στην επόμενη εβδομάδα να σταλεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως επίσης για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Έτσι, η επόμενη εβδομάδα θα είναι γεμάτη από… νομικά κείμενα καθώς πέραν των δύο νομοσχεδίων προωθούνται σειρά υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων. Στόχος, η εκταμίευση των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Από χθες βέβαια, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μεγάλη εκκρεμότητα. Όχι μόνο με τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση αλλά και με το θέμα της κύριας κατοικίας. Το ζήτημα των εισοδηματικών ορίων αλλά και της αξίας της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται από τον πλειστηριασμό έχει αναχθεί πλέον σε πολιτικό ζήτημα. Δεν αποκλείεται λοιπόν, το όλο θέμα να «μεταφερθεί» στο 2ο πακέτο με τα προαπαιτούμενα και να αντιμετωπιστεί με τα άλλα καυτά θέματα του Νοεμβρίου όπως το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Εν τω μεταξύ θα έχει μεσολαβήσει και το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου.



Πηγή : thetoc.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου